Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Roliga, smarta Petra Mede har en bakgrund som dansare, och kliver nu in som ny programledare för TV4:s Lets dance.
Roliga, smarta Petra Mede har en bakgrund som dansare, och kliver nu in som ny programledare för TV4:s Lets dance.
Roliga, smarta Petra Mede har en bakgrund som dansare, och kliver nu in som ny programledare för TV4:s Lets dance.
Roliga, smarta Petra Mede har en bakgrund som dansare, och kliver nu in som ny programledare för TV4:s Lets dance. Foto: Magnus Ragnvid / TV4

Let's dance-aktuella Petra Mede: ”Jag jämför mig alltid med andra”

Petra Mede har varit programledare för Eurovision Song Contest, medverkat i succéserier som Bonusfamiljen och nu tar hon över rodret på Let's dance. DV har pratat med Petra om programledarkollegan David Lindgren, kärleken till dottern Adeline och de personlighetsdrag hon gärna skulle slipa bort. 

Vad eller vem gör dig lycklig?
– Min dotter, det är den enda reservationslösa kärleken. Ibland tänker jag på alla relationsproblem som folk har, den lodräta kärleken är ju betydligt enklare. 

Vad får dig att bli riktigt arg?
– Den egenskap som jag tycker allra minst om är nog snålhet, det säger så otroligt mycket om en människa. 

Vem beundrar du?
Björn Hellberg. För det första är han väldigt trevlig men också konsekvent och principfast vilket är två egenskaper som jag själv inte besitter. Sedan är han nog den roligaste människan jag vet. Om det är frivilligt eller ofrivilligt är jag ibland osäker på. 

Vad är det bästa rådet du har fått?
– Ett råd som jag ofta får från människor i min närhet är att inte ta förhastade beslut. Det har jag tyvärr gjort många gånger i mitt liv och det är något jag fortfarande kämpar mycket med. 

 Vad får dig att skratta? 
– När jag skattar så där riktigt genuint är det oftast åt Björn Hellberg eller åt komikerparet Tim Heidecker och Erik Wareheim. Tim gör också standup vilket är fruktansvärt roligt. 

Du och David Lindgren är nya programledare för Let’s dance, hur känns det?
– Jag har alltid sagt att Let’s dance är det ultimata underhållningsprogrammet och att jag nu får vara programledare känns därför otroligt roligt. Sedan är David Lindgren en ren fröjd att jobba med, han är så rolig men också väldigt stabil och mogen. Han verkar vara betydligt mer harmonisk än många av oss andra. 

Vad ser du mest fram emot? 
– Eftersom jag är så intresserad av dans ser jag fram emot att få se deltagarna ge sitt yttersta i de olika danserna. Det absolut roligaste är att få följa den resan, både som programledare och tv-tittare. 

Kommer ni förnya något? 
– Jag tror inte att vi ska uppfinna hjulet på nytt, det finns en anledning till att det här programmet blivit så framgångsrikt. Just att det handlar om människor som inte har dansat tidigare och som ger sig in i kanske sitt livs, i alla fall mest fysiska utmaning. Sedan kommer jag och David vara våra egna personligheter vilket så klart kan färga programmet. 

LÄS ÄVEN Amanda & Alex Schulman: ”Vi tjänar massor men har noll kronor på kontot”

Vilka är dina tre bästa egenskaper?
– Jag är rolig och uthållig. Sedan är jag nog ganska oberäknelig, det skulle jag säga är en positiv egenskap faktiskt. 

 Och vad är din mest irriterande egenskap?
– Att jag är oberäknelig igen, haha. Det kan säkert vara oerhört irriterande. Utifrån vad andra tycker är jag nog även väldigt långsam. Jag pratar snabbt men allt annat i livet gör jag långsamt. Sedan är jag tyvärr ofta försenad också. 

Hur tror du att dina vänner skulle beskriva dig?
– Oj det har jag ingen aning om. Men om jag ska gissa så tror jag att de tycker jag är rolig men också velig och som sagt lite långsam. Sedan kan jag ha en släng av missunnsamhet som jag måste jobba med. Jag har en förmåga att alltid jämföra mig med andra. Min bästa väninna som nu fyller 100 år om några dagar säger alltid att hennes väg till lycka har legat i att hon väldigt sällan jämför sig med andra. 

 Vilket ämne skulle du kunna tävla i på Jeopardy?
– Först måste jag säga att jag aldrig skulle vara med i Jeopardy, jag tycker att jag är allmänbildad men med tanke på att jag är så långsam hade det inte funkat. Men om jag skulle tävla hade det nog varit i ämnet bilkörning om det fanns, jag är väldigt bra på alla regler och skyltar. 

Vem är den mest kända personen du har träffat?
– Jag träffade Céline Dion när jag var med i ett franskt tv-program där vi dansade bakom olika sångerskor. Det måste ha varit precis innan hon vann Eurovision för hon var inte speciellt känd då. Vi pratade lite och hon var otroligt blygsam. Vi dansare tyckte vi var mycket coolare eftersom hon var så proper och ordentlig, men så började hon sjunga och vi höll på att svimma allihop.

Vad är den viktigaste samhällsfrågan i dag?
– Något som jag brinner mycket för av den enkla anledningen att jag har tagit del av det på nära håll är personlig assistans för funktionshindrade människor och inte minst funktionshindrade barn. Det är väldigt viktigt. 

När var du riktigt modig sist?
– Oj det var länge sedan. Om man ska vara modig måste man ju också känna någon form av rädsla och dessvärre är jag kanske lite väl orädd. Jag skulle inte säga att jag har gjort något som jag klappat mig själv på axeln för på väldigt länge. 

Samlar du på något?
– Nej absolut inte, jag kämpar verkligen med att göra mig av med grejer. Det är nästan den största lyckan för mig, haha. 

Vad har du mest av i garderoben?
– Jag har en tunn liten garderob faktiskt, även där försöker jag minimera. Men det jag har absolut mest av det är nog vita t-shirts. 

 Vem är snyggt klädd?
Renée Nyberg är väldigt snyggt klädd tycker jag. Hon har en slags integritet i sin stil som jag gillar väldigt mycket. Jag försöker ju härma henne och vi har träffat samma stylist. Ibland övertar jag hennes skor, så det är jag tacksam för. 

Vad gör du för att må bra i din vardag?
– Det är något som jag egentligen har förstått att jag ska hålla hemligt men som jag pratade om i ett sommarprogram. Det är en viss eskapism som jag ägnar mig åt. Det jag gör är att jag åker i väg helt själv någon gång under dagen och unnar mig något som ingen annan vet om. 

Var mår du som bäst?
– Hemma. Vissa stunder när jag är ensam hemma kan jag skapa en tillvaro där jag upplever väldigt djup harmoni.

Har du något ordspråk eller livsvisdom som du gillar extra mycket?
– Nej det har jag inte. Jag tycker livet har visat att det finns otroligt få sanningar, om ens någon som håller i längden. Något som jag ibland kan tröstas av är däremot den gamla klassikern ”This too shall pass”. Så är det ju, allting går över. 

LÄS MER: Petra Mede om sitt försök att leva som ”rensa och släng”-gurun Marie Kondo