Lisen Bratt Fredricson: ”För att bli framgångsrik måste man våga misslyckas”
Hon är flickan som inte kunde sitta still i skolbänken och som aldrig tyckte att hon passade in. I dag driver den före detta elitryttaren flera olika företag och gör affärer i miljonklassen. Möt Lisen Bratt Fredricson, den mäktigaste kvinnan inom svensk ridsport.
Hon tar utnämningen med ro. Att för andra gången bli utsedd till ridsportens mäktigaste kvinna är så klart hedrande, men i själva verket önskar Lisen Bratt Fredricson att det fanns fler namn att välja mellan och placera i toppskiktet.
– Jag är påhittig och tycker om att leda och inspirera människor, det har jag alltid gjort. Men det hade varit roligt om fler tjejer ville satsa på att bli entreprenörer i vår bransch. Även om det har hänt mycket inom sporten under senare år, behöver vi fortfarande nya krafter som engagerar sig och tar initiativ, säger hon.
Från elitryttare till framgångsrik entreprenör
Lisen har tävlat internationellt i flera decennier, ridit i de olympiska spelen två gånger och vunnit SM-guld. I dag driver hon tävlingsstallet Grevlundagården och är delägare i Elmia Scandinavian Horse Show i Jönköping. Hon har startat ett hästauktionsbolag, Ryttargalan, en nyhetssajt, webbutiken Get the Gallop och är dessutom involverad i Falsterbo Horse Show.



Lisen Bratt Fredricson
GÖR Entreprenör med bland annat tävlingsstallet Grevlundagården och delägarskap i Elmia Scandinavian Horse Show.
ÅLDER 46 år.
BOR Grevlundagården utanför Kivik.
FAMILJ Maken, elitryttaren Peder Fredricson och tre söner.
BAKGRUND Ingick i hopplandslaget i 15 år och vann en rad nationella och internationella tävlingar. Deltog med Casanova i OS i Sydney 2000 och red Matrix i OS i London 2012.
INSTAGRAM @lisenbrattfredricson
AKTUELL Utsedd till ridsportens mäktigaste kvinna av tidningen Ridsport – för andra gången.
”Jag har iakttagit hästar, ritat dem, läst om dem, fodrat, mockat, släpat hö och havre, ridit barbacka, trillat av och slagit mig, ridit ikapp, ridit vilse i mörker, förlöst dem, ridit in dem, gråtit mot dem, rymt med dem, förlorat och älskat dem.”
Med de orden beskrev Lisen relationen till hästar i radioprogrammet Sommar i P1 förra året. Hennes liv är – och har alltid varit – tätt förknippat med hästar. Att närheten till djuren och många års hårt arbete i stallet har rustat henne för både framgångar och motgångar i yrkes- och idrottssammanhang ser hon som en självklarhet. Och det rör sig lika mycket om den fysiska styrkan som den mentala.
LÄS MER: Hanna bytte liv – flyttade till hästranch i fjällen
– All idrott är egentligen fostrande, men i stallet blir det särskilt tydligt. För att kunna hantera ett starkt djur måste du hela tiden känna efter, iaktta och analysera. Du ska dessutom visa respekt, ta ansvar och alltid ligga steget före.
– Själva sporten har också lärt mig att våga misslyckas. Om man vill bli framgångsrik som idrottare, eller företagare, måste man våga förlora ibland. Det är inte förrän du har insett det som du faktiskt vinner. Gäller det pengar och stora investeringar ska man givetvis vara försiktig, men generellt ser jag nederlag som en erfarenhet.
Lisen Bratt Fredricson: ”Jag har aldrig klarat av att ha en chef”
Lisen är yngst i en syskonskara på tre, dotter till företagsledaren Carsten Bratt och arkitekten Madeleine Bratt. Under uppväxten bodde familjen på Djurgården med höns, katt och ponnyer – en miljö som var mer bohemisk och spontan än inrutad och sträng. På sommarstället i Stockholms skärgård visade den minsta dottern tidigt talanger som entreprenör genom att sälja sylt (och stenar!) till turisterna.
– Så långt tillbaka som jag kan minnas har jag alltid älskat att leka affär. Det finns något lockande i det, att hitta eller skapa något som går att sälja och ta betalt för. Den processen, att planera, organisera och göra affärer, är fortfarande stark i mig.



En ung och rastlös Lisen passade däremot aldrig in i skolsystemets strikta mallar och som tonåring började hon skolka och höll på att hamna snett. Tillflykten fanns i stallet och efter utredningar och rådgivning fick hon till slut dispens att hoppa av grundskolan och blev fri att välja sin egen väg.
Efter olika ströjobb och ett års vistelse i hästnationen Holland, där hon tränade, tävlade och lärde sig mer om businessen bakom idrotten, dök inte helt oväntat tanken på att starta en egen verksamhet upp.
– Jag har aldrig klarat av att ha en chef, säger hon och skrattar.
Hon övertalade mamma och mormor att finansiera affärsplanen, som i stora drag gick ut på att köpa och träna två lovande hästar för att sedan avyttra den ena och satsa helhjärtat på den andra. När det svenska halvblodet After Eight såldes ett år senare kunde hon betala tillbaka investeringen – och fick samtidigt ett kvitto på att hon tänkt och gjort rätt. Med den andra hästen, Casanova, tävlade hon först i OS i Sydney och vann därefter guld i SM. Året efter, 2001, möjliggjorde försäljningen av Casanova till USA (som då var landets dyraste hopphäst någonsin) köpet av Grevlundagården i Skåne.
Lisen Bratt Fredricson om relationen med maken Peder Fredricson
I dag bor hon med sin äkta hälft, elitryttaren Peder Fredricson, och sönerna Carsten, 17, Hjalmar 14, och Bill, 7, på 1700-talsgården strax utanför Kivik på Österlen. Det vitrappade boningshuset, stallet, rid- och skritthuset är omgivna av stora hagar, fruktodlingar och har en vidunderlig utsikt över Hanöbukten. Tävlingsstallet föder upp, tränar och säljer hästar – och genom åren har paret både gjort ridsporten mer publik och själva blivit rikskända. Inte sällan omnämns de i media som ett power couple.
Nyckeln till ett bra äktenskap är att var och en får göra sitt
– Vi diskuterar, rådfrågar och bollar idéer sinsemellan och respekterar verkligen varandras åsikter. Men bara för att vi lever och driver företag ihop är vi inte ständigt tillsammans. Nyckeln till ett bra äktenskap tror jag är att var och en får göra sitt.
”Hennes inflytande handlar om att hon har ett finger med i mycket av det som sker i ridsport-Sverige. Hon är den moderna tidens ledare som får saker att hända på flera håll samtidigt och i kraft av sina nätverk.”
Så motiverade tidningen Ridsport valet av Lisen Bratt Fredricson som sportens mäktigaste kvinna. Själv säger hon att hon litar på magkänslan och oftast bestämmer sig snabbt.
– Jag brukar jämföra med ett bibliotek. Allt som jag läser och upplever blir till böcker med kunskap och erfarenheter. Dem kan jag sedan använda mig av när jag fattar beslut. Att skriva listor med argument för- och emot är också bra, men tar man in för många åsikter utifrån är det lätt att bli ängslig.
Som liten kände jag mig udda och trivdes inte i skolan
Makt är att kunna påverka, och om hon vill utnyttja sin position till något så är det att öppna dörrar för den yngre generationen och mana till stöd och resurser för organisationer som kämpar med små medel.
– Jag försöker använda min röst till att få politiker och andra att förstå vad ridhusen och umgänget med hästar kan betyda för ungdomar. Som liten kände jag mig udda och trivdes inte i skolan, och många barn är precis som jag var. Jag önskar att fler fick upptäcka hur läkande ridning och närheten till djur kan vara. Att koppla bort omvärlden och komma ut i naturen ger ett lugn som många skulle må bra av.



På Grevlundagården håller tillvaron sakta men säkert på att återgå till det normala efter pandemiåren. Precis som för de flesta andra har det varit en utmanande period, präglad av omställningar och neddragningar.
– När man har ett stall kan man inte bara stänga dörren och gå därifrån, säger Lisen. Den första tiden var oerhört tuff, men det var bara att kavla upp ärmarna. Tack och lov hade vi flera bra år bakom oss, så det fanns en kassa att ta ur.
– Om jag ska säga något positivt, så var det att jag kunde dra ner på tempot lite och fick tid att tänka efter. Peder och jag tittade också över verksamheten och hittade saker att utveckla och förbättra.
Mitt arbete och engagemang bottnar i att jag vill ha roligt
Nu kan de se tillbaka på ett lyckosamt 2021 med nästan fördubblad omsättning i alla bolag. Tävlingsstallet har återhämtat sig och försäljningen av livsstils- och ridsportartiklar i nätbutiken går bättre än någonsin. När restriktionerna släppte i höstas kunde Jönköping Horse Show genomföras och blev en publiksuccé.
Nyligen var Lisen och Peder i Stockholm för att ta delta i Idrottsgalan, där OS-guldgruppen inte bara utsågs till Årets lag utan också fick ta emot Bragdguldet och Jerringpriset. Med möjligheten att resa och tävla igen erövrade Peder Fredricson under året dessutom den efterlängtade förstaplatsen på den internationella världsrankningen.
Vad hoppas du på framöver?
– Om jag ska vara ärlig så bottnar mycket av mitt arbete och mitt engagemang i att jag vill ha roligt. Det är en stor lyx att få hålla på med egna projekt, att kunna lyssna till magkänslan och komma på nya spännande idéer. Det är lika kul som när jag var barn och lekte affär och det vill jag fortsätta med. Jag undrar faktiskt fortfarande vad jag ska bli när jag blir stor …
LÄS MER: Lisen Bratt Fredricsons och andra kändisars favoriter på Österlen – här är bästa semestertipsen
LÄS MER: Prisade investeraren Nora Bavey: ”Kvinnor och minoriteter har de bästa lösningarna”