Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Weronika Bela

Radiostjärnan Louise Epstein: ”Jag cyklar till jobbet i baddräkt”

P1-journalisten Louise Epstein har sedan hon var barn älskat att cykla. För Damernas Värld delar hon med sig av de bästa cykelrutterna och ger tips på hur man klär sig rätt, redo för alla väder.

Hur kom du in på cykling, är det en gammal kärlek?
– Jag har nog alltid tyckt om det, att cykla har enda sedan jag var barn gett mig stor frihetskänsla. Idag tar jag cykeln till jobbet varje dag, vilket är tolv och en halv kilometer.  

Du cyklar alltid, året om?
– Ja i stor sett. Tidigare har jag gjort ett uppehåll under vintern, men i år i och med pandemin bestämde jag mig för att göra vad jag kan för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Så jag införskaffade mig överdragsbyxor, varma kängor och ordentlig belysning vilket är jätteviktigt. Något som jag också unnade mig i år var ett par riktigt rejäla vinterdäck.

När det regnar och jag ska till jobbet brukar jag stoppa ner mina vanliga kläder i en plastpåse för att sedan ta på mig baddräkt, ullstrumpor och en ulltröja och cykla i det. Jag kan tycka att det blir så svettigt med regnkläder.

Vilken årstid föredrar du? 
– Jag tycker att alla årstider har sin charm. Men visst kan det vara jobbigt ibland när det är kallt eller regnar mycket. Nu kommer jag låta helt galen, men på sommaren när det regnar och jag ska till jobbet brukar jag stoppa ner mina vanliga kläder i en plastpåse för att sedan ta på mig baddräkt, ullstrumpor och en ulltröja och cykla i det. Jag kan tycka att det blir så svettigt med regnkläder.

Så vad tar du på det när det är riktigt varmt och fint väder?
– Det fel som många gör är just att de tar på sig alldeles för mycket. När det är varmt kör jag alltid barbent, kanske att det blir någon klänning. Jag klär mig aldrig speciellt sportigt. 

Har du några andra tips vad gäller kläder för cykling? 
– Något som jag rekommenderar är att köpa ett par ordentliga ullstrumpor, det är inte bra att bli kall om fötterna, och ett par ullvantar. Det ska inte va akryl, utan naturmaterial är det bästa tycker jag. 

Louise Epsteins 3 favoritrutter på cykel

1. Österlens vackra cykelbanor

2. Runmarö i Stockholms skärgård

3. Malmös kust

Finns det något som du alltid tar med dig på en cykeltur?
– Om jag ska på en utflykt eller på sommaren när det är varmt brukar jag ta med mig vatten, man kan bli väldigt törstig. Och om det regnar tar jag med mig ombyte. 

Vad är det bästa med att cykla?
– Det är just den här friheten, och att det är så tyst. På cykel kan man också koppla ihop stora delar av Stockholm på ett smidigt sätt och man slipper oroa sig för att bussen ska bli sen. Nu för tiden när det går att köpa punkteringssäkra däck finns det nästan inget som kan sätta stopp för en cykeltur. 

Vilken typ av cykel föredrar du?
– Just nu har jag en vanlig sjuväxlad eftersom jag inbillar mig att jag inte klarar av en med bara handbroms, men eftersom jag cyklar så mycket borde jag nog köpa någon bättre. Det bästa är att den har en rejäl paketkorg fastmonterad där bak som är väldigt bra att lasta i. Jag brukar ofta handla mat på vägen hem.

LÄS ÄVEN Charlotte Perrelli om passionen för racketsport: ”Mina bästa padeltips” 

Hur är relationen till din cykel? 
– Jag har nog ingen direkt relation till min cykel, den är ganska dålig och jag har haft den i tio år. Den enda fördelen är att ingen vill sno den, den är varken lyxig eller fint gammal. Min gamla cykel från gymnasiet hade jag däremot en nära relation till. Jag kallade den för Goliat, en jättefin gammal dansk cykel från 40-talet som jag tror var min fasters från början. Men den blev stulen, något som gjorde mig väldigt ledsen.

Var cyklar du helst?
– Det finns en jättefint cykelbana vid Ulriksdal Slott i Solna och när jag är i Stockholms skärgård cyklar jag mycket på Runmarö, det är väldigt trevligt. Det finns så många platser i Sverige som är helt ljuvliga. Malmö älskar jag också, jag kommer ifrån Malmö och har cyklat mycket där längst havet. Eftersom det inte är lika utspritt som i Stockholm kan man nå alla sina kompisar inom en halvtimme. 

Att cykla i en storstad kan vara stressande, hur hanterar du det?
– Det här kommer kanske låta präktigt men jag följer alltid alla trafikregler och cyklar inte mot rött, har alltid hjälm på mig och tar det väldigt lugnt. Sedan kan det hända att jag undviker exempelvis Sveavägen i rusningstrafik. Ibland kan jag tycka att det är dåligt skyltat i Stockholm, därför tar jag inte cykeln om jag ska till en plats för första gången. 

Har du cykelsemestrat? 
– För många år sedan cyklade jag och min man från Malmö till den danska ön Møn, vilket var väldigt vackert. Då tog vi cykeln på någon färja och cyklade sedan runt på ön. En annan gång tog jag med mig cykeln på lokaltåg och åkte till Gävles skärgård, det var väldigt härligt faktiskt. 

Vem tar du helst med dig, eller cyklar du gärna själv?
– Jag tycker mycket om att cykla själv men när det blir längre turer tar jag gärna med min man, han är otroligt duktig på att reparera cyklar. 

Foto: Weronika Bela

 

LÄS ÄVEN Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör

LÄS ÄVEN Emma Wiklund, 52: ”Jag går aldrig tillbaka till cykelbyxorna”

LÄS ÄVEN Äventyraren Linda Åkerberg: ”Jag bytte depression mot naturäventyr”