Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie Göranzon är dubbelaktuell i höst: Ny säsong av Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop, samt filmen Orca av Josephine Bornebusch.Marie Göranzon är dubbelaktuell i höst: Ny säsong av Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop, samt filmen Orca av Josephine Bornebusch.Marie Göranzon är dubbelaktuell i höst: Ny säsong av Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop, samt filmen Orca av Josephine Bornebusch.
Marie Göranzon är dubbelaktuell i höst: Ny säsong av Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop, samt filmen Orca av Josephine Bornebusch. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT/SVD/TT

Marie Göranzon, 77: ”Jag har fått en nytändning”

Marie Göranzon filmdebuterade 1967 och har sedan dess varit ständigt aktuell på scenen, på film och i tv. I höst ser vi henne i andra säsongen av publiksuccén Bröllop, begravning och dop, och i filmen Orca – om social distansering. Damernas Värld lär känna en av våra största skådespelare lite närmare.

Mars 2020: Marie Göranzon har knappt hunnit landa på inspelningsplatsen för en ny film när arbetet avbryts. Precis som alla andra planerade projekt. Coronakrisen var ett faktum.

Då fick hon i stället frågan om hon kanske ville medverka i Josephine Bornebuschs film Orca, som handlar om just isolering, och där karaktärerna bara har kontakt via telefoner och webbkameror. Inspelningen var också ”corona-säkrad”.

LÄS MER: Josephine Bornebuschs nya spännande projekt 

– Det var väldigt spännande och annorlunda. Jag var ensam i ett rum med en enda kameraflicka, och Josephine stod i dörren och regisserade. Jag hörde bara Johan Rheborg, som spelar min ena son, på telefon, berättar Marie Göranzon.

– Jag spelar en väldigt sjuk mamma som har de sista samtalen med sina söner i isoleringen. 

Marie Göranzon under inspelningen av Josephine Bornebuschs film Orca.Marie Göranzon under inspelningen av Josephine Bornebuschs film Orca.Marie Göranzon under inspelningen av Josephine Bornebuschs film Orca.
Marie Göranzon under inspelningen av Josephine Bornebuschs film Orca. Foto: RAGNA JORMING/VIAPLAY

Marie Göranzon: ”Bröllop, begravning och dop blev en nytändning”

Nästan lika spännande, om än lite mer hemtamt, har det varit att göra andra säsongen av Colin Nutleys succéserie Bröllop, begravning och dop.

– Jag har fått en nytändning av att jobba med Colin. Friheten han ger sina skådespelare är fantastisk. Ibland har jag gjort roller med så jävla dåliga repliker, men här får man tänka själv hur det ska bli bra. Och så är han så vänlig, han skrämmer ingen.

Marie Göranzon föredrar dagsljus framför makeuplogen på Dramaten.Marie Göranzon föredrar dagsljus framför makeuplogen på Dramaten.Marie Göranzon föredrar dagsljus framför makeuplogen på Dramaten.
Marie Göranzon föredrar dagsljus framför makeuplogen på Dramaten. Foto: LARS PEHRSON/SVD/TT

Vilka skrällar kan vi vänta oss av den här säsongen?
– Dels dyker Robert Gustafsson upp i en roll som man är ovan att se honom i. Och så står min karaktär, mormor Louise, i centrum för en nygammal kärlekshistoria när hennes ungdomskärlek, som spelas av Tomas von Brömssen, kommer hem från Amerika.

Det är inte så ofta man får se mogen kärlek i tv.
– Nej, jag kan inte minnas att jag sett det i varken svenska eller utländska produktioner på senare år – det är som att det inte finns. Trots att 80 procent av tv-publiken är äldre.

LÄS MER: Äventyraren Renata Chlumska: ”Dagen jag slutar vara rädd, slutar jag att vara nyfiken – och det vill jag inte” 

Marie Göranzon

GÖR: Skådespelare, ingår i Dramatens fasta ensemble. 

ÅLDER: 77 år. 

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Maken Jan Malmsjö, barnen Lolo och Jonas och tre barnbarn.

BAKGRUND: Utbildad på Dramatens elevskola. Pjäser i urval: Strindbergs Spöksonaten och Dödsdansen med Jan Malmsjö, i regi av Lars Norén. Film och tv: Falsk som vatten, Den goda viljan, och en lång rad Beck-filmer.

AKTUELL: I serien Bröllop, begravning och dop på TV4 och C More – premiär 14 september, och filmen Orca, som har premiär under hösten på Viaplay.

Vad tror du det är som gjort serien så populär?
– Bland annat att den handlar om mogna människor, och om flera generationer. Den ger ett väldigt brett spektrum av människor. Och så är det ingen som skjuter heller, som de gör i alla dessa deckare.

LÄS MER: Diane von Furstenberg: ”Jag blev den kvinna jag alltid drömt om att bli” 

Marie Göranzon om att jobba med sin man Jan Malmsjö

Var det härligt att få jobba med Helena Bergström igen?
– Ja, det är ju hon som är orsaken till hela skiten, höll jag på att säga. Vi träffades när vi spelade i Ett dockhem på Stadsteatern och vi jobbade så bra ihop. Och trivdes med varandra. Det var fantastiskt att få en ny vän på gamla dar, som man kan vara både lite mamma till och kompis med. Helena är ett litet underverk.

Marie Göranzon som Louise Lööf i Bröllop, begravning och dop.Marie Göranzon som Louise Lööf i Bröllop, begravning och dop.Marie Göranzon som Louise Lööf i Bröllop, begravning och dop.
Marie Göranzon som Louise Lööf i Bröllop, begravning och dop. Foto: LINUS HALLSENIUS

De stora högtiderna och ceremonierna i serien är laddade. Du har själv firat jul och födelsedagar tillsammans med både din man Jan Malmsjö och din exmake Lars Amble. Hur fick ni det att funka?
– Det var inte alldeles lätt i början, men jag var envis och bestämde mig för att det skulle gå. I början efter en skilsmässa är allting väldigt svårt, men man har ju gillat varandra en gång i tiden, så när det tyngsta är över kan man bli vänner.

Jan är också med i serien, hur är det att jobba med sin partner?
– Vi har gjort massor av roller mot varandra och är nog som bäst när vi jobbar ihop. Särskilt med de stora rollerna, då får vi gnissla tänder på scenen, skrika och skälla – så är allt sånt utagerat när man kommer hem. Då är vi väldigt snälla mot varandra. Det beror förstås också på att vi då har en stor förståelse för varandras situation.

Marie Göranzon med Maken Jan Malmsjö.Marie Göranzon med Maken Jan Malmsjö.Marie Göranzon med Maken Jan Malmsjö.
Marie Göranzon med Maken Jan Malmsjö. Foto: EERO HANNUKAINEN/TT

 

Marie Göranzon om sin personlighet

Vilken är din främsta styrka?
– Att jag är orädd, jag har ett medfött mod. Bakom det ligger ångest och rädsla som tvingar mig att vara modig. Det har slagit fel ibland, jag har fått skit för det ibland – men oftast har det varit bra.

Vilken egenskap hos dig tror du att andra kan irritera sig på?
– Samma sak faktiskt. Att vara orädd kan verka kaxigt och provocera. ”Kan hon inte hålla käften någon gång”, tänker de kanske. Men det ingår i paketet att vara människa att folk ibland inte håller med dig. Man kan ju inte vara helt slätstruken bara för att alla ska tycka om en.

Vad lämnar du aldrig hemmet utan?
– Jag har alltid med mig en liten vattenflaska, lite kontanter, tvål, tandborste och tandkräm. Plåster brukar jag också alltid ha – jag är väl förberedd. 

Hur piggar du upp en dålig dag?
– Jag går ut och går, sitter på en bänk på Djurgården och bara stirrar. Eller sover, det är nog en skyddsmekanism vi människor har när det är mörkt och tungt. Jag har sovit mycket under pandemin. 

Marie Göranzon om att åldras

Om du fick skicka ett meddelande till dig själv när du var 30, vad skulle det vara?
– Lugna ner dig lite! 30 var en kritisk ålder, man trodde att man var gammal, att ”nu är det kört”. Man hann inte var i ögonblicket en enda stund. 

LÄS MER: Helen Mirren, 74: ”Njut av att åldras – du har ändå inget annat val” 

Vad är fördelen med att bli äldre?
– Att man är mycket mer avspänd, inte lika rädd och angelägen att vara till lags. Jag brukar säga att livet börjar vid 47. Man är mycket snällare mot sig själv, gillar personen man är. Det är skönt att få de här åren när man känner sig nöjd, tillfreds. Jag kanske inte har varit den bästa mamman eller skådisen, man jag har varit fullgod – jag har gjort mitt allra bästa.

Marie Göranzons mod är både en styrka och en källa till irritation, säger hon.Marie Göranzons mod är både en styrka och en källa till irritation, säger hon.Marie Göranzons mod är både en styrka och en källa till irritation, säger hon.
Marie Göranzons mod är både en styrka och en källa till irritation, säger hon. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT/SVD/TT

Vad är du mest stolt över?
– Att jag har fått ihop livet med man och barn. Vi hade ju båda barn sedan tidigare relationer också. 

Marie Göranzon om familjen

Du och Jan har varit ett par i över 50 år – hur får man det att funka?
– Förutsättningen är att relationen vilar på en grund som är värd att fortsätta stå på. Det går inte på en räkmacka, ibland är det jobbigt, sårigt. Då får man leta upp det där man kände en gång – och så kommer det tillbaka. Det krävs uthållighet. En del gifter om sig gång på gång, men det där jobbiga dyker ju upp även i nästa relation.

Man måste ge varandra frihet under ansvar i en relation

– Sedan har vi inte gått på varandra nio till fem i 50 år, det hade nog inte funkat. Janne har ofta jobbat i Malmö och Göteborg, och jag har också rört på mig. Man måste ge varandra frihet under ansvar och inte vara för kontrollerande.

Vad ser du fram emot?
– Att allt ska bli som vanligt. Men också att vi, när pandemin är över, har lärt oss att dra ner på tempot, att inte planera ihjäl oss, att inte köpa så mycket prylar. Att man inte måste åka till Dubai bara för att man har fyra dagar ledigt. Att vi blir mer avslappnade helt enkelt. 

– Och så ser jag fram emot att se hur det går för mina barnbarn som är 8, 14 och 27. Det handlar inte så mycket om mig längre. 

Jan Malmsjö och Marie Göranzon med sonen Jonas, i dag är även han skådespelare, 1974.Jan Malmsjö och Marie Göranzon med sonen Jonas, i dag är även han skådespelare, 1974.Jan Malmsjö och Marie Göranzon med sonen Jonas, i dag är även han skådespelare, 1974.
Jan Malmsjö och Marie Göranzon med sonen Jonas, i dag är även han skådespelare, 1974. Foto: LASSE LARSSON/BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN

Marie Göranzon om sin stil

Hur skulle du beskriva din stil?
– Ganska diskret, med dova färger – men inte tråkig. Jag trivs i beige kappa, tröja och snygga gympaskor. När jag går bort tar jag gärna på mig en svart byxdress. Jag har få plagg, men av bra kvalitet, som jag vårdar väl. 

Vilka plagg har hängt med längst i garderoben?
– Jag har sparat fyra djävulskt snygga klänningar som jag fått av min man genom åren. Dem ska jag ge till mitt barnbarn Lisa, som är 8 år nu. Sedan har jag tre par Chanel-skor som varit med länge.

Var tionde år önskar jag mig en ny kappa av min man

Hur shoppar du?
– Lite och sällan. Men ungefär var tionde år önskar jag mig en ny kappa av min man. Senast för några år sedan, till min födelsedag. Jag hängde undan en kappa på Max Mara och skickade dit Janne, men jag varnade tjejerna som jobbade där för att han skulle få hjärnblödning när det var dags att betala. 

– Han kom dit, konstaterade att jag skulle bli jättesnygg i kappan, men när han fick se priset höll han på att svimma. Men expediten menade att: ”Du får slå ut den där summan över 20 år, för så länge kommer hon att bära kappan. Det här är inget att fundera på, nu lägger vi ner den i lådan.” Så nu har jag den, kappan som han nästan svimmade av.

Vilka är dina skönhetsfavoriter?
– Jag använder inte mycket makeup, men jag går aldrig ut osminkad. Lite ögon, lite läppar, och en fantastisk foundation från Chanel. Den räcker i ett år. Nu för tiden köper jag bara produkter jag verkligen gillar och använder dem tills de är helt slut. 

LÄS MER: Efva Attlings skönhetstips: ”Bästa produkten för kvinnor över 50”