Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie Olsson Nylander har designat en bäddkollektion för Ellos – och delar med sig av sina bästa inredningstips.
Marie Olsson Nylander har designat en bäddkollektion för Ellos – och delar med sig av sina bästa inredningstips.
Marie Olsson Nylander har designat en bäddkollektion för Ellos – och delar med sig av sina bästa inredningstips.
Marie Olsson Nylander har designat en bäddkollektion för Ellos – och delar med sig av sina bästa inredningstips. Foto: Ragnar Omarsson

Marie Olsson Nylanders nya bäddkollektion – och bästa inredningstips

Marie Olsson Nylanders första matt-kollektion sålde slut på rekordtid. När hon nu är tillbaka tar hon sikte på våra sovrum. För Damernas Värld berättar hon allt om sin design, sina bästa inredningstips och sitt palats i Italien . 

Marie Olsson Nylander är inredaren och designern som flyttat in i många svenska hem och hjärtan genom sin medverkan i Husdrömmar Sicilien på SVT, där tittarna får följa familjeprojektet att renovera det rosa kråkslottet Palazzo Cirillo, som köptes efter en bilsemester i Italien.

Förra året släppte hon också sitt första designsamarbete med Ellos – en kollektion av ullmattor – som sålde slut på rekordtid. Nu är hon tillbaka med en bäddkollektion som hon vill ska förmedla en sprudlande känsla av glädje, sommar och förväntan. 

MARIE OLSSON NYLANDER

GÖR Inredare, designer och stylist.

ÅLDER 47 år.

BOR Höganäs och rosa kråkslottet Palazzo Cirillo på Sicilien.

FAMILJ Maken Bill och fyra barn.

INSTAGRAM @marieolssonnylander 

AKTUELL Med ny bäddkollektion hos Ellos Home, ute den 10 mars.

Marie Olsson Nylander om bäddkollektionen för Ellos

– Sängkläder är viktigt för mig, det sätter tonen och känslan för hela sovrummet. I dag känns det som att de flesta har enfärgade sängkläder och jag tyckte det saknades en kontrast. Målet var att skapa en kollektion som gjorde mig glad och som jag själv vill ha, säger Marie.

Smakprov ur Marie Olsson Nylanders bäddkollektion för Ellos, där varje produkt har en stark personlighet samtidigt som allt följer en röd tråd Foto: Ragnar Omarsson

Kollektionen andas 1970-tal i både färgsättning och mönster, ett årtionde som också skymtade i Maries mattkollektion. Lekfullheten är central i hennes skapande.

– Här mixas färg, form och mönster hejvilt – men med en tydlig röd tråd. En säng ska kunna vara obäddad men fortfarande vara fin. Det du har närmast din kropp talar omedvetet till dina sinnen. 

Kollektionen lanseras 10 mars och finns då tillgänglig på Ellos.se.

Hur föddes ditt intresse för inredning?
– Jag började jobba med inredning först efter 30, men har alltid varit kreativ. När jag var student åkte jag till loppisar i andra län och handlade inredning trots att jag inte hade några pengar. Men det var nog när jag och Bill skaffade och renoverade vårt första hus som intresset vaknade på riktigt, fast på den tiden var det ingen som trodde på home styling i Sverige. Men när en mäklare frågade om jag kunde hjälpa till att fixa inför plåtningar drog jag igång. 

Marie Olsson Nylander med hunden Bullen på en av mattorna hon designade för för Ellos Home 2021. Foto: Ragnar Omarsson

 

Hur ser man att det är du som inrett ett rum?
– Där finns en stor, maffig, lite konstigt placerad pjäs som du reagerar på. Du tänker: ”Gud, man krockar ju med lampan, ska det vara så?” Ja det ska det – det är meningen! Mitt signum är nog något knäppt och oförväntat element. Jag jobbar också mycket med textur, som skapar känsla i ett rum även om allt går i vitt. Det handlar om hur ljuset faller, hur materialen möts … det ska kännas varmt i magen. 

Jag ser mig själv som ett slags minimalist-bohem

– Jag älskar färg och hellre än att plocka bort och skala av i en inredning så stökar jag till det lite – då sticker det ut. Jag ser mig själv som ett slags minimalist-bohem.

Vilken detalj kan lyfta ett helt rum på en sekund?
– En stor, läcker spegel som öppnar upp rummet. Jag älskar gamla venetianska speglar i guldram.

Vad står högst på önskelistan inredningsmässigt just nu?
– Ett stort familjeporträtt i olja. Det är på gång och blir 2 x 1,5 meter.

Marie Olsson Nylander i SVT:s Husdrömmar Sicilien, säsong två. Foto: Janne Danielsson / SVT

Marie Olsson Nylander om Husdrömmar Sicilien

Hur gick det till när ni köpte ert lilla palats på Sicilien?
– När vi var med i Husdrömmar första gången och renoverade vårt hus i Höganäs fick jag bröstcancer. Under min sjukdomstid pratade vi mycket om drömmar och jag fick en stark känsla av att ”det är nu eller aldrig”. De drömmar vi inte förverkligar nu kanske aldrig blir av.

– Så när vi åkte på Italiensemester bokade jag träff med en mäklare på Sicilien – utan att säga något till Bill. Palazzo Cirillo var det sista huset vi tittade på och jag kände direkt att det var rätt. Men Bill var livrädd. Efter en lång övertalningskampanj gick han med på att köpa det och vi fick ge 800 000 kronor.

Marie Olsson Nylander med hela familjen utanför sitt rosa palats i Husdrömmar Sicilien. Foto: Janne Danielsson / SVT

Och hur är det nu, finns det en hemlig tunnel till kyrkan på andra sidan 1700-talsmurarna?
– Vi tror det! Vi har hittat ett hemligt rum i källaren som vi kommer att gräva ut, men sedan kommer vi inte att forska mer i det. Vi är rädda att hela bygget ska stoppas av kulturminnesskäl om vi hittar för mycket.

Vi har hittat ett hemligt rum som vi kommer att gräva ut

Ni har fått ett fint mottagande av lokalbefolkningen?
– Ja, de är glada att vi kommit till byn och vi har fått många nya vänner. Vi har en granne som vattnar och rensar ogräs när vi inte är där och som vägrar ta betalt. Sedan har vi fått sällskap av flera andra svenska, norska och finska familjer som också köpt hus i närheten.

Förutom att du varit svårt sjuk har du och Bill också separerat och återförenats under er Husdrömmar-resa. Hur är det att göra allt detta inför publik, känns det sårbart?
– På ett sätt – ja. Men samtidigt måste man se skillnaden mellan privat och personligt. För mig handlar det om att berätta en historia, och vi får så otroligt mycket kärlek tillbaka. Det känns också som en trygghet att ha SVT med oss i det här projektet. Även om det är en falsk trygghet … Vi tänker att byggaren inte lurar oss när det är ett tv-team på plats – men han lurar oss ändå, haha.  

Marie Olsson Nylanders 4 bästa tips för ett personligt hem

1. Satsa på en statement-möbel

En maffig möbel sätter tonen i hela hemmet. Kudde ur Marie Olsson Nylanders nya bäddkollektion. Foto: Ragnar Omarsson/Ellos

Om du är ung och ska börja från början med ett hem tycker jag att du ska investera i en stor grej som du verkligen älskar. Det kan vara ett vackert bord eller en fin, skön soffa. Resten köper du vintage eller frågar runt i släkten efter. Låt det komma pö om pö så bygger du en egen stil. Åk inte till Ikea och köp allt på en gång.

Avvakta lite med konst och satsa på vackra speglar i stället. De är både dekorativa och öppnar upp rummen om du inte bor så stort.

2. Förnya med textil

Mönster och färger blandas hej vilt i Marie Olsson Nylanders bäddkollektion. Foto: Ragnar Omarsson/Ellos

Om du vill förnya ditt hem där du bott länge, börja med att rensa undan gammal textil som gardiner, filtar och kuddar. Kanske kan du ersätta ett helt gäng kuddar med en enda stor, eller med en vacker pläd? 

Tänk också på att du inte måste ha allt du äger framme samtidigt. Många som vill förnya men inte riktigt vet hur tröstköper massor av lyktor hela tiden – det blir lätt överhopat.

3. Mys med matta

Marie Olsson Nylander med en av mattorna hon designat för Ellos Home. Foto: Ragnar Omarsson / Ellos

Vill du höja mysfaktorn i ett rum – satsa alltid på en stor, fluffig matta med mycket textur. Hellre det än kuddar. 

4. Satsa på golven

Golven är nästan viktigare än väggarna i ett hem. Hatar du golven så försök inte att täcka över dem med mattor och möbler utan byt. Bryt upp, lägg nytt, skapa helhet – det är värt det.

5. Låt lampan ta plats

Marie Olsson Nylander inreder sitt Italienska palats i SVT:s Husdrömmar Sicilien. Foto: Janne Danielsson / SVT

Lampor är jätteviktiga för karaktären i ett hem. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att låta lampan ta plats och satsar hellre på en stor, fin solitär än på många små.

LÄS MER: Inrednings-inspiratören Lina Paciello om knepen för att skapa hennes  stil: minimalistiskt Medelhav 

LÄS MER: Åsa Ingrosso om de vanligaste inredningsmissarna och hur man får till hennes stil hotel chic