Mästerkockens Mischa Billing: Här är mina stil- och vinfavoriter
När Mischa Billing inte utser Sveriges Mästerkock bjuder hon gärna på lammstek med rödvin och dansar till Whitney Houston. Kanske åker till och med guldbyxorna på …
Det är dags för finalen i Sveriges Mästerkock, och deltagarna är så klart nervösa. Hur är det med er i juryn?
– Det är nervöst för oss också, det här är ju människor som vi tror på, och ju längre in i säsongen vi kommer, desto mer känslor blir det. I sista avsnittet kan man ta på spänningen.
Du provar över 6 000 viner per år, vi vill väldigt gärna ha tips på en favorit.
– Jag älskar när ett vin börjar få lite mognad – när ungdomen och mognaden liksom tar varandra i hand. En champagne som gör det på ett läcker sätt är Cuvée Sir Winston Churchill (Nr 7548, 1 450 kronor).
Var shoppar du helst dina kläder?
– Jag är otroligt förtjust i Kerber. Marielle Kerber jobbar med färger och en hållbar filosofi som passar mig. Jag känner mig häftig och snygg i hennes byxor med hög midja, och plaggen sticker ut i garderoben. Sedan gillar jag Adolfo Domínguez också.



Prinsessan Victoria snyggast klädd
Vem tycker du är snyggt klädd?
– Prinsessan Victoria. Hon har en egen stil som vandrar mellan dressy och helt vanlig. Den känns väldigt naturlig och väldigt mycket hon.
Mischa Billing
Ålder: 53 år.
Gör: Sommelière och lektor på beprövad erfarenhet i måltidskunskap vid Örebro universitet. Jurymedlem i Sveriges Mästerkock i TV4.
Bor: Stockholm.
Familj: Stor.
Bakgrund: Har varit ordförande i Svenska Sommelierföreningen och generalsekreterare i sommelierernas världssamfund. Är ledamot i Svenska Vinakademien, har blivit utsedd till Årets Näsa av Nasoteket och dubbad till riddare i Commanderie de Bordeaux.
Aktuell: Avgör den 3 april tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay vem som blir Sveriges Mästerkock 2019.
Vilket är ditt äldsta plagg som du fortfarande använder?
– Det är helt galet, men ett par haremsaktiga guldbrallor som jag köpte för 75 kronor på en marknad i Italien när jag var 15. Jag bär dem på sommaren när jag ska vara lite cool. Det har funnits perioder när jag inte kommit i dem – men nu funkar de!
Om du bjuder in till middag, vad står på bordet?
– Just nu blir det lammstek, det är trevligt att tillaga och lammet är uppfött av grannen. Till det sitter rött Rhônevin som en smäck. Till exempel Crozes-Hermitage (Nr 78977, 189 kronor).
Vilken kock skulle du vilja bli hembjuden till på middag?
– Dominique Crenn i San Francisco, eller Anne-Sophie Pic i Frankrike. Hon står för något som person, hennes filosofi återspeglas i maten.
Läs också: Bonusfamiljen-aktuella Christer Lindarw: Jag har för mycket av allt!
Dansar till Whitney Houston
Vilken är den sämsta måltid du har ätit?
– På en vinresa i Spanien fick jag smaka på författaren Cervantes favoriträtt – ett slags smaklös kalopssås med fettklumpar i. Helt oätligt!
Om jag går på kareoke med dig, vad kommer jag att få höra?
– Jag är tyvärr helt värdelös på att sjunga … men måste jag stämmer jag upp i A natural woman av Aretha Franklin. Oj, bara tanken gör att jag skäms…
Och vad dansar du till?
– Något av Whitney Houston – och då ger jag järnet på dansgolvet.
Vad lämnar du aldrig hemmet utan?
– En påtaglig känsla av att jag har glömt något. Ofta stämmer det också.



Vilken superkraft skulle du vilja ha?
– Jag skulle vilja kunna gå ut på balkongen och bara flyga i väg, se allt från ovan och aldrig ta hissen.
Vad gör dig lycklig?
– Stunderna i livet när man får förundras över och skratta åt något tillsammans med någon annan. Den där känslan av att man är på samma ruta.
Och vad blir du arg på?
– Folk som är oärliga, som slirar på sanningen.
Vovven är den stora kärleken
Vem är ditt livs kärlek?
– Min hund Elsa. Hon är en liten, bestämd, bortskämd och gosig dansk gårdshund. Hon kan verkligen konsten att ge mig "the eye".
När var du senast riktigt modig?
– När jag var på ett kallbadhus i vintras och nästan gick i. Jag har extremt stor respekt för havet.
Om du fick hänga med en känd person en hel dag, vem skulle det vara?
– Skådespelarna Maggie Smith och Judi Dench. Vi skulle flanera runt i New York, prata om livet och karriärer. Slinka förbi Grand Banks på Pier 25 och dricka cocktails och äta ostron.
LÄS OCKSÅ: Erik Johansson från Bonusfamiljen: ”Det känns bra att bryta mansklyschan”