Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Matbloggaren och entreprenören Zeina Mourtada inspirerar oss i köket.Matbloggaren och entreprenören Zeina Mourtada inspirerar oss i köket.Matbloggaren och entreprenören Zeina Mourtada inspirerar oss i köket.
Matbloggaren och entreprenören Zeina Mourtada inspirerar oss i köket.

Matprofilen Zeina Mourtada: "Mina föräldrar lärde mig att njuta av mat"

Zeina Mourtada är en av Sveriges mest populära matprofiler och bloggare, med både kokböcker och ett eget märke med mumsiga matprodukter i karriärportföljen. DV ringde upp Zeina för att snacka sommargrill, kändisträffar och ta reda på vad hon alltid har i kylskåpet. Häng med! 

Zeina, vilka är dina bästa egenskaper?
– Jag tror att folk tycker det är trevligt att umgås med mig eftersom jag är väldigt omhändertagande, jag vill att mina gäster ska må bra. Sedan är jag ju bra på att laga mat. Min mamma har lärt mig att koka soppa på en spik, jag vet hur man lagar goda middagar av få ingredienser. 

Zeina Mourtada

Gör: Matinspiratör, kokboksförfattare och TV-kock
Ålder: 39
Bor: Sollentuna

Familj: Man och tre barn
Aktuell: Med egna Youtube-kanalen Zeina Mourtada
Instagram: @zeinaskitchen 

Vad lagar du en dag när du inte har någon inspiration?
– Då blir det spagetti med tomatsås. Jag har alltid pasta och ingredienser till att göra en god tomatsås hemma. 

Vad mer finns alltid i ditt kylskåp?
– Smör, och det ska vara riktigt smör som används till bakning. Ibland får jag feeling och vill baka eller göra brynt smör, då är det viktigt att det finns hemma. Jag har också alltid persilja i kylskåpet. Ett tips är att snitta färsk persilja och sedan linda in stjälkarna i en fuktig handduk som du byter ut emellanåt. Då håller de sig jättelänge. 

Vem är den kändaste personen du träffat?
– När jag jobbade på Fryshuset, där jag höll i matlagningskurser för ungdomar, kom prins Carl Philip och prinsessan Sophia på besök. Vi var mitt uppe i att laga baklava, det var kaos i köket och ingenting var uppdukat. Jag trodde aldrig att de skulle vilja smaka, bara så där, men de tog baklavan direkt från plåtarna och tyckte det var jättegott. Det var väldigt fint och eleverna blev glada. 

Vad brukar du få komplimanger för?
– Oftast är det nog för mina kläder och mina slöjor. Ibland kommer folk fram som har sett mig på tv och ger mig komplimanger för mina outfits, det är jättekul. 

Zeina är inte bara känd för sina skills i köket – hennes fina och färgglada sjalar och slöjor inspirerar också.Zeina är inte bara känd för sina skills i köket – hennes fina och färgglada sjalar och slöjor inspirerar också.Zeina är inte bara känd för sina skills i köket – hennes fina och färgglada sjalar och slöjor inspirerar också.
Zeina är inte bara känd för sina skills i köket – hennes fina och färgglada sjalar och slöjor inspirerar också.

Vem beundrar du?
– Min storasyster är fantastisk. Vår relation har stärkts jättemycket sedan vår mamma gick bort eftersom vi behöver varandra mer nu. Hon är undersköterska och jag tycker det märks på hennes personlighet. Hon tänker på alla hela tiden och förväntar sig aldrig att få det samma tillbaka. 

Vad gör dig lycklig?
– Mina barn så klart. Man ska ju inte favorisera sina barn men min sjuåring är i en sådan fantastisk ålder nu där hon ser allt från den ljusa sidan. Hon ställer frågor som får mig att tänka till och hon är alltid så himla glad. 

Man ska ju inte favorisera sina barn men...

Vilket ord använder du för ofta?
– När jag jobbade för TV4 fick jag höra att jag sa ”okej” hela tiden när jag ville tagga i gång. ”Okej, nu kör vi” var en vanligt förekommande fras. Sedan säger jag ofta ”yalla”. Det betyder ”kom igen” och används flitigt på morgnarna här hemma eftersom mina barn är så långsamma. 

 Vad är den viktigaste samhällsfrågan i dag?
– Miljöfrågan. Vi befinner oss i en kris och det kommer inte fungera om vi fortsätter som vi gör just nu. Jag tänker på mina barn och deras barns framtid. 

Vad är den viktigaste lärdomen du har fått?
– Mina föräldrar lärde mig att njuta av mat. Vi lever i ett samhälle där mat kan vara väldigt ångestladdat. Jag får ofta frågor där folk vill att jag ska ta fram recept för dem som går på diet eller där man undrar hur jag kan äta så mycket. Jag har fört över mina föräldrars attityd till mina barn som njuter av maten och tycker allt är gott. Att äta är det viktigaste vi har. 

Jag har lätt för att skratta åt mina egna skämt.

Vad får dig att skratta?
– Jättemycket. Jag har lätt för att skratta åt mina egna skämt. Min man får mig att skratta väldigt ofta, han är jätterolig och vi har samma konstiga humor. 

Samlar du på något?
– Jag har över 300 kokböcker och jag är väldigt stolt över min samling. Jag har dem uppradade i vardagsrummet och de är sorterade i färgordning. Min första var Rutiga kokboken, som också var den första min mamma köpte när hon flyttade till Sverige. 

Vilken är din favoriträtt från Mellanöstern?
– Dolmar, det är en helt fantastisk rätt som består av urgröpta och fyllda grönsaker. Min mage kurrade nu när jag sa det haha, det är så gott. Det tar ganska lång tid att laga, löken ska förvällas och de ska kokas länge i en syrlig sås. Jag gör oftast dubbel sats så att vi även kan ha några i kylen som jag går och nallar av, de är väldigt goda kalla också.

När Zeina bjuder på mat, då tackar vi inte nej!När Zeina bjuder på mat, då tackar vi inte nej!När Zeina bjuder på mat, då tackar vi inte nej!
När Zeina bjuder på mat, då tackar vi inte nej!

 Vad lagar du helst på sommaren?
– Grillad kebab, alla gånger. I Mellanöstern grillar vi kebab på långa spett som liknar svärd och det är lite av en konst att dra på färsen. Det är också viktigt att inte lämna grillen då de måste roteras ofta. Goda tillbehör behövs också, i form av olika röror. 

 Vad har du mest av i garderoben?
– Jag har oändligt många sjalar. De hänger på galgar eller så är de nedtryckta i lådor och korgar. Jag har dem i alla färger och mönster. 

Jag har oändligt många sjalar, i alla färger och mönster.

Vad gör du för att må bra i vardagen?
– Jag mår väldigt bra när jag får gå ut och äta riktigt god mat med min femtonåriga dotter. Det är så härligt när vi äter och njuter tillsammans. Något som jag också tycker om är att kolla på serier tillsammans med min man när barnen har gått och lagt sig. Det är riktigt mysigt. 

Har du något ordspråk eller en livsvisdom som du gillar extra mycket? 
– Att man inte ska ta livet på så stort allvar. Livet behöver inte alltid vara perfekt. Det är helt okej att saker känns jobbiga ibland. Det har hjälpt mig mycket att låta det jobbiga få vara med, men samtidigt inte låta de känslorna ta över det som känns bra i livet. 

LÄS OCKSÅ Petra Mede: ”Jag jämför mig alltid med andra”