Micael Bindefeld om kändisbråken – och kärleken
Det var ett bråk om en illasittande kavaj som blev upptakten till det episka samarbetet mellan Micael Bindefeld och Damernas Värld. Det avslöjar han i ett samtal som även berör ämnen som barnlängtan, sorg och tacksamhet – och att summera sina första 60 år.
Föräldrarna drömde om att han skulle bli advokat och mamma Siv skydde allt som hade med kändisvärlden att göra, föraktade allt som var ”lite Lill-Babs”, som hemma hos familjen Bindefeld var ett samlingsnamn för det som föräldrarna såg ner på. Men Micael Bindefeld gick sin egen väg – och blev Sveriges mest kända festfixare med direkt access till varenda kändis.
– Jag hade en väldigt trygg och fin barndom med föräldrar som var stöttande, kärleksfulla och gav mig en stark självkänsla, säger Micael.
Vi ses på hans kontor på Östermalm, där vitrinskåp med inbjudningar till olika event som Micael arrangerat genom åren står längs väggarna. Och det är många. För Micael insåg tidigt vikten av pr, och lyckades redan under skoltiden hemma i Göteborg få pressen att uppmärksamma det han tyckte var viktigt.
Micael Bindefeld
GÖR Pr-konsult och festfixare.
ÅLDER 63 år.
BOR I Stockholm och på lantstället Aspvik utanför Stockholm.
FAMILJ Maken Nicklas och sonen Simeon.
AKTUELL Med boken Mannen, myten, minglet.
Ja, han hade en kärleksfull barndom, men samtidigt hade han undermedvetet förstått att det fanns delar av släkthistorien som man inte pratade om. Nu, när han med hjälp av journalisten Malin Roos summerat sina första 60 år i självbiografin Mannen, myten, minglet, var han tvungen att gräva djupt i de där mörka delarna.
– Att skriva den här boken har varit fruktansvärt jobbigt och känslosamt. Samtidigt insåg jag att jag behövde vara helt ärlig och utlämnande. Jag trodde att jag utvecklat elefanthud efter att ha tillbringat så många år i offentligheten, men det här arbetet har gjort ont, säger Micael eftertänksamt.
Michael Bindefeld om sin barnlängtan – och kärleken till sonen
Micaels judiska bakgrund är en viktig del av honom och hans släkt har, precis som så många andra judiska familjer, en lång historia av terror, mord och förintelse. Det judiska arvet är också en del av honom själv som han bejakat allt mer med åren, och därför bildade han 2014 Micael Bindefelds Stiftelse till minnet av Förintelsen.
Men i boken berättar han också ärligt och utlämnande om andra delar av sig själv, som hur han träffade sin stora kärlek Nicklas som 30-åring och om hur han länge hemlighöll det faktum att han är gay.
Boken summerar dina 60 första år. Var befinner du dig i livet nu?
– Tack vare vår son Simeon känner jag mig väldigt trygg. Jag är också trygg med Nicklas och med mina partner här på byrån. Jag tänker att jag har så mycket att vara tacksam för.
Han tystnar en stund. Harklar sig och säger sedan att han strax kommer att börja gråta.
– Vi har ju Simeon. Han är snart 7, och jag fyller 64. Jag begriper ju att vi inte har hur mycket tid som helst, och därför blir varje dag oerhört viktig för mig. För oss.
Att Micael är en kärleksfull och stolt far är tydligt. Han och maken Nicklas hade längtat efter barn länge när möjligheten att få bli pappor via en surrogatmamma i USA kom. För Micael ändrades livet i ett slag. Han är visserligen fortfarande en perfektionistisk yrkesman, och han lämnar fortfarande inget event åt slumpen, men från att ha lagt mest fokus på byrån, på eventen, på pr, är det i dag tillvaron med sonen som betyder mest. Hänga vid fotbollsplanen, följa med till simhallen, hjälpa till med läxorna. Läsa godnattsagor och fixa fredagsmys.
– Och att jobba i köket tillsammans. Det finns väl inget mer pedagogiskt än att baka ihop?
Den unge Micael växte upp i ett medelklasshem med näringsrik mat, judiska traditioner och höga ambitioner. Gick på Göteborgs anrika Samskola, där han fick vänner för livet.
I Göteborg fanns en jantelag som jag inte trivdes med
Men det blev ingen advokat av honom. Micael blev frisör, och snart köade välkända artister och skådespelare för att få sitt hår klippt. Ryktet om ”innefrisören Bindefeld” spred sig till huvudstaden och Micael började göra frisyrjobb åt tidningar som Veckorevyn, på den tiden något av en stilbibel för Sveriges unga.
– I Göteborg fanns också en jantelag som jag inte trivdes med och jag bestämde mig för att flytta till Stockholm.
Från Veckorevyn till Damernas Värld – och ett mångårigt samarbete
Året var 1984 och Micael landade i ett Stockholm där nattlivet blomstrade och tidningar satte agendan, såväl vad gällde frisyrer och mode som för vad som var inne eller ute. Hos Bo Göran Guldbrand, Sveriges kändisfrisör nummer ett, stod stjärnorna i kö för att Micael skulle fixa deras hår. Micael stortrivdes, inte bara på frisörsalongen. Han gjorde påkostade jobb där han stylade artister för de stora magasinen, men också för tv.
Veckorevyn var en av hans största uppdragsgivare och Micael gjorde frisyrerna, lånade in kläder, bokade miljöer, fixade rekvisita. Stylingjobben blev omtalade och snart kunde han välja och vraka mellan uppdragen. Men trots att Micael var Veckorevyns stora namn hamnade han en dag på tidningens lista över Sveriges sämst klädda.
– I efterhand tyckte jag att juryn hade helt rätt i att utse mig till årets sämst klädda eftersom det var fel på hela looken. Jag såg absolut inte klok ut och kan skratta åt det i dag. Men då blev jag arg, ringde upp chefredaktören Amelia Adamo på Veckorevyn, sa upp samarbetet och gick till Damernas Värld.
I efterhand tyckte jag att juryn hade helt rätt i att utse mig till årets sämst klädda eftersom det var fel på hela looken.
Micael fick omgående jobb, något som resulterade i en rad legendariska porträtt som publicerades under vinjetten Årets kvinna.
– Eva Birman som var chefredaktör hade länge velat göra den sortens jobb, och vårt samarbete kändes självklart. Jag minns alla de där plåtningarna som om de vore i går, säger Micael, och bläddrar bland porträtten.
Här finns en ung Agneta Sjödin bland ballonger, Gudrun Schyman i ett kort svart fodral med klackar, en vansinnigt vacker Camilla Henemark i vitt dun – och prinsessan Christina, fru Magnuson, utan glasögon, barfota och i en klänning från H&M.
– Mötet med prinsessan Christina minns jag tydligt. Det blev en väldigt vacker bild av en fantastisk kvinna. Jag fick lirka med henne för att hon skulle ta av sig glasögonen, säger Micael.
Här finns även en stylad Monica Zetterlund för Damernas Värld 1992, där fotograferingen resulterade i en lång och nära vänskap.
– Många gånger fick jag övertala dem som skulle fotas, men jag hade rykte om mig att aldrig släppa bilder som inte var helt perfekta, berättar Micael, som under många år reste världen runt med Damernas Världs dåvarande modechef Martina Bonnier och gjorde omtalade fotograferingar.
Micael Bindefeld: ”Anita Ekberg blev jag riktigt förbannad på”
För Micael kunde en plåtning innebära veckor av förberedelse, för när det var dags för fotograferingen skulle allt klaffa.
– Men jag har några fasansfulla minnen också, som när hovsångerskan Elisabeth Söderström skulle plåtas. Hon hade sagt att hon var en storlek 38, men när hon kom visade det sig att hon snarare var en fyllig 42. Inga av de kläder jag hade lånat in passade, trots att jag klippte upp dem. Det blev genant både för henne och för mig, säger Micael, som löste situationen genom att snabbt och diskret ringa in nya kläder.
För diplomati har han blivit fena på genom åren. I jobbet som pr-konsult och festfixare med stora och prestigefulla uppdrag ingår det att lirka och vara omtänksam med de celebriteter som anlitas. Men det finns gränser. Samarbetet med Anita Ekberg är ett tydligt exempel på det.
Hon behandlade människor på ett ohållbart och oförskämt sätt
– Henne blev jag riktigt förbannad på, hon behandlade människor i sin omgivning på ett ohållbart och oförskämt sätt. Till slut, efter att hon anlitats av mig för en gala jag anordnade för MTG och där hon misskötte sitt uppdrag, sa jag upp vår vänskap.
I dag är epoken med stora påkostade fotograferingar över. Numera satsar inga tidningar lika stort på styling av stjärnorna som under 1990- och början av 2000-talet. I stället ägnar sig Micael numera uteslutande åt pr och event. Och stiftelsen förstås.
Du fyller 64. Var ser du dig själv inom de närmaste fem åren?
– Jag är kvar på byrån och jag kommer att fortsatt fokusera på mina dagliga uppdrag där och på min stiftelse. Sedan har jag min trädgård som jag lägger massor av tid på, trädgårdsarbetet blir aldrig färdigt. Så: företaget, stiftelsen, trädgården och Simeon.
3 stjärnmöten Micael minns lite extra
1. Anna Nicole Smith
Anna Nicole Smith var rejält disträ och sluddrig under stora delar av Sverigebesöket och det event hon anlitats av Micael att delta vid. Men hon fick honom bland annat att rida på en staty.
2. Anita Ekberg
Anita Ekberg hade blivit en vän till Micael, men hon blev med tiden alkoholiserad och förolämpade alla i sin omgivning. Micael lirkade och trixade, men fick till slut nog och sa upp bekantskapen.
3. Will Smith
Will Smith, som visade sig vara en social stjärna, har Micael varma minnen av, trots debaclet på Oscarsgalan förra året. ”Han var både ödmjuk och fruktansvärt trevlig. Gjorde till och med ett privat och hemligt sjukhusbesök hos ett fan som skadats i tumultet när Will visade sig.”
LÄS MER: Tv-profilen Nikki Amini om framgångarna: ”Jag har vägrat att förminska mig själv”