Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mischa Billings passion är chardonnayviner.
Mischa Billings passion är chardonnayviner.
Mischa Billings passion är chardonnayviner.
Mischa Billings passion är chardonnayviner. Foto: Peter Jönsson

Vinproffset Mischa Billing lär dig allt om chardonnay

Mischa Billing är känd som jurymedlem i Sveriges mästerkock, och hon är inte bara expert på mat – utan också på vin. På CV:t står sommelière, lektor i måltidskunskap och nasolog. Här berättar hon om sin kärlek till chardonnayviner – och lär dig att hitta din egen favorit.

När vaknade ditt vinintresse? 
– Jag började jobba extra på en krog i Lund när jag var ung. En dag fick jag vara med och lära mig att dekantera (hälla över vinet från en flaska till en dekanter för att lufta det eller avskilja bottensatsen, reds. anm) på ett rött Bordeauxvin – en flaska 1982 Château Talbot. När vi hade stängt fick jag smaka på det lilla som var kvar i flaskan ... Det vinet gick inte till magen, utan rakt in i hjärtat. Efter det utbildade jag mig till sommelier, jag var fast. 

Maffiga solvarma chardonnayviner smakar som ett riktigt hjärtligt skratt

 Vilken är din favoritdruva?
– I år har jag hittat tillbaka till chardonnay. Gärna en krallig chardonnay med ekfatskaraktär och hög friskhet. Ibland kan chardonnayviner vara andäktiga och nästan lite förnäma. Men de här maffiga solvarma chardonnayvinerna som bjuder på mycket av allt, och som jag just nu är väldigt svag för, de smakar som ett riktigt hjärtligt skratt.  

Den 29 augusti börjar specialsäsongen av Sveriges mästerkock, och Mischa Billing finns så klart i juryn. Foto: Joona Laulajainen

Mischa Billing: ”Så ska du dricka chardonnay”

Vad utmärker chardonnay?
– Det är en häftig druva. Chardonnay har en enastående förmåga att ta till sig allt från växtplats, klimat till vinmakning och visar det ofta med en snärtig elegans. Den är unik, och det är väl därför den är så omtyckt. Det är fint att en chardonnay lika gärna kan vara ett vettigt bordsvin för 90 kronor som ett av världens finaste viner. 

Var trivs druvan bäst?
– Den klarar både varma och kalla klimat. Den har en friskhet som ger smakerna en ryggrad. Bourgogne är dess paradplats, det är där några av världens dyraste och finaste chardonnayviner produceras. Den kan också komma från Australien eller Kalifornien men då får den en mer solig, varm och fyllig stil.

LÄS MER: Vinimportören Ann Burgaz har vigt sitt liv åt vinkulturen 

Ur vilket glas ska man dricka chardonnay?
– Det behöver vara ett tulpanformat glas som har lite rondör i botten och går ihop mot toppen. Häll upp till strax under där glaset är som bredast – resten av glaset är till för att hålla doften. Finare viner av högre kvalitet ska inte serveras för kallt för då knyter sig aromerna, servera det i stället vid 10–12 grader så att de får blomma ut. Ett enklare vin kan vara riktigt iskallt, runt 4–5 grader. 

Mischa Billing om maten som passar bäst till chardonnay

Till vilken mat passar det?
– En chardonnay som är lagrad på ekfat passar till grillade skaldjur, fisk, kyckling eller till och med en fläskkotlett. Då har den kraften att möta det. Om det inte har ekfatskaraktär är det perfekt till ostron, toast Skagen eller sallader. 

Mischa Billing är sommelière, lektor i måltidskunskap och nasolog. Och jurymedlem i Sveriges mästerkock, så klart. Foto: PETER JÖNSSON

Vad passar den inte till?
– Det kan skära sig lite om maten är för besk, så man kanske inte ska välja att dricka det ihop med till exempel endivsallad. Det är tyvärr alltid så att vinet är det som tar stryk, maten vinner alltid den kampen. 

Hur hittar man sin egen favoritdruva? 
– Prova! Testa några olika viner och försök definiera vad det är du gillar. Var det kanske fruktigheten eller friskheten? När du hittat en favorit är det en god idé att ta hjälp av den duktiga personalen på Systembolaget för att hitta liknande viner. Det är en spännande resa!

Specialsäsongen av Sveriges mästerkock startar 29 augusti.

LÄS MER: Hos DV:s bloggare Editor's chef hittar du massor av härliga recept och vintips