Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Monica Försters kollektion Tunes för Georg Jensen.Monica Försters kollektion Tunes för Georg Jensen.Monica Försters kollektion Tunes för Georg Jensen.
Monica Försters kollektion Tunes för Georg Jensen.

Monica Förster designar för Georg Jensen: ”Jag vill ge en förhöjd känsla”

Hennes formgivning ligger alltid i framkant och vilar på en grund av hållbarhet. Nu är Monica Förster aktuell med nya vackra skapelser för Georg Jensen. Inspirationen är naturen – som alltid.

Prisbelönta möbler, framtida klassiker och projekt byggda på månghundraåriga hantverkstraditioner står på Monica Försters CV. Liksom en rad svenska och internationella designpriser. Hon arbetar med möbler, textilier, keramik och ljussättning, och väver in en berättelse i alla sina föremål. För ett par år sedan skapade hon kollektionen Tunes för Georg Jensen, en serie ljusstakar och en fantastisk kandelaber. Och lagom till årets inomhussäsong fylls kollektionen på med nya skapelser. 

Monica Förster om kollektionen för Georg Jensen

Berätta om din Tunes-kollektion för Georg Jensen.
– Det är en minimalistisk kollektion där vi jobbat med den spegelpolerade ytan som en stor del av uttrycket. Jag har också jobbat med överdimensionerade fat i kombination med ljus. Faten reflekterar ljuset väldigt vackert men kan också användas för blommor, kvistar eller vad man vill, säger Monica. 

Det fina är att det inte kan gå fel – allt blir väldigt fint

– Det fina är att det kan inte gå fel – allt blir väldigt fint. Projektet är föränderligt och kan användas under jul – tänk sliceade apelsinskal eller godis – såväl som sommar, höst eller vår: med höstlöv i olika färger, tussilagor, hyacinter ... Jag brukar hälla i vatten, som skapar ännu mera reflektioner i objekten.

Monica Försters fantastiska kandelaber i Tunes-kollektionen för Georg Jensen.Monica Försters fantastiska kandelaber i Tunes-kollektionen för Georg Jensen.Monica Försters fantastiska kandelaber i Tunes-kollektionen för Georg Jensen.
Monica Försters fantastiska kandelaber i Tunes-kollektionen för Georg Jensen. Foto: Georg Jensen

Vilken känsla vill du att man ska få när man tänder ljus i Tunes?
– Förhöjd.

LÄS MER: Uppdatera hemma! Stor guide till höstens inredningstrender 2020 

Monica Förster

GÖR: Formgivare och designer med egna studion Monica Förster Design Studio

ÅLDER: 54 År. 

BOR: Stockholm. 

FAMILJ: Sonen Bruno, sambon Staffan Hellstrand, bonusbarn.
BAKGRUND: Har designat för bland andra Alessi, Rörstrand, Cappellini, Zanotta, Eric Joergensen, Zanat, Offecct och Skultuna. Har mottagit en mängd svenska och internationella designpriser. 

AKTUELL: Med nya delar till sin kollektion Tunes för Georg Jensen.

INSTAGRAM: @monicaforsterdesignstudio 

Varifrån kommer din inspiration?
– Från naturen. Jag vill spegla och lyfta det vackra i naturen och skapa en förhöjd känsla av stilleben. Jag får också inspiration från allt omkring mig i vardagen, resor – ja allt jag ser och alla samtal jag har kan i princip ge upphov till nya tankar eller idéer.

Hela Tunes-kollektionen av Monica Förster för Georg Jensen.Hela Tunes-kollektionen av Monica Förster för Georg Jensen.Hela Tunes-kollektionen av Monica Förster för Georg Jensen.
Hela Tunes-kollektionen av Monica Förster för Georg Jensen. Foto: Georg Jensen

Hur kan en detalj kan lyfta ett rum till nya nivåer?
– Jag är väldigt trädgårdsintresserad och älskar blommor. Jag har alltid blommor hemma, både vilda och odlade och det förhöjer verkligen varje hem. Prova gärna Tunes chandelier med blommor – det blir väldigt fint.

LÄS MER: Så inreder du med trendigt pampasgräs 

Finns det något du alltid kommer tillbaka till i din design?
– Jag reducerar alltid. Skalar av. Frågar mig: är detta verkligen nödvändigt för idén.

Monica Försters design-favoriter

Vilka är dina all-time designfavoriter?
– Jag tycker mycket om Jean-Marie Maussauds ikoniska chaise lounge for Zanat. Om jag måste välja bland egna projekt så tycker jag att kollektionen Sky Mirror, också för Zanat, blev otroligt fin och lyckad. Varje spegel är i grunden ett unikat, eftersom mönstret är handskuret i trä av duktiga hantverkare. 

Jean-Marie Maussauds ikoniska chaise lounge för Zanat är en av Monica Försters desigfavoriter.Jean-Marie Maussauds ikoniska chaise lounge för Zanat är en av Monica Försters desigfavoriter.Jean-Marie Maussauds ikoniska chaise lounge för Zanat är en av Monica Försters desigfavoriter.
Jean-Marie Maussauds ikoniska chaise lounge för Zanat är en av Monica Försters desigfavoriter. Foto: Zanat
Monica Förster har designat kollektionen Sky mirror för Zanat.Monica Förster har designat kollektionen Sky mirror för Zanat.Monica Förster har designat kollektionen Sky mirror för Zanat.
Monica Förster har designat kollektionen Sky mirror för Zanat. Foto: Monica Förster Design Studio / Monica Förster Design Studio

Vad står överst på önskelistan till ditt eget hem?
– Ett sommarhus – om någon vill sälja ett hus till mig på Södertörn/Torö vid vattnet får man gärna höra av sig. Där kan jag tänka mig en chaise lounge från Cassina formgiven av Charlotte Perriand.

Cassinas klassiker LC4 får gärna flytta in hos Monica Förster.Cassinas klassiker LC4 får gärna flytta in hos Monica Förster.Cassinas klassiker LC4 får gärna flytta in hos Monica Förster.
Cassinas klassiker LC4 får gärna flytta in hos Monica Förster. Foto: Cassina

Vad skulle du vilja se mer av i dagens inredningsdesign?
– Kunskap. Designer är ett yrke där många har lika lång utbildning som en specialistläkare. Jag är inte så intresserad av trender och jobbar mycket mera långsiktigt. Så har jag jobbat nu i över 20 år och det känns hela tiden mer relevant. Jag tycker att vi har sett en tid när mycket handlat hur saker ser ut på bild i stället för hur produkten ser ut på riktigt. Jag uppfattar det som ganska ytligt. Det viktiga har varit vilken färg som har målats på väggen och inte varför man använt den. 

LÄS MER: Designklassiker som håller stilen i hemmet år efter år 

– Jag känner mig bekräftad i att vi har tänkt rätt i vårt arbete med att skapa innehåll i det vi gör redan tidigare och att nu, i dessa tider, många inser vikten av det. 

Här hittar du alla Monica Försters nya produkter för Georg Jensen

1. VÄRMELJUSHÅLLAREN

Värmeljushållare med en elegant och konisk form, i blankpolerat rostfritt stål. Mer info – köp här (länk till Georg Jensen)

Tunes värmeljushållare i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Tunes värmeljushållare i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Tunes värmeljushållare i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.
Tunes värmeljushållare i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen. Foto: Georg Jensen

2. LJUSSTAKEN

Ljusstake som även fungerar som serveringsskål, i blankpolerat rostfritt stål. Mer info – köp här (länk till Georg Jensen). 

Tunes ljusstake i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Tunes ljusstake i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Tunes ljusstake i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.
Tunes ljusstake i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen. Foto: Georg Jensen

3. SKÅLEN

Stor serveringsskål med en smal och skulptural siluett, även den i blankpolerat rostfritt stål. Mer info – köp här (länk till Georg Jensen). 

Serveringskål i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Serveringskål i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.Serveringskål i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen.
Serveringskål i blankpolerat rostfritt stål, Monica Förster för Georg Jensen. Foto: Georg Jensen / Georg Jensen