Möt Ida Olsson - DV:s nya hälsobloggare och träningsexpert!
PT, löpcoach, livscoach och yogalärare … Ida Olsson har minst sagt många strängar på sin lyra! Nu välkomnar vi henne som ny bloggare och träningsexpert hos Damernas Värld. Här ger hon dig de bästa tipsen för att komma igång med vårträningen!
Hon är en ”bonntös från Schlätta” (Vara, reds anm) som i dag får leva ut sina drömmar omringad av hav och strand i Båstad. Naturälskaren och Damernas Världs nya träningsprofil Ida B Olsson älskar verkligen tillvaron och mår, snart fyllda 39 år, bättre än någonsin. Glädjen till livet och lusten till rörelse är något som hon vill förmedla till andra, vilket var en av anledningarna till att hon lämnade livet som hudterapeut för att i stället utbilda sig till PT. Det ena ledde snabbt till det andra och snart kunde hon även titulera sig löpcoach, livscoach, yogalärare.
– Jag ville förstå hela människan för jag vet att allt hänger ihop. Om själen mår bra, mår kroppen bra och tvärt om. Jag har hittat mitt kall i livet och vill inspirera människor att hitta sitt bästa jag och ta hand om sig själva, utan någon form av träningshets. Att få förmedla det ihop med Damernas Värld, som jag själv tycker så mycket om, är verkligen en perfect match, säger Ida.
< Här kan du läsa Idas blogg >
Ida Olsson
Gör PT, löpcoach, yogalärare, lifecoach. Bloggar på damernasvarld.se.
Ålder 39 år.
Bor Båstad.
Familj Man Daniel och barnen Stella, 12 år och Charlie, 9 år.
Instagram @idabolsson
Det är mötet med människor som skapar ett extra pirr i Idas mage, men under ett tufft år med en pandemi som chockade hela världen har de fysiska träffarna fått ske online. En omställning som det tog månader att landa i.
– Jag har haft tur att kunna ha mycket möjligheter till online-verksamheter, men oj vad jag längtar efter att få känna den magin och dynamiken som skapas vid möten av människor.
Efter ett år av hemmaarbete för många, har hälsa och motion hamnat högre upp på prioriteringslistan. Men att få in en bra träningsrutin är lättare sagt än gjort: det är svårt att börja och enkelt att sluta. För Ida handlar träning om mer än bara rörelse och att slå nya personbästa. För henne är träning en livsstil och avgörande för att hon ska kunna prestera på jobbet, ha tålamod med barnen och vara en glad person.



Ida vaknar 05:20 varje vardag - och lägger sig 21.30!
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– 05:20 ringer klockan och jag tar en kopp hett vatten med citron och sätter mig på yogamattan. Jag har en ritual med tända ljus, djupandning, rökelse och några mjuka rörelser för att få väcka kroppen sakta. Därefter är det någon form av träning. 08:30 är jag vid min dator och jobbar med mina olika projekt, skapar klasser och planerar kurser. På kvällen unnar jag mig yinyoga, meditation eller annan återhämtning om jag hinner. 21:30 slocknar jag, oftast med ett leende på läpparna.
Hur länge har träning varit en del av ditt liv?
– Hela livet, men jag har egentligen aldrig sett det som ”träning” utan bara som en naturlig del av vardagen. När jag fick barn tappade jag träningen och kände då hur jag började få låga tankar om mig själv. Jag förstod ingenting, för jag brukar alltid vara pigg och glad. Men till slut insåg jag att det var rörelse som saknades.
Hur gjorde du då för att komma igång med träningen igen?
– Jag behövde börja om från början, med lugna promenader och lättare jogg. Jag började också med yoga för att även jobba med insidan. Till slut hittade jag tillbaka till mig själv och förstod att allt hänger samman. Jag fick bättre aptit, sov bättre och jag fick framför allt mer tålamod med barnen, vilket jag inte ens visste att jag hade dåligt av. Träning för mig handlar om så mycket mer än hur det får mig att se ut.
”Om jag inte får röra på mig saknar jag glowet i mina ögon”
Hur får träning dig att må?
– On top of the world! Det finns inget som kan lyfta mig ur en dålig dag eller dåliga tankar på det sättet som träningen kan. Om jag inte får röra på mig är jag inte mig själv och jag känner hur det killar i kroppen, att jag tappar fokus på jobbet och saknar glowet i mina ögon.
Du har utbildat dig till både PT, yogalärare, löpcoach och livscoach. Varför kände du att du ville göra det?
– Allt det jag har gjort är saker jag själv har tyckt varit roligt. Jag började med att utbilda mig till PT, sen yogalärare och eftersom jag gillar att springa blev jag även löpcoach. Men jag insåg att det var mycket mental coachning med mina klienter, därför blev jag livscoach också. Jag vill hjälpa folk att få förståelse för sig själva och hitta sina rätta verktyg. Det är lätt att säga ”jobba med insidan och älska dig själv” men vi behöver konkreta verktyg.
Vilka är dina verktyg i livet?
– Ingen dag är den andra lik, därför har jag olika verktyg beroende på hur jag mår. Ibland behöver jag tvinga mig själv att komma ut på en mysjogg, men ibland behöver jag tvinga mig själv att ligga på soffan för att ladda batterierna. Jag behöver ritualer och rutiner för att hitta en form av trygghet. Verktygen är som en gottepåse, men i grund och botten handlar det om att agera. Att tillåta känslor och lyssna på kroppen.



”Träning är att ge sig själv någonting.”
Vad betyder träning för dig?
– Det betyder att ge sig själv någonting. Träning är en belöning för kroppen och när man känner att det inte är det, då behöver man se över sina träningrutiner och försöka att hitta det som passar just dig. Det går inte att kopiera och klistra in vad någon annan gör.
Vilka tips har du till den som inte har hittat sin rutin?
– Träna som du vill! Bara för att padel är ”inne” och zumba kanske inte är det, betyder det inte att du tycker det. Det viktigaste är att få till en rutin med bestämda tider som du skriver in i din kalender. Vår naturliga fysiologi är skapt för att vi ska röra på oss, och det handlar om att få upp pulsen och belasta musklerna några gånger i veckan. Men det behöver inte betyda att du måste göra det i två timmar varje gång. 25 minuter är minst lika bra!
Har du några meditations- och yogatips till nybörjaren?
– Ofta är det just den som säger sig inte klara av att koppla av eller yoga som behöver det mest. Det finns en hel uppsjö med alternativ, så testa olika yogastilar innan du bestämmer dig vilken du gillar. Detsamma gäller meditation. Kanske testa en mjuk vinyasa och en kort meditation där du lyssnar till ett mantra och rör på någon del av kroppen meditativt? Det skapar utrymme för mer energi, jag lovar!
Hur gör man för att komma igång med sin träning?
– Det första du måste göra är att hitta ditt egen varför. Handlar det om att kunna springa milen om tre månader, eller bara att komma igång för att känna dig stark? Det är jätteviktigt att starta där du är nu och utifrån de förutsättningar du har. Sätt rimliga mål! För många är det till exempel inte möjligt att börja träna fem dagar i veckan. Då blir det oftast bara pannkaka.
Men hur gör man då för att hålla igång träningen?
– Tänk att allt är bättre än inget och räkna inte passen per vecka. Då är risken att du snabbt tappar sugen. Analysera inte så mycket, utan bara gör. Börja så lågt att det inte ens ska kännas som ett hinder. Och hitta en träningskompis, om du är en sån som alltid hittar undanflykter. En träningskompis gör allt roligare!



Ida Olsson om …
Kost
– Jag älskar mat och jag älskar att laga god mat. För det mesta äter jag rena råvaror och gör mycket mat från grunden. Jag kan aldrig gå hungrig och måste äta minst fem gånger per dag: frukost, lunch, middag och två mellanmål.
Sömn
– Jag är en morgonmänniska och har inga problem med att gå upp tidigt för att gå ut och springa en mil vid 06. Men jag går också och lägger mig tidigt. 21.30, då sover jag!
Inre välmående
– Länge trodde jag att om alla andra mår bra, så mår jag bra. Det är ju sant, men om inte jag tar hand om mig själv och sätter mig själv först så kommer jag inte att kunna ta hand om alla andra. Du måste vårda dig själv som att du vore du vore den bästa kompisen du har.



Idas 5 bästa tips för att komma igång med vårträningen
1. Starta där du är – inte där du var tidigare. Vilka erfarenheter, förutsättningar och möjligheter har du att röra på dig? Och hitta en träningsform som gör dig glad! Träning ska ses som en belöning som ger dig energi. Kom ihåg, att börja träna är en process, ingenting sker över en natt.
2. Boka in träningen i kalendern, precis som du bokar in ett möte. Känner du att du i stället behöver lugn kanske det är yoga eller meditation du behöver skriva in. Om du inte får tid för exakt det pass du planerat, gör bara något. Skippa inte allt!
3. Lägg fram kläder och skor dagen innan. Föredrar du att träna ute ska du helst ha ett underställ som håller dig varm och ett lager ovanpå som skyddar. Du ska frysa lite när du ger dig ut på din löprunda, men om du ska träna styrka ute kan du ta på dig varmare kläder.
4. Använd naturen som ditt eget gym. En bänk för tricepsdips, en stubbe för upphopp, en allé med träd för slalom-intervaller, en kulle för backträning med rush upp och jogg ner. Lyktstolpar är perfekt för snabba, korta intervaller medan en lång, rak stig funkar utmärkt för utfallsgång. Det gäller bara att se naturen från ett gym-perspektiv.
5. Tala snällt om och till dig själv innan, under och efter passet. Du är fantastisk! Så släng vågen och måttbandet. Det kommer stressa dig mer än att göra nytta. Stress håller dig tillbaka och du kommer inte känna samma resultat. Det är en långsam och kärleksfull process att komma igång och hålla i en kontinuerlig träning. Och kom ihåg: man studsar inte till varje pass, men man studsar ofta efter varje pass.