Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelare, musa, Chanel-ambassadör: den spanska stjärnan Penélope Cruz har många roller.Skådespelare, musa, Chanel-ambassadör: den spanska stjärnan Penélope Cruz har många roller.Skådespelare, musa, Chanel-ambassadör: den spanska stjärnan Penélope Cruz har många roller.
1 AV 2
Några av stjärnans uppmärksammade looks
2 AV 2
Skådespelare, musa, Chanel-ambassadör: den spanska stjärnan Penélope Cruz har många roller.
Foto: Europa Press Entertainment / Europa Press

Penélope Cruz: ”Jag var en mardröm för min familj”

Den spanska filmstjärnan Penélope Cruz är känd för sin avundsvärt varierade karriär, samarbetet med Chanel och som regissören Pedro Almodóvars musa. DV har träffat henne för att prata relationer, feminism och varför hon en gång i tiden var en riktig mardröm för sin familj.  

Penélope Cruz kommer ut på den soldränkta terrassen och ler ikapp med solen. Det har hon all anledning att göra. Hennes nya film har dagen innan haft världspremiär här i Venedig och fått mycket bra kritik. Och inte minst har berömmet haglat över Penélope för en svår roll som misshandlad hustru i 1970-talets Italien.

Foto: CHANEL

– Det har inte förändrats så mycket sen dess. Jag känner kvinnor som lever i ett känslomässigt fängelse, som längtar ut och som söker skydd, men ingenting händer, säger hon.

Penélope Cruz

Gör Skådespelare. 

Ålder 48 år. 

Bor Madrid, Spanien.

Familj Gift med den spanske skådespelaren Javier Bardem. Paret har en son och en dotter. 

Aktuell Ständigt aktuell, men just nu med Official competition (som kan hyras hos SF Anytime) och snart med L'immensità

Den spanska filmstjärnan är klädd i en blåvit dress och har mängder med smycken, och på allt syns den världsberömda loggan för Chanel. Penélope är ”ambassadör” för märket, men påpekar att det inte bara är ett jobb. Hon ler och säger:

– Det är ett märke som jag tycker om.

Vi befinner oss på filmfestivalen i Venedig, på terrassen som finns på andra våningen i den villa där festivalens sidosektion Venice Days huserar. Solen skiner, havet glittrar i bakgrunden och några lekande barn rusar omkring nere på stranden. Och Penélope Cruz är på ett strålande humör, även om vårt samtal handlar om tunga ämnen som våld i hemmet och sexuell identitet. Men det gör också att hon är mer privat än hon brukar vara i intervjusammanhang; hon talar om äktenskapet med Javier Bardem och hon talar om sina barn, något hon annars brukar undvika.

Penélope och Luana Giuliani i filmen L'immensità.Penélope och Luana Giuliani i filmen L'immensità.Penélope och Luana Giuliani i filmen L'immensità.
Penélope och Luana Giuliani i filmen L'immensità. Foto: pressbild

Först några ord om filmen. L'immensità utspelas i Rom på 1970-talet. Clara är gift och har tre barn. Äktenskapet är olyckligt, maken är otrogen med sin sekreterare och drar sig inte för att misshandla hustrun. Äldsta dottern Adri känner sig som en pojke, klär sig som en sådan och kallar sig för pojknamnet Andrea (detta är delvis regissören Emanuele Crialeses egen historia: han föddes som flicka, men är numera man). Penélope säger:

– Clara lever i ett fängelse. Hon är rädd, hon är deprimerad, hon har ingen plan B. Och hon ser detsamma i sin dotter. Nu söker de flykt genom att ständigt se på tv och inbilla sig att de är de personer de ser där.

https://www.youtube.com/watch?v=JWA9k9yUOv0

– Hennes man är våldsam. Han förstår varken sin hustru eller sin dotter. Men jag vill inte generalisera och säga att män i allmänhet förstår mindre än kvinnor. Vi är alla olika. Jag har en mängd nära vänner som är män, och som jag hellre delar hemligheter med än med mina kvinnliga vänner. Att säga att kvinnor förstår mer än män hjälper inte feminismen. Det skapar bara mer klyftor.

Gift med en ”underbar partner”

Penélope säger att hon i Javier Bardem har en ”underbar partner som jag kan tala med om allting”.

– Och vi delar på allt när det gäller våra barns uppväxt.

Med maken Javier Bardem under filmfestivalen i Venedig 2022.Med maken Javier Bardem under filmfestivalen i Venedig 2022.Med maken Javier Bardem under filmfestivalen i Venedig 2022.
Med maken Javier Bardem under filmfestivalen i Venedig 2022. Foto: VITTORIO ZUNINO CELOTTO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Hon kommer in på sin ständige samarbetspartner, regissören Pedro Almodóvar, som hon betecknar som en av sina bästa vänner.

– Han förstår kvinnor bättre än någon annan. Jag är oerhört lyckligt lottad som har detta samarbete med honom. Han har gett mig otroliga roller, och de är alltid olika. Jag är aldrig så glad som när han ringer mig. Och det är Pedro som ligger bakom mitt yrkesval. När jag var 16 år, såg jag Bind mig, älska mig, och när jag kom ut från bion kände jag att det här var det jag ville syssla med i framtiden. Vi jobbar båda hårt, och han är alltid närvarande. Man ser honom aldrig sitta med sin mobiltelefon. Han är mitt säkerhetsnät.

Pedro Almodóvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Almodvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Pedro Almodóvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Almodvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Pedro Almodóvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Almodvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.
Pedro Almodóvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades.Almodvar och Penélope Cruz på filmfestivalen i New York, 2021, då filmen Parallella mödrar visades. Foto: Stephen Lovekin / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

När jag nyligen talade med Pedro Almodóvar frågade jag honom om han fortfarande kan överraska Penélope. Han svarade: 

– Om jag kan överraska henne, det får du fråga henne om. Men hon överraskar fortfarande mig. Jag har absolut förtroende för henne och det hårda jobb hon lägger ner. Hon gör allt, hon får mig att känna mig säker. Det är som ett mirakel, jag är alltid lycklig när jag får arbeta med henne. Vi har kemi, vi kompletterar varandra.

Penélope säger att hennes egen uppväxt var helt annorlunda än den som barnen i familjen i filmen har.

I Chanel från topp till tå.I Chanel från topp till tå.I Chanel från topp till tå.
I Chanel från topp till tå. Foto: ERNESTO RUSCIO / GC IMAGES, GC IMAGES

– Jag var lycklig nog att ha föräldrar som var mycket öppna och som uppfostrade mig i den andan. Jag är född 1974, och jag vet att inte alla hade föräldrar som var så liberala och öppna som mina. Vi hade öppna diskussioner, vi kunde tala om allt. Vi respekterade och accepterade varandra.

Jag har inga problem med vem en annan människa är. Han eller hon är som han eller hon är.

– Mina barn är så små att vi inte har talat om sånt här ännu. Men jag vet att jag inte har några problem med vem en annan människa är. Han eller hon är som han eller hon är. 

Indiefilmer, Hollywood och Oscarvinst

Den spanska stjärnan har sen hon gjorde sin första film haft en väldigt bred karriär, med roller i allt från smala indiefilmer till stora Hollywoodproduktioner. Hon har kunnat uppfylla mål och drömmar, har vunnit en Oscar och gått kilometer på diverse röda mattor, men utan att ge bort alltför mycket av sitt privatliv eller kompromissa bort sig själv. Det är med andra ord svårt att hitta likheter mellan Penélope Cruz och den hunsade kvinnan som hon spelar i L'immensita – förutom deras kärlek till att titta på tv.

Jag lärde mig sånger, jag gick med min mormor till parken och krävde att få dansa för hennes vänner.

– Jag var helt besatt av tv när jag växte upp. Det var fönstret mot världen utanför. Jag lärde mig sånger, jag gick med min mormor till parken och krävde att få dansa för hennes vänner. Det fanns ingen biograf där vi bodde, så det blev tv hela tiden. Speciellt under helgerna, och sedan tvingade jag min familj att titta på mig när jag härmade artisterna. Det måste ha varit en mardröm för dem.

På filmfestivalen i San Sebastian 2022.På filmfestivalen i San Sebastian 2022.På filmfestivalen i San Sebastian 2022.
På filmfestivalen i San Sebastian 2022. Foto: ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES ANADOLU

– Sen skaffade pappa en videobandspelare och där föddes min dröm att bli skådespelare. Jag dansade klassisk balett och allt ledde till min roll i Ät mig.

Från Tom Cruise till Javier Bardem

Penelope var 16 år gammal när den filmen – som i original heter Jamón jamón – spelades in, och 18 år när den släpptes, 1992. Filmen är ihågkommen inte minst för de heta och nakna sexscenerna med motspelaren Javier Bardem. Just det, samme Bardem som hon gifte sig med 2010, detta efter (i alla fall påstådda) förhållanden med Tom Cruise och Matthew McConaughey. Bardem har sagt att det fanns gnistor mellan dem redan då, men inget hände. Det gjorde det däremot under inspelningen av Vicky Cristina Barcelona 2007, och de har varit ett par sedan dess. De har också filmat tillsammans fler gånger. Penélope säger:

– Vi har jobbat ihop några gånger och vi har liknande tillvägagångssätt. Jag tar inte in saker från mitt privatliv i de roller jag gör, det gör inte att det blir bättre. Vi litar på varandra och vi kommer säkert att jobba ihop igen, men inte för ofta.

Penélope Cruz har gjort allt från spanska indiefilmer till actionfilmer i Hollywood.Penélope Cruz har gjort allt från spanska indiefilmer till actionfilmer i Hollywood.Penélope Cruz har gjort allt från spanska indiefilmer till actionfilmer i Hollywood.
Penélope Cruz har gjort allt från spanska indiefilmer till actionfilmer i Hollywood. Foto: FRANCO ORIGLIA / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Och när jag för några år sedan intervjuade Bardem sa han:

– När vi har filmat ihop och kommer hem på kvällen, då vill jag vara en bra pappa och en bra äkta make. Barnen vill inte höra oss tala om några filmroller, de vill att vi ska vara mamma och pappa. Men det är ett tufft jobb att vara en bra äkta make. Det är viktigt att hela tiden säga ”jag älskar dig”.

Han tillade:

– Skillnaden mellan oss är att hon blir yngre och vackrare för varje år som går. Jag blir bara äldre.

LÄS OCKSÅ Skådespelaren Brooke Shields: ”Jag vill inte bli yngre, jag vill bli bättre” 

LÄS OCKSÅ Hitta ett nytt klipp för våren 2023. Snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår