Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ina LundströmIna LundströmIna Lundström
Ina Lundström Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Poddstjärnan Ina Lundström: ”Flashback-tråden gjorde mig mindre rädd för döden och mer kär i livet”

Damernas Världs redaktion är alltid på jakt efter tips när det gäller bra böcker, filmer, tv-serier och poddar – och det vet vi att du också är. Så vi bad Ina Lundström – radiopratare, poddare, standup-komiker och På spåret-deltagare – att ge oss sina allra bästa tips. Häng med, det blir kul! 

Göteborgsbaserade Ina Lundström är radiopratare, poddare, standup-komiker och På spåret-deltagare. Under våren har hon varit på turné runt om i landet med den populära podden Flashback forever som hon gör med sina kolleger Scroll-Mia och Emma Knyckare. Snart ser vi henne i SVT Play där hon och resten av Flashback forever-gänget ska intervjua partiledarna inför höstens riksdagsval. När hon inte poddar och intervjuar partiledare är Ina en flitig kulturkonsument, så DV frågade henne om hennes favoriter när det gäller film, tv, böcker och allt annat kultur-mys. 

Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia gör podden Flashback Forever.Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia gör podden Flashback Forever.Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia gör podden Flashback Forever.
Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia gör podden Flashback Forever. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Filmen alla borde se
Cabaret, eftersom den är en musikal light och därmed bra för musikalskeptiker. Det är en utmärkt inkörsport till tyngre musikaltittande.

Liza Minnelli spelade huvudrollen i filmversionen av Cabaret från 1972.Liza Minnelli spelade huvudrollen i filmversionen av Cabaret från 1972.Liza Minnelli spelade huvudrollen i filmversionen av Cabaret från 1972.
Liza Minnelli spelade huvudrollen i filmversionen av Cabaret från 1972. Foto: CAP/MFS / CAPITAL PICTURES / TT / CAPITAL PICTURES TT NYHETSBYRÅN
https://www.youtube.com/watch?v=uhbq2WFctBM

Den form av medier jag konsumerar mest
– Musik. Jag lyssnar på många olika sorters musik men nästan allt är från USA. Mycket blues, country, hiphop och jazz, och i princip allt jag lyssnar på släpptes före millennieskiftet. 

Senast sedda film
– Jag såg om Wall-E ihop med ett barn jag barnvaktade. Det var fint att få gråta ögonen ur mig. Min egen dotter är 13 år nu så vi ser andra typer av filmer ihop och jag kan sakna Pixar-åren. 

Boken alla borde läsa

Agaat av Merlene van Niekerk, den stannade verkligen kvar hos mig. Den utspelar sig i Sydafrika och handlar om en svart flicka, och den vita kvinna som hon är någon sorts hushållerska och extradotter hos. Boken låter alla karaktärerna vara mänskliga och man får empati även för de vita trots att de har rasistiska grundåsikter och beter sig som skit. Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Bästa tv-serie

Michael K. Williams spelade karaktären Omar Little i The wire.Michael K. Williams spelade karaktären Omar Little i The wire.Michael K. Williams spelade karaktären Omar Little i The wire.
Michael K. Williams spelade karaktären Omar Little i The wire. Foto: HBO

The wire. Det var omöjligt att se något annat under lång tid efter att jag sett den, båda gångerna. Som tittare blir du verkligen tagen på allvar. Dessutom är det en av få serier där tjejerna och killarna är lika snygga. 

Bästa radioprogram
– Jag har P1 på hela dagarna, men ett program som jag minns speciellt är Typo. Det var tio avsnitt som handlade om olika typsnitt. Det är P1 när de är som bäst.  

Senast lästa bok

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Adlibris)Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Adlibris)Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Adlibris)
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Adlibris)

Vännen av Sigrid Nunez. Den handlar om skrivande, sorg och stora hundar. Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Instagramkonto jag alltid kollar
@dimestoreradio. De lägger ut gamla musikklipp, mycket blues, jazz och country.

Roligast i världen
– Mina podd-kompisar Scroll-Mia och Emma Knyckare. De är dessutom roliga på två helt olika sätt. 

Senaste film eller serie som fick mig att gråta

Mandy Moore och Milo Ventimiglia – som du känner igen från Gilmore girls – spelar huvudrollerna i This is us.Mandy Moore och Milo Ventimiglia – som du känner igen från Gilmore girls – spelar huvudrollerna i This is us.Mandy Moore och Milo Ventimiglia – som du känner igen från Gilmore girls – spelar huvudrollerna i This is us.
Mandy Moore och Milo Ventimiglia – som du känner igen från Gilmore girls – spelar huvudrollerna i This is us. Foto: 20TH CENTURY FOX TV / ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

– Tv-serien This is us, den är en riktig snyftare.

Låten som får upp mig på dansgolvet
Don’t stop believin' med Journey. Och den spelas för att jag har varit framme hos DJ:n, troligen lite onykter, och krävt att få höra den…

Vill sjunga duett med
Jessica Brannefors i den göteborgska italodiscogruppen Francesca e Luigi. Helt ska vi sjunga Human Leagues Don’t you want me. Jag är killen och hon är tjejen. 

Favoritartist

Bossen chefar!Bossen chefar!Bossen chefar!
Bossen chefar! Foto: LENNOX MCLENDON / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag måste ändå säga Bruce Springsteen, det är den musikaliska kärlek som manifesterar sig tydligast. Jag har ändå en tatuering med ett hjärta och hans namn på min kropp. Och nu när covid-restriktionerna har släppts ska jag försöka köra min Bruce-ival igen på min favoritpub Red Lion. 

Bästa podd
Dan Carlin’s hardcore history. Det är väldigt välproducerad men man ska inte googla Dan Carlin för han är mycket yngre än man tror när man hör honom prata.  

Favoritkaraktär i tv-serie

Allison Janney spelar karaktären C.J. Cregg i tv-serien Vita huset.Allison Janney spelar karaktären C.J. Cregg i tv-serien Vita huset.Allison Janney spelar karaktären C.J. Cregg i tv-serien Vita huset.
Allison Janney spelar karaktären C.J. Cregg i tv-serien Vita huset. Foto: NBC TV / NBCU PHOTO BANK/NBCUNIVERSAL VIA

– C.J. i Vita huset, kvinnan som är presstalesperson. Hon är lågmält intensiv, hur det nu går ihop. Hela den serien är full av smart dialog och bra karaktärer. 

Låten jag sjunger i karaokebaren
– Olyckligtvis är min sångförmåga ganska begränsad men det brukar inte stoppa mig, och allra helst sjunger jag Celine Dions It's all coming back to me now. Jag tycker att det är viktigt att man ger allt och inte ser karaoke som något ironiskt. Och jag kompenserar min brist på sångröst med ett riktigt inlevelsefullt framträdande. Jag går gärna ner på knä, vevar med armarna och så. 

En kulturupplevelse som påverkat mig mycket på senaste tiden
– Flashback-tråden Jag har cancer och vet att jag snart ska dö. Fråga mig vad ni vill! Det är en klassisk frågetråd som uttrycker tankar om livet, och som har gjort mig mindre rädd för döden och mer kär i livet. 

Skådis jag gillar lite extra 

Keve Hjelm och Tommy Berggren i Kvarteret Korpen från 1963, regisserad av Bo Widerberg.Keve Hjelm och Tommy Berggren i Kvarteret Korpen från 1963, regisserad av Bo Widerberg.Keve Hjelm och Tommy Berggren i Kvarteret Korpen från 1963, regisserad av Bo Widerberg.
Keve Hjelm och Tommy Berggren i Kvarteret Korpen från 1963, regisserad av Bo Widerberg. Foto: EUROPA FILM / ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM TT

Tommy Berggren, eftersom ingen skådespelarprestation har drabbat mig hårdare än hans i filmen Kvarteret Korpen

Bästa scenupplevelse
– Det är varje gång jag får se Kirsty Armstrong köra standup. Hon lyckas skapa något helt eget och det är bland det roligaste man kan se på en scen. 

Om jag var kulturminister för en dag
– Då skulle jag ge alla pengar till konstkollektivet KonstAB. De är ju svinbra på allt utom möjligen att tjäna pengar. 

LÄS OCKSÅ Skådespelaren Liv Mjönes ger sina bästa kulturtips 

LÄS OCKSÅ Elisabeth Moss om kärleken till Ruben Östlund och den nya säsongen av Handmaid's tale