Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Malin Olsson älskar att återanvända saker, och göra nytt av det gamla.Programledaren Malin Olsson älskar att återanvända saker, och göra nytt av det gamla.Programledaren Malin Olsson älskar att återanvända saker, och göra nytt av det gamla.
Programledaren Malin Olsson älskar att återanvända saker, och göra nytt av det gamla. Foto: Irika Sandström

Programledaren Malin Olsson: ”Jag vill att saker ska ha en lång livslängd”

SVT-profilen Malin Olsson är känd från diverse barn- och familjeprogram som Sommarlov och Vem bor här?. På sin fritid älskar hon att göra nytt av gammalt, alltså att återbruka, och se till att saker som kan användas på nytt och på nya spännande sätt inte hamnar i soporna. Läs hennes inspirerande tips!

Hej Malin, varför håller du på med återbruk?
– Jag tycker om att låta saker ha en lång livslängd. Man kan alltid använda saker en gång till eller till något annat. Med dagens miljötänk är jag ju väldigt i tiden med mitt intresse, men jag har haft denna ådra så länge jag kan minnas.

Snäckspegeln på bilden har Malin fixat själv.Snäckspegeln på bilden har Malin fixat själv.Snäckspegeln på bilden har Malin fixat själv.
Snäckspegeln på bilden har Malin fixat själv. Foto: Irika Sandström

Berätta mer.
– Som barn var jag kreativ och skapade mycket själv, till exempel skapade jag konst av glasspinnar och toarullar. Om jag hade ett gammalt, tråkigt skrivbord så målade jag om det i stället för att köpa ett nytt. Dessutom är jag ett arbetarklassbarn som växte upp på en gård i Dalarna där man fick hushålla med saker. Min grej just nu är att återanvända ljus.

Varför just ljus?
– Vi är en mysfamilj som har mycket tända ljus hemma. Jag brukar samla ihop stearin från ljusstumparna som blir över. Jag smälter ner dem och gör egna, nya ljus. Det är lite extra speciellt eftersom ljusen som är grunden för de nya ljusen har stått på våra bord vid speciella tillfällen. Så ljusen kommer från hoppet. Jag brukar ge dem vidare i present till familj och vänner.

Jag drivs av tanken att kunna använda en sak tills jag inte kan använda den längre.

Vad är det bästa med att pyssla med att återanvända saker?
– För mig är det en stund av mindfulness, ett sätt att komma ner i varv eftersom det annars alltid är väldigt hög energi. Jag drivs av tanken att kunna använda en sak tills jag inte kan använda den längre. Dessutom vill jag lära mina barn att förstå värdet i saker: att man inte alltid kan köpa vad man vill och att alla inte har drivor av pengar. Ur en miljö­aspekt är det viktigt att lära dem att använda jordens resursers på ett smart sätt.

Berätta om snäckspegeln på bilden.
– Jag har samlat på mig snäckor från olika strandsemestrar genom åren, men när jag kommer hem blir de oftast liggande i något skåp. Jag kom på hur jag skulle kunna titta på snäckorna varje dag – genom att göra en spegel av dem, en unik och personlig inredningsdetalj. 

LÄS OCKSÅ Victorias trendiga stilval – återanvänder plagg med ny styling

LÄS OCKSÅ Eko-stylisten Sophie Tillquist: ”Så rensar du garderoben med hållbarhet i fokus” 

LÄS ÄVEN Underbara Clara: ”Jag vägrar be om ursäkt för att jag samlar på saker”