Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rosita Missoni styr fortfarande modeimperiet Missoni, vid 88 års ålder.Rosita Missoni styr fortfarande modeimperiet Missoni, vid 88 års ålder.Rosita Missoni styr fortfarande modeimperiet Missoni, vid 88 års ålder.
Rosita Missoni styr fortfarande modeimperiet Missoni, vid 88 års ålder. Foto: TT

88-åriga modelegendaren Rosita Missoni om karriären, livet och sin tidlösa stil

Modehuset Missonis grundare Rosita Missoni styr fortfarande över familjeföretagets heminredningskollektion Missoni Home. Vi träffade henne när hon nyligen besökte Sverige.

När den 16-åriga Rosita Jelmini mötte en snygg italiensk häcklöpare under OS i London 1948 var det början på någonting mer än en kärlekshistoria. Rosita och Ottavio Missoni gifte sig och grundade 1953 modehuset med deras efternamn. Deras kläder var någonting helt nytt: stickade plagg med en modetwist. Missoni blev ett populärt märke i Europa och USA, delvis tack vare att den legendariska chefredaktören för amerikanska Vogue, Diana Vreeland, övertygade Rosita och Ottavio att komma till New York och presentera sina kollektioner för varuhus som Neiman Marcus och Bloomingdales. Missoni blev ett måstemärke för varje coolgirl på 1970-talet. I början av 1980-talet adderade man inredning till utbudet i och med skapandet av Missoni Home.

LÄS OCKSÅ: Diane von Furstenberg: ”Jag kan vara både feminin och feminist”

Vi träffar den 88-åriga modelegendaren när hon är i Sverige för att lansera märkets nya vinylgolv, som de gör med svenska Bolon. Hon har på sig en svart t-shirt med glittersilvriga ränder, en röd skjorta med leopardprint och en stickad cape med rutigt mönster och fransar. På fötterna röda mockaskor med kilklack och i öronen schackrutiga örhängen. Håret är silvervitt och samlat till en smal fläta knuten med sidenrosett i nacken.

Missoni drivs fortfarande inom familjen, Rositas dotter Angela är kreativ chef. När någon säger att det är så imponerade att Rosita fortfarande är så aktiv och delaktig i företaget ser hon förvånad, ut men svarar bara: ”Ja, jag är ju grundaren. Och jag gillar det fortfarande.”

Mormor Missoni med barnbarnet Margherita och dottern AngelaMormor Missoni med barnbarnet Margherita och dottern AngelaMormor Missoni med barnbarnet Margherita och dottern Angela
Mormor Missoni med barnbarnet Margherita och dottern Angela Foto: REX/IBL

Min karriär

Vem har du sett upp till i din karriär?
Sonia Delaunay har alltid varit en stor inspiration. Hon var designer, konstnär, skräddare, och så modern med alla färger, alla mönster. Jag hade kunnat träffa henne en gång i Paris, men jag var för blyg och vågade inte träffa en sådan ikon. Jag har alltid ångrat det.

Vad driver dig i ditt arbete?
– Att hitta nya sätt att använda och blanda garn, mönster och färger.

Ett stolt ögonblick i karriären?
– Första annonsen i Corriere della Sera (en av Italiens största tidningar - reds anm), och skyltfönstret på La Rinascente i Milano. Det var de första finstickade klänningarna med vertikala ränder!

Hur kopplar du bort jobbet?
– Jag har en vän som varken är involverad i eller intresserad av mode. Det är fantastiskt! Vi har åkt på semestrar utan att prata mode alls. Det är en befrielse.

LÄS OCKSÅ: 62-åriga stilikonen Ines de la Fressanges vassa stiltips

Den första Missoni-annonsen publicerades 1958.Den första Missoni-annonsen publicerades 1958.Den första Missoni-annonsen publicerades 1958.
Den första Missoni-annonsen publicerades 1958. Foto: Missoni

Mitt liv

Vad är det bästa med att bli äldre?
– Att ha familjen nära och se den växa. Det är en ren glädje! Jag har tre barn, nio barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Det bästa råd du har fått?
– En gång när jag ville ha min mans råd angående ett förslag sa han: ”Om du säger nej kommer du aldrig att ångra dig.” Det har jag tagit med mig, att man alltid har möjligheten att säga nej. Då ångrar man sig aldrig, eftersom möjligheternas dörr har stängts. Det är ett slags livsfilosofi.

Det bästa beslutet du har tagit i ditt liv?
– Att köpa mark i Sumirago, där vi kunde bygga en ateljé, en fabrik och ett hus. Att lämna stan och flytta ut på landet, starta en familj där och bo nära vårt arbete, det var vårt bästa livsbeslut.

LÄS OCKSÅ: Konstnären Helene Billgren, 67: ”Min stil är Gucci light”

Min stil

Beskriv din stil!
– Enkelt, sofistikerat - Missoni-stil.

Ett plagg du älskar?
– En svart silkesregnjacka som jag gjorde för kanske 30 år sedan. Den är lätt, jättestor och kan vikas utan att bli skrynklig.