Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Disa Hein

Modellen och författaren Shama Persson: “Mitt liv började vid 50”

När Shama Persson blev 50 vände hennes liv, efter årtionden av depressioner och missbruk. I dag omger hon sig med kärlek och vänskap, och ger sin syn på hur psykisk ohälsa ska bekämpas.

Shama Persson tackar sitt gråa hår för att ha fått en ny karriär i mogen ålder. 

– Jag slutade färga det samtidigt som modellagenturen Mikas sökte gråhåriga modeller. Först kände jag mig osäker, men nu har jag förstått att de vill ha mig just för att jag ser ut så som jag gör – och är den ålder jag är. Jag har landat i att vara den äldre, modersgestalten och jobbet är skitkul!

Jag kan tacka mitt gråa hår för min modellkarriär

Glädjen och tryggheten Shama utstrålar i dag har inte varit lättvunna. Hon har en lång historia av depressioner och missbruk, och för sju år sedan vaknade hon upp på sjukhus –efter sitt tredje självmordsförsök. Men den här gången var det med en överväldigande känsla: Hon ville inte dö. Hon ville leva.

Shama Persson.Shama Persson.Shama Persson.
Shama Persson. Foto: Johan Ander

Shama Persson

GÖR Modell, författare, entreprenör och coach.

ÅLDER 54 år.

BOR Stockholm.

FAMILJ Fyra barn, varav ett är yogaprofilen Rachel ”Yoga Girl” Bråthén.

INSTAGRAM @shama_persson

AKTUELL Med boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.

 

Med det kom en önskan om att förstå varför, och Shama började fördjupa sig i ämnet psykisk ohälsa och fick även för första gången i sitt liv antidepressiv medicin. 

– Jag ville förstå varför jag är sån här – varför jag gör det här? Vad är det för skillnad på oss som är beredda att ta våra egna liv och dem som inte gör det? När jag läste att människor som försökt ta sitt liv två eller fler gånger löper 100 procents risk att dö i självmord blev jag fullkomligt livrädd. Hela mitt liv har jag försökt navigera bort från punkten där jag inte vill leva längre – och så verkade det vara ofrånkomligt. Men jag bestämde mig för att utmana siffrorna, jag vägrade bli en pinne i statistiken. 

Shamas bardom var tuff

Shama undersökte den gemensamma nämnaren för dem som försöker eller tar sitt liv, och fann en gemensam nämnare i barndomstrauman. Shamas egen barndom var otrygg, berättar hon. Mamman lämnade hennes pappa väldigt plötsligt, och flyttade med döttrarna från Umeå till Uppsala. 

– Det skapade en enorm otrygghet i mig, en rädsla. Jag åt och sov dåligt och saknade min pappa. Jag önskade ofta att jag skulle bli sjuk, för det var de enda gångerna jag kände mig sedd. 

Shama Persson ser sin tuffa bardom som grunden till sin psykiska ohälsa.Shama Persson ser sin tuffa bardom som grunden till sin psykiska ohälsa.Shama Persson ser sin tuffa bardom som grunden till sin psykiska ohälsa.
Shama Persson ser sin tuffa bardom som grunden till sin psykiska ohälsa. Foto: Johan Ander.

När Shama var 15 blev hennes pappa sjuk i cancer. 

– Plötslig hade jag en dödssjuk pappa samtidigt som mamma var arbetslös och deprimerad. 

Otryggheten dövades genom att skapa en känsla av kontroll, och samtidigt söka sig till destruktivitet. 

– I skolan blev jag mobbad och sökte tröst i destruktiva beteenden. Jag hade börjat dricka och hänga med äldre killar. Lägg på det ätstörningar – jag kräktes varje dag.

Missbrukade alkohol, mat och relationer

Shama befann sig i tre missbruk: alkohol, mat och relationer – ofta med mycket äldre män. När hon var 17 kastade hennes mamma ut henne, och när hon var 19 försökte hon ta sitt liv för första gången, med tabletter.   

När hon sedan blev gravid slutade hon att dricka, och när hon var 21 födde hon sin äldsta dotter, som följdes av en lillebror. Shama och barnens pappa gick snart skilda vägar, men Shama utbildade sig till flygledare, fick jobb och träffade kärleken Stefan, som hon förlovade sig med. 

Men det dröjde inte länge förrän nästa dråpslag: När Stefan omkom i en olycka föll Shama återigen ner i avgrunden, där det var så mörkt att hon inte såg någon väg ut. Den gången räddades Shama av sin mamma, som hittade henne i tid. 

Shama Persson har skrivit boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.Shama Persson har skrivit boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.Shama Persson har skrivit boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.
Shama Persson har skrivit boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje. Foto: Johan Ander

 

Shama Persson släpper bok om depression och livsglädje

I Shamas bok Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje berättar hon om sitt liv i förhoppningen att kunna vara en vän som stöttar och förklarar varför man hamnar i psykisk ohälsa och vad man kan göra åt det. Hon började skriva på den ganska snart efter att hon vaknat upp där på sjukhuset och insett att hon faktiskt inte vill dö – att hon vill välja livet. Den gången hade mörkret tagit henne efter att en relation kraschat.

– När jag började skriva var texten full av skuldbeläggande av mina föräldrar och min exman. Jag var så arg och bitter över min dåliga uppväxt, som lett till att jag drogs till relationer med män som behandlade mig illa.

LÄS MER: Elaine Eksvärd om att göra upp med barndomens övergrepp 

Med tiden hittade Shama ut ur bitterheten och tillbaka till livsglädjen. Men det är ett konstant arbete. 

– Varje dag måste jag ta ett beslut om att älska eller förråda mig själv, jag måste välja självkärlek. Det är lättare när jag äter medicin som gör mig mer robust för livets svängningar. Motion är också livsviktigt, även om det är sjukt svårt att komma i gång när man är deprimerad. Och så är jag nykter sedan fem år tillbaka – det är så klart helt avgörande.

Shama har utarbetat en strategi för att parera ångest och depression när de kommer.

Jag är nykter sedan fem år tillbaka – det är avgörande

– Den går helt enkelt ut på att göra saker som jag känner är bra för mig, och berätta det för mig själv, säga ”Det här är bra”. Jag gör en bra sak i taget, för att nå fram till en bättre plats. Det kan handla om att ta ett bad, att gå ut med mina hundar – och varje gång drar sig depressionen undan en stund. Att göra saker för andra är också läkande, som att hjälpa en gammal släkting eller sjuk granne. Empati skapar mening.

Livet, och modellkarriären, började vid 50

Shamas relationer har utmanats genom hennes liv, och vissa av dem har gått förlorade. Vissa har hon själv valt bort. I dag omger sig Shama med kärlek och vänskap. 

– Det bygger mig. När man har varit med om att förlora allt tar man till vara på glädjen på ett annat sätt. Genom åren har jag låtit mig tryckas ner av män som jag haft relationer med, jag har bitit ihop. Nu gör jag inte det längre. Jag kan välja bort människor som inte är bra för mig – som till exempel dricker och kaosar. Jag har lärt mig att säga nej.

När Shama Persson slutade att färga sitt grå hår ledde det till en ny karriär som modell.När Shama Persson slutade att färga sitt grå hår ledde det till en ny karriär som modell.När Shama Persson slutade att färga sitt grå hår ledde det till en ny karriär som modell.
När Shama Persson slutade att färga sitt grå hår ledde det till en ny karriär som modell. Foto: Disa Hein.

Hon beskriver hur livet vände när hon blev 50.

– När jag var barn fick jag höra att det var väldigt viktigt att vara hel och ren – och nu är jag äntligen det. Jag är ren från gifter, skadliga beteenden, dåliga relationer. Och jag är hel i mig själv. Jag sover åtta, nio timmar varje natt. Kropp, själ och hjärta hör ihop.

Hon menar att modellandet också gör under för självkänslan.

– Jag bejakar att få känna mig fin och kanske förmedla något positivt till andra kvinnor. Tyvärr tog det mig 50 år att komma hit, till den här friden och självkärleken. Men en vändning kan komma när som helst i livet, om du har rätt hjälp och rätt redskap. Det viktigaste är att ta det första steget och berätta för någon i din närhet hur du mår.

Shama Persson får positiv energi av att gå ut med sina hundar.Shama Persson får positiv energi av att gå ut med sina hundar.Shama Persson får positiv energi av att gå ut med sina hundar.
Shama Persson får positiv energi av att gå ut med sina hundar. Foto: Johan Ander

Shamas råd till dig som lider av psykisk ohälsa

• Det första steget är att säga till någon: ”Jag mår inte bra”. Var inte rädd för att göra det – du är inte ensam om att må så här.

• Ta hjälp: av terapeut och av läkare. Som deprimerad kan du ha till exempel ha brister eller en bakomliggande sjukdom. Kanske behöver du medicin mot din depression?

• Har depressionerna drivit dig in i ett missbruk? Gå med i ett 12-stegsprogram.

• Sluta skuldbelägga dig själv. Inse att det inte är något generalfel på dig, utan att det är omständigheterna som har satt dig i den här situationen.

• Gör bra saker för dig själv och undvik situationer som ger dig ångest.

• När du tänker negativa tankar – gör något positivt. För mig fungerar aktivitet som att springa, plantera om växter eller ta en pedikyr.

• Se över kost och motion – att röra på sig är livsviktigt.

• Ta hjälp av vänner, familj, chef, kolleger. Sträck ut en hand och berätta att du behöver dem. Jag hade aldrig varit där jag är i dag om jag varit ensam.

• Rensa bort människor som inte är bra för dig ur ditt liv.

• Kom ihåg att du varken är ensam eller unik i ditt mående.

Är du deprimerad?

Om du är nedstämd, trött och orkeslös under en längre tid och inte har lust med sådant du brukar älska, då kan du ha fått en depression. Några av symptomen kan vara:

• Låg självkänsla

• Känsla av hopplöshet

• Orkeslöshet

• Sömnsvårigheter

• Koncentrationssvårigheter

• Ångest, irritation eller ilska

• Stress och oro

Källa: 1177

LÄS MER: Äventyraren Linda Åkerberg: ”Jag bytte depression mot naturäventyr”