Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Katia Winter: ”Det enda folk pratar om i Los Angeles är film”

I många år har svenska Katia Winter bott och jobbat i Hollywood – där hon hamnade av en slump. Nu har hon flyttat hem, och hoppas kunna förverkliga en (ganska oglamourös) jobbdröm. Hon träffar Damernas Världs Gunnar Rehlin för ett samtal om filmvärlden i Los Angeles, nya filmen Ur spår!, metoo och kraften i att nya dörrar hela tiden öppnar sig när andra har stängts. 

Hon har länge varit en av de skådespelare som kallats ”Hollywood-svenskar” – men sedan förra sommaren är det slut med det. Tillsammans med engelske pojkvännen Chris har Katia Winter lämnat USA.

– Det är skönt att komma ifrån LA, man lever i en bubbla där, man träffar bara människor i industrin, det enda man talar om är film, säger Katia.

Katia Winter

GÖR Skådespelare, har mest jobbat i Hollywood och varit med i bland annat Storm, Dexter, Knight of cups, Sleepy Hollow, Blood & treasure men även Hamilton och Solsidan

ÅLDER 38 år.

FAMILJ Pojkvännen Chris, grafisk designer. 

BOR På gård utanför Stockholm. 

AKTUELL Har huvudrollen i filmen Ur spår!

 

Ändå är det för att tala om film som vi träffas på Melanders Fisk i Söderhallarna i Stockholm. Hit har Katia kommit från den lilla gård hon köpt strax utanför Stockholm.

Katia i tv-serien Sleepy Hollow.Katia i tv-serien Sleepy Hollow.Katia i tv-serien Sleepy Hollow.
Katia i tv-serien Sleepy Hollow. Foto: ©20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

Nya storfilmen framflyttad av corona

Efter att under många år mest arbetat i USA har Katia under de senaste åren gjort roller i svenska tv-serier som Hamilton och Solsidan, och just nu är hon aktuell i dramakomedin Ur spår! (av Mårten Klingberg som senast gjorde den hyllade Min pappa Marianne). 

Med kollegan Fredrik Hallgren (känd från Bonusfamiljen) i filmen Ur spår!.Med kollegan Fredrik Hallgren (känd från Bonusfamiljen) i filmen Ur spår!.Med kollegan Fredrik Hallgren (känd från Bonusfamiljen) i filmen Ur spår!.
Med kollegan Fredrik Hallgren (känd från Bonusfamiljen) i filmen Ur spår!.

I Ur spår! spelar Katia en nyskild ung kvinna som trasslar med privatlivet. När hon hör att hennes bror ska åka Vasaloppet får hon infallet att själv göra detsamma, utan att riktigt ha insett vilka kraftansträngningar det innebär. Att hon under filmens gång också träffar kärleken är väl inte oväntat.

– Det blev mycket träning med Christer Skog (tidigare förbundskapten för svenska längdskidlandslaget för herrar – reds anm), som fick mig att känna mig som världsstjärna, även om jag sedan ramlade stup i kvarten. Vi filmade i Vasaloppsspåret, under det som kallas Öppet spår.  Det var jättekul att träna och nu skulle jag kunna tänka mig att åka Vasaloppet på riktigt.

Filmen skulle ha haft premiär för ett år sedan men blev framflyttad på grund av coronapandemin. Katia är å andra sidan van vid att saker inte blir som hon planerat. Det positiva med det är att nya dörrar tenderar att öppnas när andra stängs, vilket kan leda livet in på helt oanade och spännande vägar.  

Man lever i en bubbla i Los Angeles, det enda man talar om är film

En gång drömde Katia om att bli polis, men eftersom hon inte hade åldern inne att söka till polisskolan blev det i snabb takt high school i New York, teaterstudier i London, och efter en tid hemma i Sverige igen flytt först till New York, sedan till LA.

– Jag hade tänkt ge det två år, men jag blev kvar. Jag fick jobb ganska fort och har jobbat konstant, med uppehåll några månader här och där.

Metoo-effekt i Hollwyood

Vi talar om metoo-rörelsen och Hollywood. Katia säger att om hon blivit sexuellt trakasserad har det varit mer i vanliga livet än i filmbranschen.

– Det är klart jag mött sexistiska personer, men numera har vi ju fått mer luft att säga ifrån.

– Metoo märks mycket på förändringen när det gäller sex- och nakenscener. Nu klipper man hellre än visar för mycket. Jag behandlar sådana scener som stuntscener: man repar utan att ha närkontakt och ofta med hjälp av en intimitets-koordinator. Det är alltid lite nervöst inför sådana scener, och ofta är killarna mer nervösa. Men finns det koreografi så funkar det.

Hon tycker mycket om kampsport och skulle gärna använda sina kunskaper mer på film. 

– Jag får tjata mig till det, ”kan inte jag också få slåss?”. Jag älskar att jobba med stuntkoreografi.

Katia plåtad i Los Angeles. Styling, Adena Rohatiner. Hår, Lucy Gedjeyan. Makeup, Desirae Cherman.Katia plåtad i Los Angeles. Styling, Adena Rohatiner. Hår, Lucy Gedjeyan. Makeup, Desirae Cherman.Katia plåtad i Los Angeles. Styling, Adena Rohatiner. Hår, Lucy Gedjeyan. Makeup, Desirae Cherman.
Katia plåtad i Los Angeles. Styling, Adena Rohatiner. Hår, Lucy Gedjeyan. Makeup, Desirae Cherman. Foto: Austin Hargrave

Drömmen: spela svensk tv-polis

Hon har ett par svenska projekt som hon diskuterar och med tanke på drömjobbet som tonåring och längtan efter att få göra actionscener är det inte svårt att gissa vad hon vill spela.

– Polis. Men en skandinavisk eller brittisk polis. I USA har dom kvinnliga poliserna på tv och film läppglans och högklackat.

Hon berättar om en audition hon gjorde för en roll som läkare i en krigszon. Hon kom till det mötet osminkad och vardaglig.

– Min agent ringde efteråt och sa ”dom vill att du kommer tillbaka, men då vill dom att du har höga klackar och är sminkad”.

LÄS OCKSÅ Svenska skådespelaren Rebecca Ferguson: ”Jag älskar Simrishamn”