Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Skådespelaren Maria Lundqvist är aktuell i den andra säsongen av serien Bröllop, begravning och dop på TV4 och Cmore.Skådespelaren Maria Lundqvist är aktuell i den andra säsongen av serien Bröllop, begravning och dop på TV4 och Cmore.Skådespelaren Maria Lundqvist är aktuell i den andra säsongen av serien Bröllop, begravning och dop på TV4 och Cmore.
Skådespelaren Maria Lundqvist är aktuell i den andra säsongen av serien Bröllop, begravning och dop på TV4 och Cmore. Foto: Ola Axman/TT / OLA AXMAN

Skådespelaren Maria Lundqvist: ”Stil för mig är hur man för sig som människa”

Möten med människor, sköna hemmakvällar med familjen, Meryl Streep och kollegerna i tv-aktuella succéserien Bröllop, begravning och dop: det är bara några av de saker som skådespelaren Maria Lundqvist tycker lite extra mycket om. 

Skådespelaren Maria Lundqvist slog igenom som den dråpliga Sally i tv-serien med samma namn i slutet av 90-talet, och har sedan dess varit ständigt aktuell på teaterscenen, tv och filmduken. Många känner säkert igen henne från filmer som Heartbreak Hotel och En underbar jävla jul eller tv-serien 30 grader i februari. För DV berättar Maria om lite av det som hon tycker sätter guldkant på livet. 

Skådespelaryrket
– Jag älskar variationen som skåde­spelaryrket innebär. När jag gör radio­teater eller jobbar med film uttrycker jag mig utan publik, vilket ger en helt annan känsla än när jag står på scen och får möta publiken. Att dessutom skriva egna pjäser och manus är fantastiskt. Det är friheten som jag tycker om tror jag.

Möten med människor
– Jag blir inspirerad av att titta på människor och hur de agerar. Av unga, deras kraft och nyfikenhet. Av små barn i hur de förhåller sig till sina första steg. Hur mitt lilla barnbarn rör sig. Av möten med mina föräldrar, som närmar sig åttio år, hur de förvaltar sina liv och närmar sig kärlek och livets andra förutsättningar.

Bröllop, begravning och dop
– Det har varit så roligt att få arbeta med ensemblen i Bröllop, begravning och dop. Men också med Colin Nutley som är en regissör jag arbetat med i många år. Han är en otrolig lyssnare och ledare som skapar en lekfull och kreativ arbetsplats.

https://www.youtube.com/watch?v=McHAvfIdFIo

Unika designers
– Två designers som jag gärna bär kläder från är Ewa i Walla och Olars Ulla. Ewa i Wallas plagg har generöst med tyg och stor volym och kreationerna är lekfulla med volanger i ärmar och kjolar, lager på lager och gärna med byxor under. Olars Ullas plagg är de som jag älskar att krypa in i privat. Jag tänker ibland att jag ska försöka se lite mer klassisk ut i kavaj och jeans, men det blir aldrig riktigt jag.

Look från Ewa i Wallas höstkollektion.Look från Ewa i Wallas höstkollektion.Look från Ewa i Wallas höstkollektion.
Look från Ewa i Wallas höstkollektion.

Stilförebilden
– Jag har aldrig varit speciellt intresserad av mode och stil, men genom hela min karriär har Meryl Streep varit min stora idol. Och det är inte bara för att hon är en fantastisk skådespelare som erövrar gestaltandet om och om igen, utan också för hur hon uttalar sig politiskt och hur hon bemöter andra. Stil för mig är hur man för sig som människa.

Meryl Streep; stilig på alla sätt och vis.Meryl Streep; stilig på alla sätt och vis.Meryl Streep; stilig på alla sätt och vis.
Meryl Streep; stilig på alla sätt och vis. Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Bästa karriärrådet
– Om jag fick ge ett råd till mig själv innan jag gav mig in i min karriär skulle det vara att alltid våga bryta ny mark och våga vara envis. Men också att aldrig låta någon sätta sig på mig.

Lugna hemmakvällar
– Efter en lång arbetsdag är det bästa jag vet att tillbringa kvällen hemma i lugn och ro med ungarna omkring mig. Numera är det bara min sextonåring, Nora, som bor hemma så det är henne jag vill ha tätt intill mig och min sambo, Kristoffer, som gärna får ha lagat någon god middag. Jag är inte en person som går på after work när jag har varit i möten med människor hela dagen, då vill jag bara hem. 

Necessärfavoriterna
– I min necessär har jag alltid någon typ av ögonbrynsfärg. Jag har väldigt ljusa ögonbryn och måste fylla på ofta. Just nu använder jag mig av teatersmink, för mig är det inte så noga. Sedan har jag alltid Max Factors Lipfinity lip colour 24 hrs. Det sitter som en smäck och du kan pussas hur mycket som helst. Och så har jag alltid med mig Dust it volympuder från ­Schwarzkopf till håret, det är fantastiskt. 

Mer info och köp Dust it här (Länk till Lyko) 

 

Dust it håller ordning på håret!Dust it håller ordning på håret!Dust it håller ordning på håret!
Dust it håller ordning på håret!

Mer info och köp Lipfinity här. (Länk till Åhléns) 

Lipfinity från Max Factor är en favorit i Marias necessär.Lipfinity från Max Factor är en favorit i Marias necessär.Lipfinity från Max Factor är en favorit i Marias necessär.
Lipfinity från Max Factor är en favorit i Marias necessär.

Bästa filmerna
– Jag såg en otroligt fin film för ett tag sedan, Her av Spike Jonze med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Jag ser gärna serier och filmer som triggar mig som skåde­spelare. Sedan älskar jag skräckfilmer, science fiction och katastroffilmer, men de är mer som lördagsgodis.

https://www.youtube.com/watch?v=dJTU48_yghs

Favoritrestaurangen
– På Lilla Ego i Stockholm slinker jag och min käresta gärna in, och det är alltid fantastiskt gott. Kocken Tom Sjöstedt som är delägare står ofta i köket, och eftersom det alltid är så fullt hamnar vi ibland vid baren där vi kan se hantverket inne i köket. Jag är fascinerad av dem som kan laga mat, men är inte lika road av att göra det på egen hand.