Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stilikonen Charlotte Gainsbourg om karriärknep och modemåsten

Hon är skådespelare, artist och stilikon. Vi bad franska multitalangen Charlotte Gainsbourg att lista några av de saker hon älskar mest med sitt liv.

Vi har sett henne i filmer som Happily Ever After och The snowman. 

Charlotte Gainsbourg förknippas ofta med mamma Jane Birkin, också skådespelerska, och sin sjungande pappa Serge Gainsbourg. Men Charlotte har skapat en egen karriär på flera olika ben. Här bjuder hon på en liten glimt av sitt fullmatade liv och listar sakerna hon älskar mest.

1. Mina denimskjortor

Charlotte älskar den blå denimfärgen, både i skjortor och jackor.Charlotte älskar den blå denimfärgen, både i skjortor och jackor.Charlotte älskar den blå denimfärgen, både i skjortor och jackor.
Charlotte älskar den blå denimfärgen, både i skjortor och jackor.

– Jag har haft många garderobsfavoriter genom åren, ett tag var det en jacka i herrsnitt från Balenciaga som jag bar hela tiden. Men det jag värdesätter mest i min garderob just nu är mina denimskjortor. Jag har en från Levi's, en från Acne Studios och en från Yves Saint Laurent. Det är något visst med den blå denimfärgen, jag tröttnar aldrig på den.

 

Läs mer: Supermodellen Frida Gustavssons skönhetsmåsten i necessären

 

2. Att blanda kreativa uttryck

– Det som driver mig i mitt yrkesliv är att utforska och vara en del av olika kreativa kretsar. Till exempel är personer som jobbar med film väldigt olika de som jobbar med musik. Det är olika sammansättningar av människor, olika arbetssätt och olika stämningar. Jag älskar att kunna röra mig mellan dessa världar, att kunna testa lite här och lite där. Förutom film och musik så fotograferar, målar, skriver och tecknar jag. Jag kanske inte är lika bra på allt, men jag drivs av att försöka.

3. Att avsluta projekt

– För mig är det viktigt att avsluta projekt, kanske är det så för att jag arbetar med olika saker och många människor. Jag gillar att bli klar, och sedan släppa det. Då kan jag varva ner.

4. Min uniform

Charlotte växlar mellan boots och sneakers. Dessa kommer från adidas och kostar 999 kr.Charlotte växlar mellan boots och sneakers. Dessa kommer från adidas och kostar 999 kr.Charlotte växlar mellan boots och sneakers. Dessa kommer från adidas och kostar 999 kr.
Charlotte växlar mellan boots och sneakers. Dessa kommer från adidas och kostar 999 kr.

– Jag kan absolut gilla att testa nya stilar eller att klä upp mig för röda mattan, men i min vardag återkommer jag alltid till samma kläder: skjorta, jeans, boots. Det händer att jag varvar mina svarta boots från Yves Saint Laurent med ett par vita tennisskor.

5. Skönhetsmärket Biologique Recherche

Kroppsolja, 819 kr, från Biologique Recherche/Skincity. "Jag använder nästan bara deras produkter i min hudvårdsrutin" säger Charlotte.Kroppsolja, 819 kr, från Biologique Recherche/Skincity. "Jag använder nästan bara deras produkter i min hudvårdsrutin" säger Charlotte.Kroppsolja, 819 kr, från Biologique Recherche/Skincity. "Jag använder nästan bara deras produkter i min hudvårdsrutin" säger Charlotte.
Kroppsolja, 819 kr, från Biologique Recherche/Skincity. "Jag använder nästan bara deras produkter i min hudvårdsrutin" säger Charlotte.

– Jag gillar det franska skönhetsmärket Biologique Recherche, de har en ganska opretentiös framtoning men många bra produkter. Jag använder nästan bara deras produkter i min hudvårdsrutin. Ibland får jag för mig att testa något annat, jag kanske har läst om en ny "mirakelprodukt". Men hittills har jag aldrig upplevt något mirakel, utan det slutar alltid med att jag återvänder till Biologique Recherche.

6. Att arbeta med Anthony Vaccarello

– Jag har haft väldigt tur som har fått jobba med så många inspirerande stylister och designers genom åren. En som har gjort stort avtryck är Anthony Vaccarello (Yves Saint Laurents chefsdesigner - reds anm). Jag var en del av hans vårkampanj nu 2019, det var väldigt häftigt att få stiga in i hans vision.

7. Min familj

Med pappa Serge Gainsbourg, mamma Jane Birkin och storasystern Kate.Med pappa Serge Gainsbourg, mamma Jane Birkin och storasystern Kate.Med pappa Serge Gainsbourg, mamma Jane Birkin och storasystern Kate.
Med pappa Serge Gainsbourg, mamma Jane Birkin och storasystern Kate.

– Det är genom att umgås med min familj som jag kopplar av och får energi. Min familj betyder väldigt mycket för mig.

8. Att veta vad som inte är min stil

– Jag har lite svårt att beskriva min stil, men jag vet vad som inte är min stil. Det får inte vara för "flickigt" och inte för mycket. Mitt vanligaste modemisstag är att jag köper kjolar och klänningar. Jag kan älska det på andra, men jag kan inte bära det själv. Jag har försökt, och det blir bara inte bra.

9. Det Nicolas Ghesquière lärde mig

Nicolas Ghesquière har lärt henne mest av alla om stil.Nicolas Ghesquière har lärt henne mest av alla om stil.Nicolas Ghesquière har lärt henne mest av alla om stil.
Nicolas Ghesquière har lärt henne mest av alla om stil.

– Nicolas Ghesquière (i dag creative director på Louis Vuitton - reds anm) var den som lärde mig att stil och mode kunde vara kul. Jag började modella redan som 14-åring, men det var först många år senare, när jag träffade Nicolas, som det blev kul på riktigt. Han är också den som har lärt mig mest om stil. Till exempel lärde han mig att jag kunde försöka ha på mig något annat än t-shirts!

10. Att jag har blivit bekväm framför kameran

Charlotte, mamma Jane och systern Lou Doillon pryder Vogue.Charlotte, mamma Jane och systern Lou Doillon pryder Vogue.Charlotte, mamma Jane och systern Lou Doillon pryder Vogue.
Charlotte, mamma Jane och systern Lou Doillon pryder Vogue.

– När jag var runt 25 år började min syster Kate utbilda sig till fotograf och behövde någon att öva på. Hon regisserade mig i de mest märkliga positioner på väldigt udda platser. Vi hade så kul! Eftersom vi tog väldigt många bilder tillsammans, och eftersom hon kände mig utan och innan, blev det naturligt. Hon lärde mig att vara bekväm framför kameran.

Foto: Collier Schorr, TT, Getty Images

Läs också: Tv-serier, böcker och artister – Molly Sandén listar sina sommarfavoriter