Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Stina Jackson är aktuell med nya boken Ödesmark. Är det vårens bästa deckare?Stina Jackson är aktuell med nya boken Ödesmark. Är det vårens bästa deckare?Stina Jackson är aktuell med nya boken Ödesmark. Är det vårens bästa deckare?
Stina Jackson är aktuell med nya boken Ödesmark. Är det vårens bästa deckare? Foto: Stefan Tell

Deckarstjärnan Stina Jackson om nya succéromanen: ”Det kommer alltid en gryning efter det mörka”

Med den lilla orten i Norrland som inspirationskälla skrev hon sin prisbelönta roman Silvervägen, om en pappas kamp att hitta sin försvunna dotter. Nu välkomnar Stina Jackson oss till ännu ett spänningsdrama från de norrländska byarna med nya romanen, Ödesmark

Ödesmark handlar om Liv, en kvinna i trettioårsåldern som lever tillsammans med sin åldrande far och sin tonårsson. Tillsammans är de en ganska säregen liten familj med många ögon på sig då fadern sitter på en stor förmögenhet. Stina Jackson tar med oss till sina hemtrakter kring Arvidsjaur och in i en värld fylld av kärlek, sorg och tragiska livsöden. 

Vårens bästa nya deckare? Du hittar hela listan här! 

Hur bestämde du dig för att det var just det här din nya bok skulle handla om?
– Jag vet oftast vilken berättelse det är jag vill skriva. Men hur det hela ska gå till är det som brukar ta tid. För mig är processen ytterst karaktärsstyrd. Det är karaktärerna som leder mig genom skrivandet och därför låter jag dem bestämma. Det jag ville utforska med den här boken var rötter och familjeband samt vår bundenhet till en plats. Eftersom jag har flyttat ifrån min hemort ville jag skriva om någon som har blivit kvar. Jag bestämde mig för att dra handlingen till sin spets och i slutändan blev det en ganska mörk historia. 

STINA JACKSON

GÖR Författare.

ÅLDER 37 år.

BOR Denver, USA.

FAMILJ Mannen Robert Jackson.

KÄND FÖR Hennes första roman, Silvervägen, utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2018.

AKTUELL Nya boken Ödesmark

Läs mer och köp Ödesmark här!  

Hur kom du på idéerna bakom karaktärerna i boken?
– Det konstiga och magiska med min skrivprocess är att det är karaktärerna som kommer till mig och tar sin plats, vissa redan från början och andra lite senare under processen. Jag vet inte riktigt var i mig karaktärerna finns men jag tycker det är roligt att få gräva ner mig i deras historier, och gärna rota runt i det som skaver och som är svårt att förstå. 

Gillar du svenska deckare och spänningsromaner? Då ska du inte missa Stina Jacksons nya roman, Ödesmark. Klicka på bilden och kom direkt till boken.Gillar du svenska deckare och spänningsromaner? Då ska du inte missa Stina Jacksons nya roman, Ödesmark. Klicka på bilden och kom direkt till boken.Gillar du svenska deckare och spänningsromaner? Då ska du inte missa Stina Jacksons nya roman, Ödesmark. Klicka på bilden och kom direkt till boken.
Gillar du svenska deckare och spänningsromaner? Då ska du inte missa Stina Jacksons nya roman, Ödesmark. Klicka på bilden och kom direkt till boken.

Berätta lite om Liv och Vidars relation.
– Liv förlorar sin mamma i tidig ålder, vilket lämnar henne och pappan ensamma kvar. Med tiden utvecklar de ett gemensamt beroende till varandra. Liv känner att hon inte kan lämna sin pappa Vidar då hon tänker att han inte klarar sig utan henne. Samtidigt tror hon att han är förutsättningen för hennes överlevnad. De har överlag en ganska ohälsosam relation vilket var intressant att skriva om.  

Blir man som författare känslomässigt involverad i sina karaktärer?  
– När jag skrev Silvervägen blev jag lite kär i huvudpersonen Lelle. Han betydde så himla mycket för mig och det gör Liv också. Jag kan känna en slags oro för hur folk ska känna för Liv och hur de ska ta henne till sig. Det är nästan som att släppa i väg en vän och hennes berättelse. Trots att det är påhittat så känns det väldigt intimt. 

Stina Jacksons Silvervägen valdes till bästa svenska kriminalroman 2018. Klicka på bilden för att komma direkt till boken.Stina Jacksons Silvervägen valdes till bästa svenska kriminalroman 2018. Klicka på bilden för att komma direkt till boken.Stina Jacksons Silvervägen valdes till bästa svenska kriminalroman 2018. Klicka på bilden för att komma direkt till boken.
Stina Jacksons Silvervägen valdes till bästa svenska kriminalroman 2018. Klicka på bilden för att komma direkt till boken.

Läs mer om Silvervägen och köp boken här! 

På vilket sätt vill du förstärka bokens handling med hjälp av de relativt mörka miljöbeskrivningarna som finns i boken?
– Jag vill att miljöerna ska förstärka det som pågår inne i karaktärerna, att den mörka berättelsen ska spegla sig i miljön. Jag minns att min redaktör sa att jag använder många kontraster mellan mörker och ljus i mina texter och att det alltid kommer en gryning efter allt det mörka. Det speglar nog mitt sätt att se på livet, att det innehåller både glädje, sorg och motgångar. 

Hur är det att bo i USA och skriva en roman som utspelar sig i Sverige?
– I dag ser jag min hemort med helt nya ögon. Min man som kommer från USA brukar följa med mig på mina resor hem och då får jag möjligheten att uppleva platserna genom hans ögon och hans förståelse. Därför har jag i dag fått en djupare förståelse och en djupare kärlek för min hemort. 

Vad hoppas du på för respons från dina läsare på Ödesmark?
– Jag hoppas att det här är en bok som får stanna kvar en stund i tanken och som väcker någon slags känsla, oavsett vad. Då känns det som att jag har lyckats.