Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Författaren Simona Ahrnstedt ger dig sina bästa tips för dig som vill skriva en bok.Författaren Simona Ahrnstedt ger dig sina bästa tips för dig som vill skriva en bok.Författaren Simona Ahrnstedt ger dig sina bästa tips för dig som vill skriva en bok.
Författaren Simona Ahrnstedt ger dig sina bästa tips för dig som vill skriva en bok. Foto: Kate Gabor

Författaren Simona Ahrnstedt: ”Du måste älska det du själv skriver”

Romance-drottningen Simona Ahrnstedt lämnade storstan för Laholm i nya boken Bara lite till. Vi pratar research, tv-serier, författardrömmar och ekologiskt lantbruk (!) med succéförfattaren som gärna omdefinierar sin genre.

Simona Ahrnstedts första bok Överenskommelser kom ut 2010, sedan dess har hon fångat sina läsare med berättelser om passionerad kärlek, svek och familjeliv - kryddat med såväl humor som sex. Tidigt möttes hon av skeptiska förlag som tyckte att hon skulle skriva ”riktiga” böcker. Men i takt med att hennes, och andra romance-författares, försäljningssiffror har ökat har även respekten för genren växt.

SIMONA AHRNSTEDT

GÖR Leg psykolog och författare.

ÅLDER 52 år.
FAMILJ Barnen Milo och Dante.
BOR Järfälla.
AKTUELL Med sin nionde roman Bara lite till.

– De som kritiserar romance har ofta inte läst romance, då blir det lite som att diskutera fotboll med någon som aldrig sett en match, säger Simona.

I sin nya bok, Bara lite till, lämnar hon storstan där både hon och hennes tidigare huvudkaraktärer helst rör sig, och tar tåget till Laholm.

– Alla mina tidigare böcker har haft storstadspuls, för jag älskar storstäder. Men som författare är man mycket ute i landet och gör framträdanden. En av de gångerna hamnade jag i Laholm, en väldigt fin och traditionell liten svensk stad.

LÄS OCKSÅ: Ann Burgaz blev ledande vinimportör: ”Glad att jag vågade ta steget”

Där föddes idén till Bara lite till, där den 28-åriga Stella blivit bedragen, dumpad, hemlös och arbetslös. Hennes mamma har gått bort, utan att berätta vem hennes pappa är. Hon är mitt i en kris men hon har en fristad.

– Stella har ärvt ett torp i Laholm och åker dit för att komma i väg från sitt kraschade liv och spara ihop pengar för att kunna gå en modeutbildning i New York, säger Simona och fortsätter:

– Det är inte lätt att komma till Laholm om man inte känner någon där. Inte bara för att det kan kännas ensamt, utan även rent logistiskt sett – tågstationen är felplacerad och ligger mitt ute i ingenstans, taxin har gått i konkurs och det finns knappt någon lokaltrafik.

Om jag tillbringar ett år med att jobba på en bok går ungefär hälften av tiden åt till research

För att veta allt detta om Laholm måste man så klart ha varit där, och Simona har tillbringat många dagar i stan och intervjuat dess invånare.

Så hur ska den med drömmar om att själv skriva bära sig åt för att komma i gång? Simona berättar om två viktiga delar i sin skrivprocess och ger alla slumrande författartalanger några handfasta råd.

Simona Ahrnstedt är aktuell med boken Allt eller inget.Simona Ahrnstedt är aktuell med boken Allt eller inget.Simona Ahrnstedt är aktuell med boken Allt eller inget.
Simona Ahrnstedt är aktuell med boken Allt eller inget.

Gör grundlig research

– Om jag tillbringar ett år med att jobba på en bok går ungefär hälften av tiden åt till research. Det är otroligt viktigt att behandla såväl sina karaktärer som platserna man skriver om med respekt, säger Simona.

I Bara lite till finns det många byggstenar som måste falla på plats för att handlingen ska bli trovärdig: platsen, människorna men även eko-lantbruk (Stella träffar nämligen en eko-bonde i Laholm) och mode (då Stella är extremt modeintresserad och vill studera mode i New York).

– Jag började med att skriva en grundstory. Sedan åkte jag till Laholm, på Alla hjärtans dag av alla dagar, 2018. Jag besökte kaféer, affärer och tog in på stadshotellet. På kvällen gick jag till en pub. Där satt alla kärlekspar i Laholm, och så jag då.

Simona återvände till Laholm i våras och träffade eko-bönder och gjorde intervjuer med folk för att fånga Laholms själ.

LÄS OCKSÅ: Sugen på att byta karriär? 5 tips på hur du får drömjobbet

– För mig är det viktigt att allt är korrekt men kärleksfullt skildrat, och då är det superviktigt med research. Särskilt inom underhållningslitteratur. Läsarna läser mycket och har höga krav, så det går inte att fuska. Jag har stor respekt för dem som lägger tid och pengar på att läsa vad jag skrivit.

Läsarna läser mycket och har höga krav, så det går inte att fuska

Hon intervjuade även skräddare och boutiqueägare för att fånga couture-Sverige.

– Stella lever och andas mode och design. Om jag inte hade intervjuat de här människorna hade jag till exempel inte vetat att skräddare och designers är paniskt rädda för smulor och smuts då det kan förstöra deras kreationer.

Miljö och klimat var något som även det blev en viktig del av researchen, då både lantbruket och modeindustrin har en stor klimatpåverkan.

– Jag tänker jättemycket på mitt eget miljöavtryck, så det blev naturligt att reflektera över det även här. Stella jobbar därför mycket med vintageplagg, och bonden blev en eko-bonde. Det var för övrigt de som klarade sig bäst under förra sommarens stora torka, då de arbetar med gamla grödor. Där lärde jag mig något nytt!

”Låt dig inspireras” tipsar Simona Ahrnstedt.”Låt dig inspireras” tipsar Simona Ahrnstedt.”Låt dig inspireras” tipsar Simona Ahrnstedt.
”Låt dig inspireras” tipsar Simona Ahrnstedt. Foto: Kate Gabor

Låt dig inspireras

– Jag har alltid varit intresserad av tv och film. Min pappa var filmregissör. Jag läste filmvetenskap och gick filmskola, säger Simona, som fascineras av den sortens berättande vi ofta får på våra skärmar och menar att författare borde dra lärdom av dem.

– De som tittar på tv-serier är ju de personerna som man hoppas ska läsa ens bok - då måste boken faktiskt kunna konkurrera med tv:n. Om någon är van vid att sträcktitta på Game of thrones måste du kunna översätta en sådan upplevelsen till en bok. Man kan ju inte vara sämre.

Det är särskilt dialogen i de rörliga medierna som Simona inspireras av.

– Dialogen i till exempel Shonda Rhimes serier, som Grey's anatomy, ligger på en otroligt hög nivå. Och den går snabbt. Vad kan jag lära mig av det?

Även den nya generationens sitcoms har något att lära ut.

– Serier som Modern family och Brooklyn nine-nine lyckas skapa intelligent underhållning samtidigt som de undviker klichéer. Det är verkligen något att ta med sig när man skriver underhållningslitteratur.

Själv tittar hon väldigt mycket på tv, och har många favoriter på sin lista.

LÄS OCKSÅ: Från anställd till egen – Helle Vestergaard Poulsens imponerande väg till framgång

– Jag älskar West wing, Big little lies och Game of thrones, som alla har lyckats bygga både intressanta berättelser och starka karaktärer.

Så, drömmer hon om att hennes böcker ska filmatiseras?

– Allt eller inget ligger faktiskt hos ett produktionsbolag och ska bli tv-serie, men det är verkligen inte därför jag skriver böcker. Dock ligger att skriva ett originalmanus till en serie på min ”bucket list”.

Simona Ahrnstedts bästa tips till dig som vill skriva en bok

1. Våga skriva dåligt
–  Många fastnar på att de har så höga prestationskrav. Våga skriva skit, skit kan man redigera. Du kan inte redigera ett blankt papper! Ska du komma i gång är det bättre att börja än att inte göra det.

2. Läs mycket
– Du måste läsa för att kunna skriva, så är det bara. Blanda genrer och läs, läs, läs!

3. Skriv det du vill skriva, inte det du tror folk vill läsa
– För mig lossnade det först när jag började skriva det jag älskade att läsa. Du måste själv älska det du skriver! Och ge inte upp. Det är det alla som har blivit publicerade har gemensamt – de gav inte upp.

4. Hitta din röst
– Det som är unikt med dig är det bästa du har. Värna din röst. Och ditt arbetssätt. Skrivtips i all ära, men det är det som får dig att skriva som är rätt för dig.

5. Be om hjälp
– Gå med i en skrivcirkel eller sök en kurs. Det finns en massa lektörer online att ta hjälp av också. Och våga låta någon bedöma din röst, det är en stor hjälp – särskilt om man fastnat.