Trädgårdsexperten Victoria Skoglund: ”Klimakteriet fick mig att ändra hela mitt sätt att leva”
Victoria Skoglund är trädgårdsmästaren som är känd från tv, där hon lär oss allt om gödsel, jord och odling. Mitt i klimakteriet berättar hon för Damernas Värld om sina bästa hälsoknep, behovet av ensamhet och hur kvinnor ständigt inspirerar henne.
Betydelsen av hälsa
– Jag har alltid varit en hälsosam person som har tränat regelbundet och alltid gillat att röra på mig. Jag är uppvuxen på en ö i Åbolands skärgård där vi åt mycket ekologisk mat och husmanskost lagad från grunden. Vi åt aldrig halvfabrikat, utan fiskade vår egen fisk och odlade våra egna grönsaker. Jag har alltid levt med det, så hälsa för mig innebär fysisk aktivitet och bra mat.
Victoria Skoglund
Gör Trädgårdsmästare, tv-personlighet, poddare.
Ålder 53 år.
Bor I ett hus vid en sjö strax utanför Stockholm.
Familj Nyblivne maken Johan, 50, och utflugna sönerna Pontus, 25, och Daniel, 22, samt två katter.
Aktuell Som trädgårdsexpert i Nyhetsmorgon på TV4, och med podden Röda vita rosen ihop med Jenny Strömstedt.
Ren mat
– Jag tycker om ren mat och är inte förtjust i halvfabrikat. Jag lägger mycket pengar på ekologiska grönsaker och bra råvaror. Jag tycker att det syns på min hud också, jag får sällan inflammatoriska utslag och min mage är perfekt. Jag använder bra fetter också: jag steker till exempel gärna i kokosolja, har kokosolja i kaffet och jag äter ofta avokado. Och när jag använder smör är det alltid riktigt smör. Jag älskar surdegsbrödet från Magnus Johanssons bageri, som inte har så mycket gluten i sig. Jag har märkt att min mage ibland kan bli svullen av för mycket bröd. Förut fikade jag varje morgon när jag kom till jobbet med en god bulle, men det har jag slutat med för magen mår inte bra. Om jag ska unna mig något riktig gott så blir det bra surdegsbröd, gärna doppat i olivolja, en hård parmesan och champagne.
Att lyssna på kroppen
– Om jag blir sugen på något så äter jag det. Jag lyssnar in min kropp och ger den vad den behöver. Om jag är sugen på mandlar så äter jag mandlar, det är som att min kropp talar om det väldigt tydligt. Kroppen är klok. Är jag sugen på valnötter äter jag det. Är jag sugen på köttfärssås och spaghetti, ja då behöver kroppen kanske lite järn?
Alkohol
– Jag tål inte alkohol längre. Jag dricker max 1-2 glas vin, blir det mer kan jag inte sova och jag får svettningar och vallningar. Jag är mitt i klimakteriet och för mig stämmer det verkligen att man inte tål lika mycket alkohol då.



Motion
– När jag var yngre höll jag på med friidrott och fotboll, och på 80-talet höll jag på med ”workout” och tränade på Friskis & Svettis men jag tränar inte i grupp längre. Jag jobbar med människor hela dagarna och har behov av att få vara själv ibland. Jag har problem med en höft så jag springer sällan, men jag tar gärna långa promenader i skogen. På vintern går jag på gym och tränar styrketräning. Jag har ju ett fysiskt krävande jobb och jag är ganska tunn, så jag behöver bygga muskler, främst rygg och bål.
Podden
– Jag har en podd ihop med Jenny Strömstedt som heter Röda vita rosen där vi pratar om ditten och datten, och man behöver inte alls vara intresserad av trädgård eller odling för att lyssna på den. Podden handlar om också om relationer, hälsa, mat och recept.
Victoria om den viktiga sömnen och behovet av egentid
Egentid
– Jag har ett behov av att få vara själv och går gärna promenader i tystnad, eller njuter av egentid hemma. Särskilt när det blir för mycket energi runt mig. Jag är en sån som inte vill ha gäster hemma hela tiden. Det kanske också har med klimakteriet att göra, det sägs ju att man blir mer känslig då.
Att varva ned
– Om jag behöver varva ned är jag också gärna ensam. Jag tycker om att laga mat och baka och står gärna i köket och lyssnar på vardagsprat som P4 Extra på radion. Det bästa är en söndag för mig själv med en lång frukost, en långpromenad och sen att få stå och laga mat.
Bästa medicinen
– Om jag inte har sovit ordentligt och känner mig nere är sömn min bästa min medicin. Rörelse först, kanske en promenad, sen släcker jag ned mobilen och datorn. Jag känner mig också låg av för mycket stress. Jag är inte deppigt lagd, men jag kan känna mig låg när jag har jobbat mycket. Då ser jag till att inte träna för hårt, jag vill inte pressa mig själv. Jag har inte alltid varit där, jag har verkligen varit en arbetsnarkoman. Men man behöver inte alltid vara en duktig flicka, jag börjar bli för gammal för det.
Men man behöver inte alltid vara en duktig flicka, jag börjar bli för gammal för det.
Välmående
– Välmående för mig är när jag har balans mellan vardagslivet och arbetslivet. Jobbar jag för mycket skapar jag inte välmående. Jag lyssnar in, och märker jag att det har varit mycket under en vecka då bokar jag av saker. Det går inte att vara alla till lags så då får man sålla bland alla inbjudningar, erbjudanden och förfrågningar.



Kosttillskott
– Jag äter magnesium eftersom jag lider av restless legs och jag tycker att det lindrar. Jag har haft B12-brist så det tar jag också. Särskilt eftersom jag sällan äter kött. Och så tar D-vitamin droppar mellan november och mars. Jag har haft brist på det också, och sen jag började ta det för tre år sedan har jag inte varit förkyld. Det är ju ett tecken på att immunförsvaret funkar.
Den viktigaste inspirationen
– Människor är min viktigaste inspiration, i allra högsta grad. Jag är en social person även om jag har ett stort behov av att vara själv. Men mina kvinnliga vänner och andra kvinnor är de som inspirerar mig mest. Som mamma, och Jenny (Strömstedt, reds anm.). Alla mina härliga kolleger och anställda. Alltså, wow vilka starka och underbara människor! Jag älskar att få umgås med kvinnor och skratta och gråta med dem. Kvinnfolk är bra skit!
Jag älskar att få umgås med kvinnor och skratta och gråta med dem. Kvinnfolk är bra skit!
Victoria om sin trädgård och att vårda jorden
Trädgården
– Att få vara i min egen trädgård och gå här och påta helt kravlöst är det bästa jag vet. Det är därför jag sällan bjuder hem folk, för då blir det för mycket prestation. Jag vill kunna komma hem och bara njuta av min trädgård helt själv, jag vill inte känna någon press att det ska komma en massa folk eller experter hit och titta. Jag har inget emot att inspirera andra när det kommer till odling, men jag slipper gärna kritiska frågor hemma.
Hållbarhet
– Att vara delaktig i hela kretsloppet är hållbarhet för mig. Jag komposterar allt, så att det får gå tillbaka till jorden. Och det jag odlar är främst för bin och andra pollinerare som i sin tur ska hjälpa till att ge frukt och bär. Jag odlar nästan mer jord än vad jag odlar växter. Jorden är det viktigaste, utan näringsrik jord blir det inte bra, så jag ser till att fylla den med ny näring. Hos mina föräldrar och farmor i Åbolands skärgård var det självklart att kompostera. Komposten var lite som trädgårdens hjärta och det var inte så vanligt då på 70- och 80-talen. Man tog vara på jorden för att det var nödvändigt, det handlade inte om nåt flummigt flower power. Så jag känner mig väldigt nära jorden, jag är ju i kontakt med den varje dag.
Jordens betydelse
– Jag hoppas att fler börjar fatta hur viktig jorden är, och hur viktigt det är att vi tar hand om den och slutar utarma den. Annars får vi ingen näringsrik mat. Men jag tycker att förståelsen för jorden ändå har blivit bättre. Covid-19 har varit gynnsamt för vårt beteende, för helt plötsligt har fler börjat odla sina egna grönsaker och då måste man tänka på jorden.
Victoria om åldrande hud och uppfriskande vinterbad
Skönhet
– Jag är inte så intresserad av hudvård och skönhet och i min bransch pratar vi sällan om utseende och det yttre. Det är skönt att ha ett sånt jobb, där vi inte behöver bry oss om smink och hår. Vi är ju ofta ganska skitiga på jobbet. Men jag syns ju i tv och då vill jag känna mig fin. Jag märker också att huden har blivit slappare och inte har samma lyster längre. Jag har accepterat det och håller inte på och härjar så mycket. Men jag använder lite fetare hudvårdsprodukter numera.
Jag har accepterat att huden har blivit slappare och inte har samma lyster längre.
Hudvård
– Jag använder gärna naturliga produkter som Weledas mandelolja. Den blandar jag med deras lite fetare salva Skin food till kvällen. Det är ett ordentligt lager fett, så man ser ju inte klok ut när man går och lägger sig, men det hjälper verkligen min torra hud. Jag gör inte till exempel kemiska peelingar för jag tror inte på att skapa inflammation i huden. Dessutom blir huden mer solkänslig när man håller med den typen av behandlingar och för mig som är ute stora delar av dagen går inte det. Jag gör bara snälla behandlingar och peelar snällt.
Vinterbad
– Vi har egen brygga här hemma och brukar bada en gång i veckan. Vi bastar först och sen doppar vi oss snabbt. Det är något som triggas i gång för jag sover som en bebis efter att vi har vinterbadat. Det ska ju också vara gynnsamt för immunförsvaret, och Johan min man, har inte heller varit förkyld på tre år. Jag längtar verkligen efter kallbadet, så i år har jag köpt särskilda sockor och handskar som ska göra det mycket lättare.
Förkylnings-SOS
– Jag ser till att sova ordentligt om jag känner att det är en förkylning på gång. Och sen dricker jag jättemycket vatten med riven ingefära i. Men man måste göra det så fort man känner av något, då tycker jag att det hjälper. Jag köper färsk ingefära av en kvinna som odlar det på Ekerö. Den är krispig och blötare på ett helt annat sätt än den torra, och smakar lite mer citrus. Jag köper i buntar och fryser in. Har man smakat på färsk ingefära vill man inte ha den torra sen.
Victoria om förändringar i klimakteriet
Klimakteriet
– Om man som jag är inne i klimakteriet måste man bestämma mig för att det är så här jag har det just nu. När kroppen åldras behöver den helt andra saker och det är helt naturligt. Man måste acceptera att inget är som förr och det är ett uppvaknande för många i övergångsåldern. Därför är det viktigt att bestämma sig för att förändra saker. Vissa har ju mer besvär än andra och man kan inte dra alla över en kam, men jag tror inte på en quick fix. För mig blev det så att jag måste ändra om hela mitt sätt att leva. Ändra hur jag sover, hur jag äter och hur jag tränar. Jag kände av en oro i kroppen som jag inte känner igen sen tidigare, och har haft stora problem med sömnen.



Hormoner
– Nu har jag hjälp av ett plåster med östrogen och bioidentiskt hormon. Jag hade helst inte velat ta hormoner, men jag stod inte ut. Nu sover jag igen, kroppen är i bättre balans och jag lider inte längre av huvudvärk. Det fungerar för mig, men alla måste hitta sin egen väg. Mina bästa råd är att inte slarva med sömnen, drick inte för mycket alkohol och motionera. Men träna inte för hårt, mjukare träning får man också resultat av. Och ät ren mat. Man måste ta ett helhetsgrepp kring sin hälsa.
Havtorn
– Jag äter havtorn varje morgon för mina slemhinnor. Jag lägger två matskedar frysta havtorn i ett glas vatten som får stå över natten. Sen dricker jag och tuggar i mig havtornen på morgonen. De är ganska sura, men efter tre månader tycker jag att mina slemhinnor inte är lika torra.
LÄS MER: Kristin Kaspersen: ”Jag har varit som en trotsig tonåring hela mitt liv”
I Victoria Skoglunds hälsa- och träningsgarderob
Mössa från Rodebjer



Mössa från Rodebjer. Mer info och köp här (länk till Rodebjer).
Baddräkt från Eres



Baddräkt från Eres. Mer info och köp här (länk till Farfetch).
Hudkräm från Weleda



Hudkrämen Skin food från Weleda. Mer info och köp här (länk till Kicks).
Träningstopp från Champion



Träningslinne från Champion. Mer info och köp här (länk till Boozt).
Väst från Röhnisch



Väst från Röhnisch. Mer info och köp här (länk till Röhnisch).
Vandringsbyxor från Fjällräven



Vandringsbyxor från Fjällräven. Mer info och köp här (länk till Scandianvian Outdoor).
Vandringskängor från Rains x Diemme Antara



Vandringskängor från Rains x Diemme Antara. Mer info och köp här (länk till Wakakuu).
LÄS MER: Klimakterieaktivisten Monika Björn: ”Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar.”