Så blir du expert på vintageshopping – Liselotte Watkins bästa knep
Hon lyckades köpa en äkta Hermès Kelly-väska för fem dollar. För Damernas Värld bjuder Liselotte Watkins på sina bästa tips för att bli en vintageexpert.
Utställningsaktuella konstnären och illustratören Liselotte Watkins är även ett fullblodsproffs i fråga om vintage. I tre decennier har hon finkammat loppisar och vintagebutiker – nu bjuder hon på sina tips.
LISELOTTE WATKINS
Ålder: 48 år.
Bor: På Via Sallustina i Rom, Italien.
Gör: Illustratör och konstnär.
Familj: Maken Jonas och barnen Wim och Ava.
Bakgrund: Tidigt en framgångsrik illustratör, inte minst inom mode. Hon har illustrerat flera böcker och även gett ut boken Watkins’ heroine. Hon har haft flera utställningar. Aktuell: Med kollektioinen Via Sallustina för Svenskt Tenn.
Aktuell: Med utställningen Altre Stanze på Västra Trädgårdsgatan 9 i Stockholm, mellan 23 juni – 14 augusti 2020.
– Min största inspiration i fråga om stil är gamla italienska kvinnor och män som jag ser på gatan. Att vara så icke-mode så att du faktiskt aldrig är omodern är den bästa stil du kan ha!
Jag köpte en Hermès Kelly-väska för fem dollar i New York. Jag var säker på att den var falsk så jag tog den till min vän som hade en vintagebutik. Men den var äkta.
Konstnären och illustratören Liselotte Watkins bor sedan många år i Italien med sin familj. Hennes lekfulla motiv har länge varit uppskattade i modvärlden (Prada, Miu Miu, Marimekko och Rodebjer är några exempel), och under hösten har Svenskt Tenn och Liselotte förenats i inredningskollektionen Via Sallustina.



I Italien har hennes stora kärlek för vintage fått mycket bränsle.
– Jag är en loppmarknadsjägare och för mig är det en sport att leta fynd. Jag har aldrig gillat när det finns för mycket av någonting. Halva det roliga är att leta och lyckan över att hitta något som är riktigt, riktigt bra. Det är också därför jag har lite problem med vintagebutiker som är lite för flotta och organiserade, säger Liselotte och beskriver sin stil som ”resultatet av många års samlande”.
Hennes favoritperiod i fråga om vintage är 70-talet.
– Jag älskar allt från den tiden, utöver de hemska syntetiska grejerna. Jag hade turen att bo i New York på 90-talet och kom då över en hel massa bra plagg som fortfarande utgör grunden i min gardrob. Jag har en hel del vintage Yves Saint Laurent som fortfarande ser fräscha ut efter alla dessa år av användning. Den typen av kvalitet är väldigt svår att hitta hos nya plagg, det spelar ingen roll hur mycket de kostar, säger Liselotte och berättar om ett drömköp från åren då hon bodde i New York.
LÄS MER: Bli proffs på att sälja vintage – bästa tipsen
– Jag köpte en Hermès Kelly-väska för fem dollar på Bowery i New York 1995. Jag var säker på att den var falsk så jag tog den till min vän som hade en vintagebutik. Men den var väldigt äkta. Så ibland måste man chansa!
Liselottes guide till vintageshopping – så blir du bäst på second hand-fynd!
1. Fokusera på material och rätt skärningar
– Du bör försöka fokusera på bra material och bra silhuetter. Jag köper aldrig syntetiska material. Bomull, linne, ull och siden köper jag däremot. Ett annat tips är att hitta en riktigt bra skräddare som kan lägga in, upp … Anpassa plaggen lite. Och köp inte saker som luktar eller har fläckar.
2. Köp rätt saker
–– Det jag främst köper vintage vintage är kavajer i ull och linne, bomullsklänningar, kjolar från sjuttiotalet, keramik, vaser, målningar och naturligtvis smycken. Jag är inte en stor accessoarkonsument, och jag känner att det inte finns någon anledning att köpa dem nya. Det finns vissa saker som är svåra att hitta vintage, till exempel skor. Så jag skulle säga att skor är en bra sak att köpa nytt, vill du ha vintagekänsla så finns många märken som är duktiga på det – Gucci, Saint Laurent och Prada för att nämna några lyxmärken.
3. Bygg relation med butikspersonalen
– Det är alltid bra att vara trevlig mot människor i butiken. Visa intresse och komplimanger saker. Människor som har vintagebutiker gillar vanligtvis vintage och älskar att prata om det. Om du kommer tillbaka den femte gången kommer de att visa dig de verkliga skatterna, sådant som ibland förvaras bakom disk. Och även om det är saker du inte har råd med är det vanligtvis kul att se dem.
4. Sök yvigt för roliga fynd
– Sajten Ebay är fortfarande det bästa stället att fynda vintage. Du behöver inte åka någonstans och det finns massor av bra saker där. Sök efter otydliga saker, inte på designernamn. Sök i stället på något som ”Seventies happy flower long dress maxi”, och något intressant brukar dyka upp. I Stockholm måste jag tipsa om Lisa Larsson på Södermalm. Jag går alltid dit, Lisa är en sådan fantastisk person som vet så mycket om svensk vintage.
5. Känn dig nöjd med priset
– Vintage är förhållandevis dyrt idag. Känner du att du har blivit rånad, så har du betalat för mycket. Ha alltid koll på din budget och känn efter om priset känns bra i magen.
6. Övning ger färdighet
– Det gäller allt – ju mer tid du lägger på något, desto bättre blir du. Eftersom jag har hållit på med det här i 30 år så känns det nästan som plagg och andra föremål ropar på mig! Jag kan gå in i en butik och det känns som den är fylld med grå plagg – men så finns det ett som glittrar. Och det är den jag kommer att köpa. Öva!
LÄS MER: Hemma hos Julie Fagerholt: Min garderob är som en vintagebutik