Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT

Zoë Kravitz: "Kvinnor måste få vara som de är, och få vara allt de är"

Skådespelare, sångare och modell - i sommar är multitalangen med de knivskarpa kindbenen aktuell i succéserien Big little lies andra säsong. Damernas Värld pratar om vikten av representation, förändring och stil med Zoë Kravitz.

Tv-serien 

Big little lies lyckades med sin mix av kvinnlig vänskap, trasiga relationer och mord (!) sticka ut i det ständigt växande streamingutbudet när den kom 2017. Serien, som utspelar sig i den vackra men något sömniga kuststaden Monterrey i Kalifornien fick barnhämtningar och föräldramöten att kännas (nästan) lika dramatiska som mordet i säsongens klimax. Men i den homogena rollistan av perfekta (nåja, utåt sett i alla fall) blonda hemmafruar gestaltade av stjärnor som Nicole Kidman och Reese Witherspoon stod en rollfigur ut: den frispråkiga, snygga och coola yogaläraren Bonnie Carlson. Karaktärsdrag som inte känns främmande för kvinnan som spelade henne, Zoë Kravitz, som förutom att vara just frispråkig, snygg och cool faktiskt verkar vara en genuin och ödmjuk person. Trots att hon i princip har vuxit upp i rampljuset.

– Jag tror att min styrka som skådespelare är att jag är högst medveten om att jag fortfarande lär mig. Jag försöker hela tiden bli bättre på det jag gör, bli mer ärlig, vara i kroppen mer, vara mer öppen. Jag vet att jag kan lära mig mer och jag vill bli bättre. Precis som jag vill att världen ska bli bättre för oss alla, säger Zoë Kravitz.

FAKTA/ZOË KRAVITZ

ÅLDER 30 år.

BOR New York.

FAMlLJ Förlovad med Karl Glusman. Mamma Lisa Bonet, pappa Lenny Kravitz. Halvsyskonen Lola Iolani och Nakoa-Wolf.

BAKGRUND Debuterade som skådespelare 2007 i filmen No reservations, men fick sitt stora genombrott som Angel i X-Men: First class, 2011. Frontperson i bandet Lolawolf som släppte sitt första album Calm down 2014. 2017 spelade hon Bonnie i den kritikerrosade tv-serien Big little lies. Har frontat kampanjer för Vera Wang och YSL.

AKTUELL Med säsong två av Big little lies som har premiär på HBO Nordic 10 juni.

Framgång är inte främmande för Zoë, som bland annat haft roller i Harry Potter-universumets Fantastic beasts and where to find them och uppföljaren Fantastic beasts: the crimes of Grindewald, den dystopiska ungdomsfilmen Divergent (dock floppade uppföljaren Insurgent) och den ännu mer dystopiska actionfilmen Mad Max: Fury road. I juni är Big little lies tillbaka med en ny säsong, och då det (spoiler alert!) visade sig att det var Zoës rollfigur Bonnie som hade ihjäl Alexander Skarsgård (mer korrekt: hans riktigt obehagliga rollfigur Perry Wright) i första säsongens sista avsnitt spås hennes roll bli än viktigare i säsong två (där Skarsgård faktiskt är med, trots sin död, och Meryl Streep gör entré som hans mamma).

LÄS OCKSÅ: Nicole Kidman om ”Big little lies” och varför hon valde Alexander Skarsgård

Zoë Kravitz mamma är Lisa Bonet

Zoë, som fyllde 30 år i slutet av förra året, föddes in i en nästintill gudabenådad genpool. Hon är dotter till Lisa Bonet (mest känd från tvserien Cosby, även om vi helst minns filmen Angel heart där hon spelade mot Mickey Rourke) och Lenny Kravitz (känd för sin musikkarriär och för att hans byxor sprack under en konsert på Gröna Lund i Stockholm sommaren 2015). Men förvänta er ingen bortskämd "kändisunge" som inte sköter sina uppdrag - ryktet säger att när Zoë spelade in sin första film, No reservations, 2007, innan hon var myndig och var tvungen att ha en vuxen med sig var det pappa Lenny som fick följa med till inspelningsplatsen. Dock var han sen första dagen, varpå Zoë skällde ut honom efter noter och fick honom att lova att aldrig bete sig så oprofessionellt igen. Lenny kom i tid varje dag efter det.

Zoë är även nära med sin styvfar Jason Momoa (känd från Game of thrones och Aquaman) och sin halvsyster Lola Iolani och halvbror Nakoa-Wolf - som hennes bandnamn är en hyllning till. Förutom skådespelare är hon nämligen frontperson och sångare i bandet Lolawolf som spelar en sensuell blanding av electropop och r'n'b.

Zoë med pappa Lenny Kravitz och mamma Lisa Bonet.Zoë med pappa Lenny Kravitz och mamma Lisa Bonet.Zoë med pappa Lenny Kravitz och mamma Lisa Bonet.
Zoë med pappa Lenny Kravitz och mamma Lisa Bonet. Foto: TT

Ansiktet utåt för Yves Saint Laurents doft Black opium

Trots framgångarna skulle Zoë Kravitz cv förmodligen vara mer utförligt om hon haft en annan hudfärg, och hon är öppet kritisk mot diskrimineringen som skådespelare med en annan hudfärg än vit får utstå i Hollywood. Hennes andra filmroll, mot Jodie Foster i The brave one (2007), var skriven för en "blond, vit, rysk tjej". Zoë struntade i det och gick på en öppen audition för filmen ändå, vilket ledde till att rollen skrevs om för henne. Även i mode- och skönhetsbranschen är diskriminering ett stort problem, och Zoë är mycket nöjd över att det nu börjar hända saker där också. Förutom en mängd modelljobb på såväl catwalken som i reklam och på magasinsomslag blev hon i fjol ansiktet utåt för YSL:s doft Black opium.

– Jag var ju redan väldigt stolt över mig själv över att ha fått YSL-jobbet. Men att också känna att det här inte är stort bara för mig, utan också för kvinnor av liknande ursprung som nu får se sig sig själva i en lyxreklam ... det är nog svårt att verkligen förstå vikten av det. Det berättar för oss att vi är viktiga, vackra och att vi förtjänar lyx. Det är stort, så klart.

Vi är trötta på den ensidiga bilden av hur en kvinna ska vara

Hon ser dock stora förändringar. Inte bara på sin egen horisont, utan i samhället i stort.

– Det blir bättre. Sociala medier har gjort att alla människor kan göra sig hörda. Ett inkluderande samhälle är någonting människor skriker efter i dag. Det är vad alla vill ha. Vi är trötta på den ensidiga bilden av hur en kvinna ska vara. Att pusha makthavare, som till exempel varumärken som gör reklam, att ta sig utanför den lilla låda av egenskaper som man så länge ansåg vara det enda sättet att vara vacker, det vill säga vit, är en del av vägen framåt.

Så använder Zoë Kravitz Instagram för ställningstagande

På hennes egen Instagram, @zoeisabellakravitz, syns politiska ställningstaganden, selfies från demonstrationer, modelluppdrag, familjebilder och lite naket. Inte sällan hyllar hon kvinnor i sin närhet. Att hon tror på utrycket "var förändringen du vill se" är tydligt. Och Zoë säger att hon gillar förändring - inte bara i den stora världen, utan även hos sig själv. Både i fråga om det yttre och det inre, hon byter ofta frisyr och makeup ("jag tröttnar så snabbt på en look, jag vill ha en ny ofta - det är ett lätt sätt att skaffa sig en nytändning"). Inte heller i sitt yrke är hon så inne på att stanna där hon just nu befinner sig.

– Jag känner inte igen mig i den där supertjejiga girly girl-estetiken och det tror jag det är många som inte gör, säger Zoë och fortsätter:

– Jag skulle aldrig kunna se ut så där, jag vill inte se ut så heller. Om någon ber mig att bära kläder eller makeup så kommer jag inte att göra det om jag inte gillar kläderna eller makeupen. Det funkar bara inte. Jag vill inte bli förvandlad till någon som ser ut som alla andra bara för att sälja saker. De jag har valt att jobba med har aldrig försökt förändra mig, de har i stället accepterat den jag är. Jag får vara jag. Och det tror jag är viktigt. Kvinnor måste få vara som de är, och få vara allt de är. Ibland feminina, ibland maskulina. Alla människor måste få vara båda sakerna.

Zoë som Bonnie Carlsson i Big little lies.Zoë som Bonnie Carlsson i Big little lies.Zoë som Bonnie Carlsson i Big little lies.
Zoë som Bonnie Carlsson i Big little lies.

I år kommer vi, förutom att se Zoë i Big little lies, även kunna njuta av hennes talang i Disneys nytolkning av Nick Hornbys bokklassiker High fidelity, som tidigare filmatiserats med John Cusack i huvudrollen (och Zoës mamma i en biroll). I Disneys serieversion är det dock Zoë som är huvudpersonen. Den frispråkiga normbrytaren Zoë Kravitz vägrar som sagt att rätta sig i ledet.

LÄS OCKSÅ: Diane von Furstenberg: ”Jag kan vara både feminin och feminist”

 

Zoë Kravitz om sin...

TRÄNINGSFILOSOFI

– Jag tränar inte överdrivet mycket, men jag försöker vara aktiv och göra något varje dag. Jag promenerar en hel del, kör trappmaskin på gymmet - försöker få det till 30 minuter fem dagar i veckan om jag kan - så det blir en hel del konditionsträning, faktiskt. Jag passar på att göra armhävningar när jag kollar på film hemma och försöker få in rörelse i min dag, varje dag. Det är faktiskt inte så svårt när man kommer in i det.

MAKEUPFILOSOFI

– Jag gillar ett cateye med flytande eyeliner, och i dag är jag bra på det. Utmaningen är att få öga nummer två att matcha det första ögat. För mig funkar det då att börja utifrån och måla inåt när du gör tvåan.

Börjar du där så kan du direkt sätta penseln på rätt ställe där du vill att vingen ska sluta och gå inåt, då är det lättare att få det jämnt. Testa!

HUDFILOSOFI

– Bra hud börjar med att jag tar hand om mig själv - jag sover bra, dricker vatten och äter bra mat. Jag vet, superklyschigt, men så fort jag slarvar med det och äter processerad snabbmat i några dagar så syns det på huden direkt. Alltså d-i-r-e-k-t! Mitt råd om du vill förbättra din hy är att börja med att få ordning på de där rutinerna så kan jag nästan lova att du kommer att få bra resultat.

LYCKOFILOSOFI

– Absolut inga mängder av pengar, framgång eller något sådant skulle göra mig lycklig om jag inte hade min familj och mina vänner. Relationer är allt. Att ha människor omkring mig som jag älskar och som älskar mig tillbaka är allt. Det är det som gör oss människor lyckliga i slutändan, och där är vi alla lika.