Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Izabella Scorupco: "Jag har sådan medelålderskris just nu"

Supermodellen och skådespelerskan Izabella Scorupco, som just nu är ansiktet utåt för glasögonföretaget Smarteyes som samarbetar med Non violence, var redan som sjuåring en stark person som stod för sina åsikter. Och det har hon inte växt ifrån:

– Jag kan alltid försvara feminismen, jag tror att väldigt många har fel bild av feminismen, man tror att det är tanter som hatar män, inte rakar sig under armarna och bär röda strumpor, säger Izabella Scorupco till Damernas Värld.

Tycker du att man har ett ansvar som kändis att arbeta med välgörenhet?

– Det är otroligt viktigt att om man har en plattform så ska man använda den på bästa möjliga sätt. Men det är bra om man hittar ett ändamål där man passar in och som man kan stå för. Det finns ju kända personer som åker till Afrika och bär vatten som bra pr för sitt varumärke. Jag tycker att man måste tänka ”Även om ingen skriver om det här är jag lycklig att få vara en del av det”. Det känns otroligt viktigt och bra att vara en del av det här samarbetet.

Det finns kända personer som åker till Afrika och bär vatten som bra pr för sitt varumärke.

Varför?

– Det Non Violence gör är så oerhört viktigt för ungdomar. Barn är mer utsatta än någonsin och det är otroligt svårt för oss vuxna att hänga med i det som händer eftersom barn är så bra på att dölja att de mår dåligt. Det finns inget värre än att vara ensam. Non Violence åker runt i skolor och utbildar elever och lärare i hur man kan lösa konflikter utan våld.

– Vi måste bombardera våra älskade ungar med hur viktigt det är med medkänsla och kärlek och att om vi går ihop så kommer vi att bli ännu starkare tillsammans och till slut få med även dem som mobbar i det. Jag är otroligt stolt över att Non Violence och Smarteyes jobbar tillsammans med den här kampanjen och 50 kronor per sålt glasögonpar går till Non Violence, plus att det är otroligt snygga glasögon. Vilket är bra för jag behöver mina glasögon oftare än någonsin just nu, haha. Jag har sådan medelålderskris just nu så det finns inte.

Trivs inte med att åldras

Haha, har du?

– Ja… Och nej, jag tillhör inte dem som tycker att det är härligt att åldras. Men det är en enorm komplimang och ett ansvar att vara ambassadör för Smarteyes. Man får sköta sig, vilket jag tycker att jag gör.

Vi lever i en väldigt obehaglig tid på det sättet.

Hur skulle du kunna missköta dig?

– Det finns många sätt att missköta sig på, framför allt nu när allt går så snabbt. Man är så snabb med att posta bilder på sociala medier eller slänga ur sig en onödig kommentar. Vi lever i en väldigt obehaglig tid på det sättet. Det tar några sekunder och så är det ute precis överallt. Även om du raderar det direkt. Man får se till att skapa något positivt. Jag är inte så muckig av mig, på det viset att jag provocerar fram något som sätts i rullning.

Vad är det muckigaste du har gjort?

– Jag var väldigt muckig i skolan.

Ja, du slogs läste jag, som sjuåring?

– Ja, det var mitt sätt att överleva och visa att jag var stark. När man är i den åldern är det fysiska en starkare genomslagskraft, innan man själv och ens jämngamla kan uttrycka sig verbalt. Jag bodde i Bredäng och det var ett fysiskt område. Många höll på med kampsport. Det är svårt att föreställa sig mig så, men jag var väldigt killig och muckig. När killarna slogs och någon var utsatt var jag alltid på den svages och mobbades sida. Det är jag stolt över. Men sedan jag blev vuxen har jag mest låtsasmuckat. Jag tycker inte om att gå in i långa onödiga, provokativa diskussion med folk, vilket kanske inte alltid är något att vara stolt över.

[adSpace placement="manual"]

För att det är viktigt att stå för saker?

– Det är viktigt att våga vara muckig ibland. Det kan sätta igång en viktig diskussion. Men provocerar man med en stark åsikt så måste man också vara påläst och veta vad man pratar om när det blixtrar till. Knowledge is power!

Försvarar feminismen

Vad skulle du kunna försvara?

Vi kvinnor ska ha samma rättigheter och bli behandlade på samma sätt som män.

– Jag kan alltid försvara feminismen, jag tror att väldigt många har fel bild av feminismen, man tror att det är tanter som hatar män, inte rakar sig under armarna och bär röda strumpor. Det är tråkigt att så många inte förstår vad feminismen egentligen betyder och står för. Det handlar om jämlikhet och om att vi kvinnor ska ha samma rättigheter och bli behandlade på samma sätt som män.

Hur är det att vara feminist i USA?

– Det skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Till exempel det här att man får vara föräldraledig i ett och ett halvt år i Sverige. Det är så ofattbart för amerikaner, de tror att man hittar på. Och att pappor kan vara föräldralediga. Halva tiden betald! Det finns ju inte för en amerikan. Om kvinnor ska behålla sina jobb får de tre månader ledigt. De ska alltså lämna bort sitt tre månader gamla barn med 20 andra små barn i spjälsängar? Det är klart att mammor stannar hemma om det går ekonomiskt och så avstannar karriären.

Hur har du gjort när du varit föräldraledig?

– Jag har varit så mycket mer barnledig än någon annan av mina vänner, jag har varit i symbios med mina ungar. Jag är så lyckligt lottad att jag har ett jobb som jag har kunnat ta med mig mina barn på. Min dotter började resa med mig på jobb när hon var fem månader och min son när han var två och en halv månad. Jag har känt mig väldigt privilegierad.

Slog igenom internationellt i Bond-filmen Goldeneye

Det har gått nästan 30 år sedan du spelade in din första film, hur har branschen förändrats för dig?

– Jag har alltid sagt att jag haft sådant flyt och halkat in på bananskal. Jag har alltid haft någon konstigt ödmjukhetskravsnoja på mig själv, men det är klart att jag har jobbat stenhårt för att ta mig fram. Men man är så utsatt i dag. Jag tänkte på det nyss, tänk om jag hade gjort Bondfilmen i dag, och haft Instagram och Twitter och allt man kan nå ut på en sekund med. Alla steg man tar genererar så mycket större saker i dag.

Du har gjort filmer i Sverige de senaste åren!

– Ja, det är mycket mer intimt. När man slår igenom i ung ålder är det svårt att få en verklighetsuppfattning. I början av min karriär minns jag att jag jobbade med filmen Petri tårar, det var 40-60 statister och vi satt på kvällarna och hade det fantastiskt. Sedan slängdes jag in i Hollywoodvärlden, där man fick ett helt entourage och alla satt ensamma i sina trailers. Jag blev erbjuden fantastiska roller och var minst sagt bortskämd, men istället för att det blev spännande så vågade jag inte att slänga mig in i nya omgivningar och äventyr. Och det är egentligen inget jag är stolt över, jag önskar att jag hade varit lite mer hårdhudad och driven. Jag har alltid trivts väldigt mycket bättre i Sverige och det kanske var därför jag inte riktigt tog tillvara på möjligheterna i USA.

[adSpace placement="manual"]

Ångrar du det?

– Nej, det gick inte för jag gick in i väggen. Jag hade inte kapacitet att göra allt.

Hur förändrade du ditt liv efter det?

– Jag lovade mig själv att jag skulle vara helt ärlig mot mig själv i

Jag lovade mig själv att jag skulle vara helt ärlig mot mig själv.

situationer då jag tog ett stort beslut. Om någon manager sa ”Nu är det väldigt konstigt att du inte vill göra det här”, var jag tvungen att verkligen tänka efter. Sade jag nej av bekvämlighet och lathet eller för att jag faktiskt inte ville? Ofta kände jag att jag inte klarade av att hoppa på nya erbjudanden om produktionerna var för nära inpå varandra. Jag tycker att det är beundransvärt med personer som Alicia Vikander. Hon är fantastisk. Man måste ha den styrkan hon har. Jag tror att jag var alldeles för överanalyserande i den åldern. Varje steg och varje möte analyserade jag. Så kan man inte vara i den här branschen.

Vad skulle du säga till dig själv som 20-åring?

– Jag skulle vilja säga ”Oroa dig inte, det kommer att ordna sig” som alla andra svarar på den frågan, men det fungerar ju inte för alla. Viss oro måste man få känna och det är en del av en.

Längtar efter svenska vintern

Du har berättat att du längtar jättemycket efter Sverige, vad längtar du efter?

– Mest årstiderna. Folk i Sverige tycker att det är så jobbigt på vintern, men när man bor i ett land där det aldrig är några skillnader mellan årstiderna har man inget att se fram emot!

Men hatar du inte vintern när du kommer hem då?

– Nej, det är så skönt! Och man har en anledning att stanna inne och titta på tv och så går man ut på en promenad och blir rosig om kinderna och så känns det som att man lever och man fryser och så kommer man in och tinar. Så underbart.

Mindre överseende med män i dag

Du har varit gift två gånger, vilka är dina bästa relationstips?

– Jag har ju skiljt mig två gånger också.

Ja, men då vet du ju exakt vad som blev fel.

– Man ska kommunicera, men man kan ju inte vara själv om att vara en bra kommunikatör. När jag var yngre så hade jag nog mer överseende med att vissa män inte hade nära till känslor och inte tyckte om att prata igenom och lösa konflikter. Men nu tycker jag att jag blivit mer villkorslös. Finns det inte där så kommer det inte att funka för mig och då är det inte en man som kommer att bli lycklig med mig heller. Det får inte låta fel nu, jag tycker verkligen att det är viktigt att kämpa i relationen. Man ska inte ge upp för lätt, men man måste också få inse när det inte går längre. Jag tror att så länge man fortfarande bråkar så finns det hopp. När man slutat bråka men ändå inte är lycklig, då har man på något sätt gett upp.

Fem snabba med Izabella Scorupco:

Vilket är ditt favoritplagg i garderoben? 

– Jag har fyra par av samma Acneboots, så vi får väl säga att jag gillar dem.

Hur piffar man bäst sin outfit?

– Jag älskar att blanda stilar. Lite edgy och chic. Om jag har en stram klänning måste jag få in en rockig handväska. Det sista jag skulle ha på mig är en Chanel-dräkt.

Ditt bästa skönhetstips?

– Sömn! Verkligen sömn. Men jag kan inte sova längre. Så är det när man har en dotter som ska börja college.

Ditt bästa må bra-tips?

– Att andas rätt.

Ditt bästa budgettips?

(lång tankepaus)

– Sorry, haha, jag går bet på den.

Köper du bara dyra saker?

– Haha! Mina absoluta favoriter är tyvärr lite dyrare. Men jag har en sak, Smith's Minted Rose Lip Balm, som jag alltid har med mig! Lite trist att jag inte kan komma på något bra svenskt och billigt så här på rak arm. För min absoluta svenska favorit Kalles Kaviar kanske är dumt att ha på läpparna…