Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jennifer Coolidge blev känd via American pie-filmerna, men har med hyllade tv-serien The white lotus fått ny fart på karriären.Jennifer Coolidge blev känd via American pie-filmerna, men har med hyllade tv-serien The white lotus fått ny fart på karriären.Jennifer Coolidge blev känd via American pie-filmerna, men har med hyllade tv-serien The white lotus fått ny fart på karriären.
1 AV 2
Under många år fick hon bara spela flirtiga och småkorkade karaktärer, men vid 61 års ålder har den amerikanska skådespelaren Jennifer Coolidges karriär fått ny vind i seglen.
2 AV 2
Jennifer Coolidge blev känd via American pie-filmerna, men har med hyllade tv-serien The white lotus fått ny fart på karriären.
Foto: RB/BAUER-GRIFFIN/GC Images, TT

Jennifer Coolidge, 61, om serien The white lotus: ”Mycket av Tanya stämmer överens med mig själv”

Under många år fick hon bara spela flirtiga och småkorkade karaktärer, men vid 61 års ålder har den amerikanska skådespelaren Jennifer Coolidges karriär fått ny vind i seglen, mycket tack vare den Emmy-vinnande rollen i den hyllade serien The white lotus, som nu är tillbaka med en andra säsong. 

När skådespelaren Jennifer Coolidge hör att jag kommer från Sverige blir hon entusiastisk.

– Jag hade en gång en pojkvän där. Jag tror han finns kvar där. Kanske borde jag åka och hälsa på honom, säger hon, och tillägger:

– Jag älskar Stockholm.

Jennifer Coolidge

Gör Skådespelare, komiker.

Ålder 61 år.

Bor New Orleans USA.

Karriär Har bland annat medverkat i Austin Powers: the spy who shagged me, American pie-filmerna, Legally blonde, Promising young woman och tv-serien The white lotus.

Aktuell Den andra säsongen av The white lotus på HBO Max.

Den andra säsongen av The white lotus visas på HBO Max.Den andra säsongen av The white lotus visas på HBO Max.Den andra säsongen av The white lotus visas på HBO Max.
Den andra säsongen av The white lotus visas på HBO Max. Foto: RB/BAUER-GRIFFIN / GC IMAGES

Vi träffas i Taormina på Siciliens östra kust. Jennifer Coolidge och jag sitter och talar på en öppen plats mitt inne i det luxuösa hotellet Four Seasons. Det är april och hotellet har ännu inte öppnat för gäster. Så vad passar då bättre än att hyra ut alltihop till ett amerikanskt tv-produktionsbolag.

När jag är på besök är man mitt uppe i inspelningen av den andra säsongen av The white lotus, den serie som blev en av streamingbolaget HBO Max stora framgångar under 2021. Den svart komiska berättelsen om bortskämda gäster och en stressad hotellföreståndare på lyxresorten The white lotus på Hawaii blev en hit världen över – inte minst tack vare sin beska och några gånger chockartade humor.

https://www.youtube.com/watch?v=xoiNhq8kyFg

I säsong två utspelas handlingen än en gång på The white lotus, men nu på denna fiktiva hotellkedjas resort i Taormina. Lyx? Jomenvisst. Den verklige hotellföreståndaren berättar att under högsäsong går rummen här för 8 000 kronor natten och uppåt. Hur mycket de skulle kosta om The white lotus-kedjan var verklighet? Säkert lika mycket. 

I säsong två befinner sig Jennifers karaktär Tanya på lyxresorten The White Lotus igen, den här gången på Sicilien.I säsong två befinner sig Jennifers karaktär Tanya på lyxresorten The White Lotus igen, den här gången på Sicilien.I säsong två befinner sig Jennifers karaktär Tanya på lyxresorten The White Lotus igen, den här gången på Sicilien.
I säsong två befinner sig Jennifers karaktär Tanya på lyxresorten The White Lotus igen, den här gången på Sicilien. Foto: HBO Max

Runtom i gemensamhetsutrymmena, typ korridorer, finns en rad antika statyer uppställda. De ägs av Taormina stad och allmänheten har alltid möjlighet att gå in på hotellet för att titta på dem. Dock brukar de bli åtföljda av en hotellanställd.

LÄS MER: And just like that säsong 2 är på gång – här är första bilderna

Specialskriven roll i The white lotus

The white lotus är skriven av skådespelaren och manusförfattaren Mike White. Han och Jennifer lärde känna varandra 2009 när de spelade mot varandra i filmen Gentlemen broncos. De blev vänner, inte minst tack vare att de båda är djurrättskämpar. När White och hans pojkvän skulle göra en safariresa till Tanzania, och pojkvännen blev sjuk, fick Jennifer erbjudandet att följa med i stället. Där fick White många möjligheter att studera Jennifer, vilket hon säger märkts i porträttet av seriens Tanya. Rollen är skriven för henne., och hon vann nyligen en Emmy för den. 

Jennifer vann en Emmy för sin roll i The white lotus.Jennifer vann en Emmy för sin roll i The white lotus.Jennifer vann en Emmy för sin roll i The white lotus.
Jennifer vann en Emmy för sin roll i The white lotus. Foto: Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN

– Mike är mycket smartare än jag. Det är intressant att bli observerad av en riktigt smart människa, som inte är attraherad till dig sexuellt och som ser allt, säger Jennifer och skrattar. Det gör hon ofta under vårt möte.

Vännen Mike White skrev rollen som Tanya speciellt för Jennifer – som återbetalade med en fantastisk insats framför kameran.Vännen Mike White skrev rollen som Tanya speciellt för Jennifer – som återbetalade med en fantastisk insats framför kameran.Vännen Mike White skrev rollen som Tanya speciellt för Jennifer – som återbetalade med en fantastisk insats framför kameran.
Vännen Mike White skrev rollen som Tanya speciellt för Jennifer – som återbetalade med en fantastisk insats framför kameran. Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

– Han har sett mig i en mängd olika situationer, han har sett hur fånig jag kan vara. Och han har rätt, vilket gör det extra smärtsamt. Vi uppför oss alla på udda sätt för att överleva, och det är smärtsamt att se sig själv i spegeln. Men han förlåter karaktärens alla fel, så jag kan förlåta honom. Mycket av Tanya stämmer överens med mig själv, han ser mina dåliga kvaliteter. Jag är en mycket mindre effektiv människa än vad han är. Och han kommer ihåg. Han har ett minne som en elefant. Vi har ju rest tillsammans och om jag gjorde något dumt för fem år sedan så kommer han ihåg det.

Vi uppför oss alla på udda sätt för att överleva, och det är smärtsamt att se sig själv i spegeln.

Jennifers karriär började på allvar med en uppmärksammad biroll i tv-serien Seinfeld. Genombrottet kom 1999 med komedin American pie. Hon spelar karaktären Stiflers ensamstående mamma, som ligger med sin sons kompis Finch. Jennifer upprepade rollen i de kommande American pie-filmerna, och det var uppenbarligen här som begreppet MILF (”mothers I'd like to fuck”) myntades.

Jennifer på en Christian Siriano-visning med skådiskollegerna Sarah Michelle Gellar, Lucy Liu och Alicia Silverstone och modellen Ashley Graham.Jennifer på en Christian Siriano-visning med skådiskollegerna Sarah Michelle Gellar, Lucy Liu och Alicia Silverstone och modellen Ashley Graham.Jennifer på en Christian Siriano-visning med skådiskollegerna Sarah Michelle Gellar, Lucy Liu och Alicia Silverstone och modellen Ashley Graham.
Jennifer på en Christian Siriano-visning med skådiskollegerna Sarah Michelle Gellar, Lucy Liu och Alicia Silverstone och modellen Ashley Graham. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som hon gjorde American pie-filmerna hade hon en uppmärksammad roll i Reese Witherspoon-filmen Legally blonde.

Under de kommande åren gjorde hon småroller i filmer och tv-serier, oftast komiska sådana.

I American pie-filmerna var jag den förföriska och om man gör en sådan roll flera gånger så tror många att det är sådan man är

– En agent jag hade tyckte jag skulle satsa på stand up. Jag gjorde det, och där gick fyra år förlorade. Jag var väl en speciell sorts typ, jag ser ut som jag gör, jag hade underliga vänner, jag fick roller, men det kändes ofta inte rätt. I American pie-filmerna var jag den förföriska och om man gör en sådan roll flera gånger så tror många att det är sådan man är, säger hon och utbrister:

– Tack gode gud för Mike White!

Jennifer på premiären av den första säsongen av The white lotus.Jennifer på premiären av den första säsongen av The white lotus.Jennifer på premiären av den första säsongen av The white lotus.
Jennifer på premiären av den första säsongen av The white lotus. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon berättar att när han kom med erbjudandet om rollen som Tanya i The white lotus var hon närmast uppgiven över i vilken riktning karriären gick, och hyste allvarliga planer på att öppna en blomsteraffär.

Nu är det annorlunda, nu får hon mängder med jobberbjudanden.

– Och allt som behövdes var The white lotus. Och rollen i Promising young woman. Den var liten, men uppmärksamheten hjälpte till.

Hon säger att succén för The white lotus var mycket överraskande.

– Världen är inte rättvis, och även om jag visste att det vi gjorde var bra, så trodde jag inte det fanns en chans i helvetet att vi skulle bli framgångsrika. Och oftast är det så, att när jag tycker om något, så gör andra inte det.

– Det fanns de som sa ”vem vill se en show om rika människor som bär sig illa åt”. De missade helt vad det handlade om.

https://www.youtube.com/watch?v=TGLq7_MonZ4

Att det nu kommer en säsong två blev en överraskning för Jennifer.

– Först sa de att det troligen skulle bli av, men jag hörde ingenting. Oftast när en serie ska förnyas så börjar man tala om det med en gång, men inte nu. Och det var på sitt sätt rätt bra, för det blev det extra kul när de till sist hörde av sig. Alla borde göra så.

Plågsam inspelning – och misslyckad raggning

I den första säsongen blev Jennifers karaktär Tanya vän med resortens massös Belinda och de talade om att starta ett spa tillsammans. Tanya är mycket rik, och som tittare får man ändå känslan att hon tänker genomföra det, men omständigheter leder till att hon sviker Belinda.

I säsongen 1 av The white lotus spelar Natasha Rothwell massösen Belinda, som hoppas att Jennifer Collidges karaktär Tanya ska hjälpa henne att starta ett eget spa.I säsongen 1 av The white lotus spelar Natasha Rothwell massösen Belinda, som hoppas att Jennifer Collidges karaktär Tanya ska hjälpa henne att starta ett eget spa.I säsongen 1 av The white lotus spelar Natasha Rothwell massösen Belinda, som hoppas att Jennifer Collidges karaktär Tanya ska hjälpa henne att starta ett eget spa.
I säsongen 1 av The white lotus spelar Natasha Rothwell massösen Belinda, som hoppas att Jennifer Collidges karaktär Tanya ska hjälpa henne att starta ett eget spa. Foto: HBO

– Ja, Tanya är en besvikelse. Vi gör alla saker som gör andra besvikna. Här är en person som är oerhört rik, men som till sist inte gör detta rätta, och hon kan ses som hjärtlös. Men hon känner sig skyldig. 

En av orsakerna till Tanyas besök på Hawaii var att strö sin mammas aska i havet. Men inspelningen av de scenerna blev plågsamma för Jennifer, som blir sjösjuk även vid det minsta vågskvalp.

Jag sa repliker, vände mig till hinken och spydde, sa nya repliker och spydde igen.

– Jag klarar inte av båtar, jag klarar inte av små flygplan. Det visste Mike, ändå skrev han den där scenen. Det var en liten gåta, och jag mådde så oerhört illa. Det fanns självfallet ingen toalett, så jag fick en hink. Jag sa repliker, vände mig till hinken och spydde, sa nya repliker och spydde igen. Jag hade de andra skådespelarna väldigt nära mig, och det hela var väldigt äckligt. Alla tittade på mig när jag spydde i hinken. Jag var lite attraherad av några av de som var ombord på båten, men efter det där var det ingen som ville ha mig. Mike tyckte det var oerhört roligt.

Stort hemlighetsmakeri 

Som så ofta när det gäller kommande tv-serier och filmer är allt kring handlingen oerhört hemligt och jag får lova att inte avslöja någonting av det jag ser under inspelningen. (Mike White utlovar några chockerande scener även denna gång, fast om något kan toppa scenen med hotellmanagern och resväskan i säsong ett är väl osäkert). Jennifer säger:

– För Tanyas del handlade det mycket om sorg och förlust i den första säsongen. Nu handlar det väldigt lite om mamman, och Tanya är redo för någonting nytt. Hon har väldigt höga förhoppningar när det gäller kärlek. Det känns som om Mike har gjort anteckningar om de förväntningar jag själv har på livet.

– Samtidigt finns det självfallet oerhört många sätt för att henne att se till att allt går åt helvete, säger Jennifer och skrattar.

 

LÄS OCKSÅ Brad Pitt: ”En bra partner måste vara öppen med sina känslor” 

LÄS OCKSÅ Bästa skönhetsknepen för 50 plus – stjärnornas hetaste tips