Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mikael Eriksson

Jenny Rogneby – artisten som började skriva böcker och blev succéförfattare

Efter en framgångsrik artistkarriär skolade Jenny Rogneby om sig till brottsutredare på Polisen – och deckarförfattare till flera böcker. Nu kommer tredje boken om den okonventionella polisen Leona.

JENNY ROGNEBY

ÅLDER: 43 år.

GÖR: Författare och kriminolog.

BOR: På Malta.

FAMILJ: Pojkvännen Micke och bonusdottern Isa.

BAKGRUND: Artist, var med i Melodifestivalen 2007. Utbildad kriminolog och socionom, har arbetat som brottsutredare på Polisen. Nu författare på heltid.

AKTUELL: Med kriminalromanen Leona – utan mänskligt värde.

Att stå och sjunga på en gigantisk utomhusarena i Tallinn som förband till Michael Jackson inför nära 80 000 personer – större blir det knappast. Men efter en lång musikkarriär med internationella turnéer bestämde sig Jenny Rogneby för att göra något helt annat: att börja arbeta som brottsutredare. Där fick hon idén till serien om Leona Lindberg, som i dag är såld till 13 länder, och har en Hollywoodversion på gång.

Vad handlar den nya Leona-boken om?

– Temat är organhandel, en väldigt obehaglig typ av brottslighet som förekommer i många länder. Bristen på donatorer skapar stora problem, och i Sverige dör människor i väntan på organ.

Hur skulle du beskriva Leona?

– Hon är en komplex karaktär med en mörk bakgrund och känslomässiga svårigheter. Nu lever hon ett dubbelliv med en fot på var sida om lagen. På dagarna utreder hon brott och har barn och man, och på kvällarna och nätterna gör hon något helt annat.

 

Drömmer du också om att skriva en bok? Åk på skrivarhelg och bli coachad av etablerade författare – här hittar du mer information!

 

Hur skiljer sig dina böcker från andra svenska deckare?

– Min huvudkaraktär liknar ingen annan, och mina böcker ställer också frågor kring normer och livsval. Vilka av våra val är egentligen våra egna, och hur påverkade är vi av vår omgivning?

Varför flyttade du till Malta?

– När jag förstod att jag kunde skriva på heltid såg jag en chans att kunna jobba från utlandet. Malta är en liten lugn ö med skönt klimat mitt i Medelhavet. En av de bästa sakerna med att vara författare tycker jag är att jag har friheten att befinna mig var som helst i världen. Allt jag behöver är min laptop och en internetuppkoppling.