Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Jenny Strömstedt om hur hon varvar ner, sitt bästa sminkknep och de bästa råden hon fått i livet.Programledaren Jenny Strömstedt om hur hon varvar ner, sitt bästa sminkknep och de bästa råden hon fått i livet.Programledaren Jenny Strömstedt om hur hon varvar ner, sitt bästa sminkknep och de bästa råden hon fått i livet.
Programledaren Jenny Strömstedt om hur hon varvar ner, sitt bästa sminkknep och de bästa råden hon fått i livet. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/Bonnier News Lifestyle

Jenny Strömstedt: ”Det är inte så farligt att åldras”

Programledaren Jenny Strömstedt trivs bäst i trädgården. I vår släpper hon en trädgårdsbok tillsammans med poddkollegan Victoria Skoglund. För Damernas Värld berättar hon om sitt bästa sminkknep, hur hon bäst varvar ner och vad hon odlar i sin trädgård.  

Hur ser din vardagliga skönhets- och makeuprutin ut? Har den förändrats med åldern?
Jag har aldrig varit någon som orkat göra ansiktsbehandlingar eller använda fem olika krämer för ansiktet varje kväll. Däremot har jag numera råd att köpa EN dyr kräm som jag är noga med morgon och kväll. Dock har jag insett med åren att man kan hålla på med tusen och en skönhetstrix, men det enda som funkar är att leva hyfsat sunt. Sova, äta och träna tillräckligt mycket helt enkelt.

 Vad är det bästa sminkknepet du lärt dig genom ditt yrke?
Linda Fernström som ofta sminkar mig tipsade om att använda en lite ljusare foundation än den du vanligen använder, som concealer. Smeta på, låt torka lite innan du fortsätter med puder. Funkar bra i tv i alla fall. 

Vilken är din absoluta favorit i badrumsskåpet?
– Ögonbrynsfärg. Jag orkar aldrig gå på salong och har sällan ork att sminka mig till vardags. Med lite bryn- och fransfärg ser man pigg ut ändå.

Jenny Strömstedt

Ålder: 50.

Gör: Är journalist och programledare.

Bor: I våning på Södermalm. Hus på Dalarö.

Familj: Maken Niklas Strömstedt, 64. Döttrarna Mika och Kitty, 22, och Vanna, 19. Bonusarna Simon, 31, och Adam, 35, och Maja, 24.

Aktuell: I ”Nyhetsmorgon lördag”. I mars kommer boken ”Ett år av liv i trädgården” som hon skrivit med Victoria Skoglund. De har även podcasten Röda vita rosen tillsammans.

Vad är din största skönhetsmiss – i tv eller i vanliga livet?
– Åh, jag har nog haft tusen och en skönhetsmissar. Måste jag välja mellan att se knäpp ut men leverera bra innehåll eller tvärtom, så väljer jag innehållet alla gånger. Men det är klart att jag kan kolla på gamla bilder och undra vad vi höll på med, Framförallt den där boho-chicperioden i början på 00-talet. Flätor, sjok och långa smycken.  

Vilket plagg vill du aldrig bära igen?
– Cykelbyxor, korta cykelbyxor. Känns skönt att ha sorterat ut dem ur garderoben för gott. 

Trädgården är den perfekta terapin

Ditt jobb som programledare för Nyhetsmorgon innebär många tidiga morgnar och en hel del stress. Hur gör du för att varva ner när du är ledig?
– Jag har några olika ess i nedvarvningsrockärmen. Laga mat och baka är toppensysslor för att varva ned, sen ingår det att äta upp allt i trevligt sällskap. Men trädgården är annars den perfekta terapin. En vårmorgon kan jag svepa en jacka om pyjamasen och ta en vända i trädgården bara för att glo. Vad har kommit upp? Hur går det för rabarbern i pallkragarna? Har den överlevt vintern? Kommer kejsarkronorna spricka ut snart? Sen har det gått en trekvart och kaffet smakar godare än någonsin. 

Jenny trivs i sin trädgård där hon odlar allt från örter och sallad till perenner.Jenny trivs i sin trädgård där hon odlar allt från örter och sallad till perenner.Jenny trivs i sin trädgård där hon odlar allt från örter och sallad till perenner.
Jenny trivs i sin trädgård där hon odlar allt från örter och sallad till perenner. Foto: Linda Prieditis

Vad är ditt bästa tips för ett härligare trädgårdsliv?
– Mitt trädgårdsliv blev enklare när jag insåg mina och trädgårdens begränsningar och anpassade ambitionen därefter. Färre misslyckanden, mindre andan i halsen och mer njutning!

Du har skrivit boken tillsammans med vännen och poddkollegan Victoria Skoglund – hur kompletterar ni varandra?
Haha, ja, utan Victoria blir det skralt med expertis. Jag har lärt mig så mycket av henne, och kanske har hon lärt sig lite av mig också, att allt inte behöver vara så perfekt. När vi skrev boken kompletterade vi varandra väl. En expert på blommor och en som har som jobb att skriva. 

LÄS ÄVEN: Trädgårdsexperten Victoria Skoglund: ”Klimakteriet fick mig att ändra hela mitt sätt att leva”

Hur började ditt trädgårdsintresse?
– Mitt trädgårdsintresse växte fram under många år. Hela min uppväxt spenderade jag långa somrar på släkttorpet i Sörmland på bördig mark. Om vårarna blommade först vitsipporna, narcisserna, nässlorna och sedan morellerna så att hela backen sveptes in i ett vitt dis. Efter det kom smultronschersminen och parfymerade sommarnatten och i augusti mognade frukt och bär. Tiden hängde ihop med grönskan. När jag blev vuxen började jag pyssla mer och mer själv. 

Vännerna Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund släpper en trädgårdsbok i vår och har en podcast ihop.Vännerna Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund släpper en trädgårdsbok i vår och har en podcast ihop.Vännerna Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund släpper en trädgårdsbok i vår och har en podcast ihop.
Vännerna Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund släpper en trädgårdsbok i vår och har en podcast ihop. Foto: Linda Prieditis / Polaris Fakta

Vad odlar du för nåt? Vad är roligast med trädgården?
– Jag har åtta pallkragar där jag ser till att ha sommarens förbrukning av örter och sallad. Sen har jag flera stora perennrabatter som jag kämpar för att hålla vid liv trots blåst och torka i skärgården. De är för närvarande fyllda med sådant som pollinatörerna älskar. Solhattar, stenkyndel, purpurmejram, stäppsalvia, trädgårdsnäva med mera. 

I trädgården blir tiden och kretsloppets gång väldigt tydlig. Var i livets kretslopp känner du att du befinner dig just nu?
– Jag tänker inte så mycket på min plats i kretsloppet i förhållande till mig själv utan mer till naturen i stort. Det finns något vilsamt i att inse att man utgör en av tusen miljarder organismer i kretsloppet, och att vi alla måste hjälpas åt för att göra livet hållbart. Sen blir jag så klart äldre för var dag som går, men som trädgårdsentusiast tänker jag att om jag om 30–40 år eller nåt kan ge näring till några krokusar och kanske en fin honungsros, så är det inte så farligt att åldras ändå. 

 Vilket är det bästa råd du har fått?
– Åh. Det finns många:
”Ät elefanten i små bitar”.  Min första redaktionschef på TV4, som hette Eva, bankade in det i min skalle vilket troligen har hjälpt mig att slippa gå in i väggen i tuffa perioder.
”Med stor aptit på nästa skit”. Min svärfar Bo Strömstedt myntade detta uttryck. Det finns nästan alltid något roligt och spännande med varje uppdrag om man går in i det med lite entusiasm.
”Ha kul och skit samma”. Mitt eget motto. Livet kan inte tas på för stort allvar, helt enkelt.

LÄS MER Helen Mirren, 77, skippar ”frisyrregeln”: ”Mitt långa hår är radikalt”

LÄS MER Sara Wimmercranz: ”Att välja bort nyproducerat är det bästa som hänt min stil”