Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Journalisten och DV-medarbetaren Juliet Atto skriver om styrkan i att våga vara själv, resa på egen hand och inte vänta på andra för att leva.Journalisten och DV-medarbetaren Juliet Atto skriver om styrkan i att våga vara själv, resa på egen hand och inte vänta på andra för att leva.Journalisten och DV-medarbetaren Juliet Atto skriver om styrkan i att våga vara själv, resa på egen hand och inte vänta på andra för att leva.
Journalisten och DV-medarbetaren Juliet Atto skriver om styrkan i att våga vara själv, resa på egen hand och inte vänta på andra för att leva. Foto: Steffi Aluoch / COPYRIGHT 2019 VANESSA ALMEIDA. ALL RIGHTS RESERVE

Juliet Atto: ”När en kvinna är medvetet ensam har hon utrymme att fokusera på sig själv”

Skribenten Juliet Atto har alltid gillat att vara för sig själv, och nu tycker hon att det är dags att alla ensamvargar får den respekt och förståelse de förtjänar. Exklusivt för Damernas Värld skriver Juliet om alla fördelar hon själv har fått av att vara en person som inte är beroende av att alltid ha sällskap av andra.

Jag älskar att vara själv. Inte bara sträck-kolla på serier utan verkligen vara med mig själv; ta en paus från sociala medier och lägga undan mobilen för att befria mig från andras intryck och energier. Dansa själv hemma till 90-tals pop, gå ut i naturen, ta en tupplur, meditera – eller varför inte skriva ner eller spela in mina reflektioner – allt som dyker upp i min egen stillhet.

JULIET ATTO

GÖR Frilansjournalist och skribent.

ÅLDER 28 år.

BOR Söderort, Stockholm.

FAMILJ Mamma Grace, 50 år, och storebror Richard, 30 år.

AKTUELL Skriver regelbundet på kultursidor och i tidskrifter. 

Det finns fortfarande en tabu kring att vara ensamstående, speciellt som ung kvinna. En skam vilar över oss långtidssinglar vars primära mål i livet inte är att ”få” en partner. Det är kanske inte så konstigt då människan är ett flockdjur och vi socialiseras till att eftersträva partnerskap. Jag ska inte låtsas som om det inte är något jag själv vill så småningom – att jag inte stundtals förlorar mig i tankar om min framtida fru och andra partners. Alla sådana traditionella ideal undflyr inte någon som mig som identifierar starkt med mitt rebelliska och normbrytande förhållningssätt till livet och världen i allmänhet. 

Jag bestämde mig för att inte vänta på andra för att leva

För jag har alltid varit en ensamvarg; en selektivt social introvert. Istället för att festa med massa människor på min 25-årsdag så for jag i väg på en resa helt ensam till Lissabon. I en vecka bokade jag bord för en på restauranger jag ville äta på, såg utställningarna jag ville se – med andra ord, gjorde vad fan jag ville. Det var underbart! Så underbart att samma år, när planer föll ihop med vänner, reste jag i stället solo till New York. Jag ville inte låta bli att åka för att de tyvärr inte kunde längre, när jag dessutom hade sparat ihop så länge till det. Jag ville helt enkelt inte vänta. En hamnar ofta i det läget, att vänta. Vänta på vänner. Vänta på rätt tid. Vänta på rätt partner. Efter mitt självförverkligande 25-årsfirande bestämde jag mig för att inte vänta på andra för att leva. 

Studier visar att kvinnor mår bättre som singlar än män. Säkert för att kvinnor, främst i heterosexuella relationer, bär det känslomässiga och sociala ansvaret och utför mer arbete i hemmet. När en kvinna är medvetet ensam har hon äntligen utrymme att fokusera på sig själv, sina drömmar och ambitioner men också andra relationer i livet som är minst lika viktiga som de romantiska eller sexuella. 

Studier visar att kvinnor mår bättre som singlar än män.

Det är okej att vilja vara själv samtidigt som en har en längtan efter kvalitetstid och relationer med andra. Det är en stor skillnad mellan att vänta på något och att längta efter något. När en väntar är en ofta i ett passivt läge, men när en känner en viss längtan, och den så klart inte tar över ens vardag och blir tillslut en väntan, så frigör det tid och energi att både leva i nuet på sina egna villkor men också ha förhoppningar om framtiden. 

LÄS MER: Elaine Eksvärd: Att förändras är att leva fullt ut