Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blåvingeleden på Österlen är en av Skånes finaste vandringsleder.Blåvingeleden på Österlen är en av Skånes finaste vandringsleder.Blåvingeleden på Österlen är en av Skånes finaste vandringsleder.
1 AV 2
Blåvingeleden på Österlen är en av Skånes finaste vandringsleder.
Foto: Caroline Alesmark
2 AV 2
Foto: Caroline Alesmark

Kändisarnas favoriter på Österlen – här är bästa semestertipsen

Till Österlen i sydöstra Skåne kommer konstnärerna, visionärerna och drömmarna. Men också de som bara vill njuta det goda livet i underskön natur. Damernas Värld har kändisarnas – och experternas – bästa insidertips.

Anne Lundberg: ”På Österlen finns så mycket himmel och horisont”

Anne Lundberg i SVT:s Husdrömmar drömmer själv gärna om Österlen.Anne Lundberg i SVT:s Husdrömmar drömmer själv gärna om Österlen.Anne Lundberg i SVT:s Husdrömmar drömmer själv gärna om Österlen.
Anne Lundberg i SVT:s Husdrömmar drömmer själv gärna om Österlen. Foto: SVT

Anne är programledare på SVT och bor i Skåne, granne med Österlen.

– Så fort jag kommer in i Skåne händer något med mig. Ett lugn kommer över mig – det finns så mycket himmel och horisont. Och det var ju därför Österlen blev en konstnärskoloni från början. Jag tar alltid med gäster till Ale stenar – Sveriges svar på Stone Henge. Vi vandrar över Hammars backar och till Dag Hammarskölds Backåkra, som har en vacker meditationsplats där folk ofta gifter sig och döper barn. Sandhammaren, Sveriges vackraste strand, måste också besökas.

– Jag älskar loppisar och auktioner, och varje sommar ordnar idrottsföreningarna på Österlen loppisar i nästan varenda by. Där finns allt från kylskåp till matbord och skänkar som de samlat in hos folk i trakten som vill bli av med dem. Otroligt klimatsmart! 

Ellen Dixdotter: ”Det kan gömmas loppisguld på Österlen!”

Ellen Dixdotter hänger gärna på Österlens loppisar.Ellen Dixdotter hänger gärna på Österlens loppisar.Ellen Dixdotter hänger gärna på Österlens loppisar.
Ellen Dixdotter hänger gärna på Österlens loppisar. Foto: Ellen Dixdotter

Ellen är vd på by Malene Birger och har sommarhus på Österlen.

Pastafabriken i Ingelstorp är södra Sveriges bästa pastarestaurang och ligger i en fantastik liten fabrikslokal med tillhörande trädgård där alla kökets grönsaker odlas. De har en tiramisu som är to die for! Vi har också ynnesten att bo granne med hotell och restaurang Örum 119 i Löderup. Gott vin, stenugnspizza, odling med över 200 pelargonsorter och en glassbar med hemmagjord glass. Långfrukostar varje söndag, som man kan avnjuta i timmar medan man blickar ut över rapsfälten.

– Så fort jag lämnar huset frågar min man om jag ska till loppisen Gröna Ladan. (Avvikande öppettider pga pandemin – kolla upp vad som gäller innan du åker dit, reds anm.) Ja, ja vadå då – det kan ju kommit in något nytt sen i går? Stort, stökigt och som alla loppisar en hel del skräp. Men låt er inte luras – här kan gömmas loppisguld! En annan favorit är Karl Fredrik på Eklaholm. Här kan man spendera timmar – varje dag. Antikviteter, växter, keramik och en supermysig liten deli. Stort habegär utlovas! 

Så fort jag lämnar huset frågar min man om jag ska till loppisen Gröna Ladan.

Malin Persson: ”Se solnedgången från Ale stenar”

Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, söker sig gärna till lugnet på Österlen.Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, söker sig gärna till lugnet på Österlen.Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, söker sig gärna till lugnet på Österlen.
Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, söker sig gärna till lugnet på Österlen. Foto: Max Tellving/SVT

Malin är programledare på SVT och tidigare modell, bor utanför Malmö och utflyktar ofta på Österlen.

– I sommar tycker jag att ni ska packa bilen och ta en roadtrip till Sveriges Provence. Ta med picknick-korg med en flaska prosecco och lite snacks för att se solnedgången från Ale stenar – Sveriges största bevarade skeppsättning och en magisk plats där natur möter historia. Vill ni äta något större? På Friden Gårdskrog i Mellby kan ni käka stenugnsbakad pizza ni sent kommer att glömma under äppleträden i trädgården. 

– Då jag är en chokladälskare måste jag tipsa om Österlenchoklads fabrik som ligger i en gammal tegelskola i Skåne-Tranås. De tillverkar den godaste chokladen. Slå på stort, skippa middagen och  njut av en chokladproving i stället!

– Ingen Österlentrip är fulländad utan ett besök på de stora idrottsföreningarnas loppisar som organiseras varje helg under sommaren. Kolla in Loppiskartan eller Svenskaloppisar för exakta datum. 

LÄS MER: 

Lisen Bratt Fredricson: ”Vandra till Havängs oändliga strand”

Lisen Bratt Fredricson bor på Österlen med sin familj och sina hästar.Lisen Bratt Fredricson bor på Österlen med sin familj och sina hästar.Lisen Bratt Fredricson bor på Österlen med sin familj och sina hästar.
Lisen Bratt Fredricson bor på Österlen med sin familj och sina hästar. Foto: Caisa Rasmussen

Lisen driver hästgården Grevlunda utanför Kivik tillsammans med sin man, ryttaren Peder Fredricson.

– Österlen är fylld av vackra platser och god mat. Att vandra ner i branterna mot Havängs oändliga strand, där ponnys går lösa bland solstolarna, är fantastiskt! På vägen dit stannar man till på Havängs sommarcafé. Promenaden från Hällevik hela upp till Stenshuvuds topp, genom enorma rhododendronskogar, över spångar, bland annorlunda träd och kuperade stigar är också någonting extra.

– Matmässigt vill jag tipsa om Mellby klockargård. Älskar den platsen för en god lunch. Rekommenderas också som boende. Talldungen Gårdshotell i Brösarp har också supergod mat och trevlig atmosfär, och Bertils'son i Bästekille säljer egenproducerade grönsaker, ägg och potatis inne i ett litet stenhus vid vägen. Galleri Rikstolvan i Simrishamn har alltid bra och spännande konst och från Vitaby loppis släpar jag alltid hem någon lampa.

EXPERTERNAS TIPS

Caroline Alesmark och Peter Carlsson har skrivit en guidebok fylld av Österlenstips.Caroline Alesmark och Peter Carlsson har skrivit en guidebok fylld av Österlenstips.Caroline Alesmark och Peter Carlsson har skrivit en guidebok fylld av Österlenstips.
Caroline Alesmark och Peter Carlsson har skrivit en guidebok fylld av Österlenstips. Foto: PETER CARLSSON

Caroline Alesmark och Peter Carlsson har skrivit boken Österlen – utflykter upplevelser och nya upptäckter, där de samlat alla de bästa utflyktsmålen på Österlen. Här är några av deras favoriter:

Lyxa på Kronovalls vinslott

På Kronovalls vinslott bor du flott och äter gott.På Kronovalls vinslott bor du flott och äter gott.På Kronovalls vinslott bor du flott och äter gott.
På Kronovalls vinslott bor du flott och äter gott. Foto: Caroline Alesmark

Kronovalls vinslott byggdes på 1700-talet och omskapades till en dåtida retrodröm i fransk barockstil på 1890-talet. I dag rymmer slottet restaurang och hotell med bland annat vinprovningar.Promenera i parken, beundra dammarna och missa inte den pampiga rokokoträdgården. 

Mat och kultur-kombo på Drakamöllan

Drakamöllans gårdshotell har en lång mat- och kulturhistoria.Drakamöllans gårdshotell har en lång mat- och kulturhistoria.Drakamöllans gårdshotell har en lång mat- och kulturhistoria.
Drakamöllans gårdshotell har en lång mat- och kulturhistoria. Foto: Caroline Alesmark

Drakamöllan gårdshotell ligger i en 1600-talsgård med lång mat- och kulturhistoria. Det är inte en traditionell restaurang utan lagar enbart mat åt sina övernattande gäster – undantag är vissa söndagar och Matrundan på Österlen. Omgivningarna är sagolika, speciellt när ljungen blommar, och sommartid erbjuds utomhusopera i operabacken. 

Olle Adolphson Österlenvisan som inleds med de klassiska orden ”Ge mig en dag” är skriven uppe på Drakamöllans hedar. Härom året öppnade vandringsleden Blåvingeleden, som ger ett utmärkt tillfälle att beundra ljunghedarna. 

Naturnjut vid Hallamöllafallet

Ta med picknick och ät vid Hallamöllafallets brus.Ta med picknick och ät vid Hallamöllafallets brus.Ta med picknick och ät vid Hallamöllafallets brus.
Ta med picknick och ät vid Hallamöllafallets brus. Foto: Caroline Alesmark

Hallamölla är Skånes högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på 23 meter. Kvarnen – på skånska möllan – har anor från 1200-talet. Kvarnen är öppen för besökare på söndagar om sommaren. Ta med picknick och lyssna till fallets dån.

Hallamölla gård, inte långt från fallet, ordnas turridningar med islandshästar. Här finns även ett B&B med restaurang för gårdens förbokade gäster.

Ta med picknick och lyssna till fallets dån.

Historisk paus på Kaffestugan Alunbruket

Finfika på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930.Finfika på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930.Finfika på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930.
Finfika på Kaffestugan Alunbruket, som öppnade 1930. Foto: Caroline Alesmark

Kaffestugan Alunbruket drivs av Johan Carlsson, fjärde generationen kaféföreståndare och åttonde generationen av samma familj i huset. Hans farmors mor Hilda startade kaféet 1930 och bodde kvar tills hon fyllde 88 år. Stugan ligger i en ljuvlig trädgård och det finns ett tillhörande B&B. 

Ost med stjärnglans på Vilhelmsdals gårdsmejeri

Lars Anderbergs ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen köps in av stjärnkrogar i hela landet.Lars Anderbergs ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen köps in av stjärnkrogar i hela landet.Lars Anderbergs ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen köps in av stjärnkrogar i hela landet.
Lars Anderbergs ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen köps in av stjärnkrogar i hela landet. Foto: Peter Carlsson

Vilhelmsdals gårdsmejeri, vid Vranarp utanför Östra Tommarp, producerar Christine och Lars Anderberg ostar som köps in av stjärnkrogar och finns över hela Sverige. Bland andra ostarna hittar du Tant Elsa, Österlen Ädel, Bocke-Pär och kittosten Lina. Numera tillverkas även veganvarianter. I butiken finns också tilltugg som kex och marmelad. Hälsa gärna på hönorna utanför.

LÄS MER: 99 loppisar över hela Sverige att besöka!