Kändistjejerna gör upp med fasaden: "Du ska inte jämföra dig med andra på Instagram"
De är perfekta tjejer som har ett drömliv. På Instagram och bloggar flödar beachbilder, träning och möten med spännande personer. Men allt fler gör slut med fasaden – vi förklarar varför.
”Till alla er som sitter där ute och känner pressen efter att ha läst en blogg eller skrollat igenom Instagram. Nu ska jag visa er att det inte är äkta, använda mig själv som exempel och skämma ut mig lite.” Så skrev den norska kändisbloggaren och modellen Sophie Elise Isachsen strax före jul.
Inlägget med rubriken Sanningen bakom de perfekta bilderna blev mycket uppmärksammat och chockade hennes fans som vant sig vid överjordiskt vackra bilder på henne och hennes liv. Nu fick de i stället en bildparad där Sophie Elise Isachsen visade sina magvalkar, ärr under de opererade brösten och hur hon gjorde för att inför kameran fuska sig till en platt mage och ett thigh gap, det åtråvärda mellanrummet mellan låren.
Hon är inte ensam. Dessförinnan hade australiensiska Instagramstjärnan Essena O’Neill skapat rubriker över hela världen genom att riva sin fasad. Hon, som hade 600 000 följare, bytte namn på sitt konto till Social media is not real life och ändrade texten till sina tidigare bilder, till exempel ”Jag betalade inte för klänningen och tog ett oräkneligt antal bilder för att försöka se het ut på Instagram”. Essena insåg att hon hade blivit ett perfekt monster, en ouppnåelig människa som unga tjejer såg upp till och jämförde sig med. Och det gjorde henne förtvivlad: ”Det är hjärtskärande att unga tjejer kommer att göra likadant som jag”, sa hon i en video.
Therese Lindgren: "Vad bortkastat att bara prata läppstift och mascara! Jag kände ett ansvar att inte bara upprätthålla en ytlig fasad"
Vad är det som händer? Efter ett decennium med digitalkameror som kan dokumentera allt vi gör, redigeringsprogram som sminkar över alla skavanker och sociala medier där det går att enbart visa upp livets vackra sida, verkar det som att allt fler har tröttnat på vackra med ytliga människor. På att dyrka ett (photoshoppat) ideal som får oss att i bästa fall drömma oss bort en stund, i värsta fall klanka ner på oss själva. Det tror Therese Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber som byggde sin karriär på att prata skönhet på nätet. Nu tillhör hon den växande skaran av sociala medier-stjärnor som gått över till att visa sitt ärliga jag. Och det gjorde hon med hjärtat i halsgropen en sommardag 2014.
– Jag var jättenervös och tänkte att nu kommer mina följare att lämna mig, säger hon.
Det Therese Lindgren gjorde den där dagen var att sätta sig framför kameran och spela in ett nästan halvtimmeslångt inlägg där hon berättade den osminkade sanningen om sig själv, att hon lider av panikångest så svår att hon vissa veckor inte kan ta sig utanför dörren och att hon i perioder varit långtidssjukskriven. Ironiskt nog var det problemen som gjorde att hon startade sin framgångsrika Youtube-kanal, isolerad i sin lägenhet.
Det självutlämnande inlägget blev till efter en längre tids funderande. Therese Lindgren hade på kort tid blivit en stjärna på sociala medier, blivit utnämnd till Årets youtuber, fått en halv miljon följare och skrikande fans som rusade efter henne på stan. Men en känsla av meningslöshet började växa inombords.
– Vad bortkastat det är att bara prata läppstift och mascara! När jag hade en sådan möjlighet att nå ut kände jag ett ansvar att förvalta det och inte bara upprätthålla en ytlig fasad. Därför började jag prata om att må dåligt, eftersom många unga gör det i dag, säger Therese Lindgren.
LÄS OCKSÅ: Vila dig kreativ (det är faktiskt bra att softa!)
Responsen var överväldigande. I stället för att överge henne strömmade följarna till och hennes kanal blev ännu större.
– Jag fick massor med mejl från tjejer som berättade att de också led av panikångest, trott de var ensamma och aldrig hade kunnat föreställa sig att jag som var den där söta och lyckade tjejen också levde med det. För mig blev det en vändpunkt. Då kände jag verkligen att jag inte bara kunde göra sminkvideos resten av min tid på Youtube, säger Therese Lindgren.
På nätet skriver följarna att de tycker att hon är äkta, säger som det är och inte är rädd för att berätta när livet dippar.
– Det gör att många känner igen sig.
Kan det finnas en smittorisk, att dina fans börjar må dåligt eftersom de vill vara som du?
– Det är jättesvårt att veta och jag funderar varje dag på varför så många mår dåligt, om det har ökat eller om det bara är att vi har börjat prata om det. Men visst är det så att ångest har blivit lite trendigt, säger Therese Lindgren.
Flera följare betraktar henne nästan som sin psykolog och skickar långa, hjärtskärande mejl. Dem hänvisar hon alltid vidare till experter och olika organisationer och i december hade hon till exempel ett samarbete med Barnens rätt i samhället.
[adSpace placement="auto"]
Therese Lindgren lägger fortfarande ut skönhetstips och glada filmer, men varvar det med att berätta om mörkret. Hittills har hon inte ångrat något som hon har lagt ut, trots att folk har skrivit taskiga saker på nätet och i hennes numera avstängda kommentarsfält. Det enda hon känner var överilat var en gråtvideo där hon förtvivlad berättade att hennes kille hade gjort slut.
– Det är det enda jag gjort i affekt. Jag var så hjärtekrossad att jag bara ville att folk skulle tycka synd om mig och peppa: ”Han får skylla sig själv!”
Therese Lindgren tampas fortfarande med ångest men har blivit bättre. Hon har mått bra av att prata öppet om det, upptäcka att hon inte är ensam och få förståelse av omgivningen.
– Ibland är det nästan som att folk curlar mig. Ska jag till exempel på ett möte bokar de ett rum avskilt längst bort. Öppenheten gör också att jag kan säga ifrån direkt när jag får känningar. Samtidigt har jag blivit en offentlig person som är iakttagen, vilket triggar min ångest, så det är dubbelt.
Vad har du uppnått genom att riva fasaden, bortsett från att din kanal växte?
– Att jag vet hur många människor jag hjälper. Jag är superstolt över att gå med facklan längst fram i det här tåget och faktiskt våga prata om när det är jobbigt. Jag lägger alltid upp mina videos klockan 07.00 på morgonen eftersom jag vet att många kollar innan de går till skolan, som de tycker är jättejobbig. Nyligen skrev en tjej att ”det är tack vare dig jag orkar gå upp”.
Tyra Sjöstedt: "Jag kunde duka upp en lyxig frukost och ta en bild till bloggen. Det jag inte visade var gårdagens rester, all disk och tabletter"
Tyra Sjöstedt var en riktig it-girl. Som 20-åring gjorde hon kometkarriär med sin blogg och blev inbjuden till alla de hetaste festerna i kändisvärlden, poserade på röda mattan och modellade framför kameran. Livet gick i 180 och hon stortrivdes, solade sig i strålkastarna och sög i sig bekräftelsen. På hennes blogg kunde läsarna följa hennes spännande liv. Då plötsligt lade hon ut en helt annan typ av inlägg som skakade om hennes fans. Rubriken löd: Hej, jag är missbrukare. Sedan följde en text där Tyra Sjöstedt berättade att hon var beroende av smärtstillande tabletter och att livet hade gått över styr.
– På slutet kunde jag duka upp en lyxig frukost och ta en bild till bloggen. Det jag inte visade var gårdagens rester, all disk och tabletter som också låg på bordet men som jag sköt åt sidan, säger hon.
För Tyra Sjöstedt var karriären i sociala medier en megarevansch mot alla belackare under skoltiden och hon älskade att visa upp sig i bloggen: ”Titta nu då!” Psykisk ohälsa fanns inte i hennes glittrande värld förrän den dag hon inte längre kunde förneka huvudvärken, sömnsvårigheterna och ångesten som började äta upp henne inifrån. Verkligheten hade kommit ikapp.
– Jag har alltid varit en stark människa så det tog lång tid för mig att erkänna att det faktiskt hade gått åt helvete. Så det var väldigt tufft att gå från mitt perfekta jag och visa mig svag. Samtidigt är psykisk ohälsa en av våra största samhällsfrågor och nu ser jag detta som ett kall. Jag kan vara med och förändra, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Varför vill vi fortfarande ta revansch på högstadiekompisarna?
Sedan de sociala medierna kom har det blivit en sådan hets att visa upp perfekta fasader, tycker Tyra Sjöstedt. Det är inte längre världsartister som ägnar sig åt det, utan vanliga privatpersoner deltar i ett jättestort, socialt spel. I bloggvärlden finns det många framför allt unga som är upptagna med att bygga sina varumärken, människor som Tyra Sjöstedt vet mår väldigt dåligt men som väljer att inte låtsas om det.
– Det kan vara tjejer som åkt in och ut på psyk och har jättestora problem och som jag känner. Samtidigt tycker jag absolut inte att det är något konstigt att låta bli att berätta det. Man kan inte begära att någon ska blotta sig för det är en jävla smäll man får ta inför hela Sverige. Jag gick från att vara cool till att bli uthängd överallt med massor av elaka kommentarer, säger Tyra Sjöstedt.
Ovanpå det kan den ljusa fasaden – faktiskt – vara något positivt.
– Om man mår dåligt kan bloggen vara den enda ljusglimten man har i en annars ganska mörk vardag.
Själv känner Tyra Sjöstedt att hon numera, tio år efter att hon började blogga, har gjort en resa som hon gärna vill berätta om. Och att det är värt det.
– I dag är jag 30 år och i ett helt annat skede i livet. Jag förstår mer vad livet går ut på och det är inte det som sker i sociala medier. Själv kommer jag alltid att få leva med stämpeln som någon som mår psykiskt dåligt men det gör jag gärna så länge jag kan hjälpa någon att slippa gå en sådan lång väg som jag gjorde, säger hon.
Psykologen: "Vi visar inte upp när vi är skitfula och städar utan när vi är på resa eller skålar med vår man"
[adSpace placement="auto"]
Psykologen Jenny Jägerfeld menar att det egentligen inte är något nytt att vilja visa upp sitt bästa jag, utan ett grundläggande mänskligt beteende. Det nya är att vi i dag kan iscensätta våra liv på ett helt annat sätt, säger hon. Och att fasadbyggandet har ökat.
– Förr var det enskilda möten där någon frågade hur läget var och man svarade ”bra” i stället för att dra hela sitt tragiska liv. Sociala medier har verkligen förändrat sättet hur vi får information om varandra och gör att vi kan nå ut till väldigt många och skapa en bild av våra härliga liv. Vi visar inte upp när vi är skitfula och går och städar utan när vi är på en spännande resa eller skålar med vår man.
I och med detta skapas en social snöboll där vi söker bekräftelse, får många lajks och följare, vilket i sin tur ger status och ännu mer sug efter bekräftelse.
Jenny Jägerfeld ser tre orsaker till att det har skapats en motreaktion:
1. Trötthet på det perfekta. Länge var den tysta överenskommelsen mellan sociala medier-stjärnorna och deras publik att vi skulle sukta efter det ouppnåeliga och drömma oss bort. Men till slut måste det hända något nytt för att väcka publikens intresse. Jämför med teaterpjäser eller filmer – det måste finnas en dramaturgi.
2. Längtan efter en hel människa. Det kommer alltid att finnas ett behov av att förlora sig i eskapism, men många vill hellre känna igen sig och ha en mångbottnad förebild. Precis som för dig och mig går livet upp och ned även för stjärnorna på sociala medier. Att berätta om det upplevs som mer äkta.
3. Mindre stigma. I dag är det mer accepterat att prata om psykisk ohälsa och det går att både vara en framgångsrik person och brottas med problem.
LÄS OCKSÅ: Koppla ner och koppla av – så kan en stund i naturen göra dig lyckligare och mer kreativ
Jenny Jägerfeld poängterar att det finns mycket värdefullt med sociala medier som till exempel att hålla kontakt med människor, eller få stöd när livet är svårt.
– Många som är sjuka eller dåliga hittar sin subkultur på nätet, sina förtrogna. Och även om man inte mår dåligt är det här relationer som byggs och som berikar livet.
Däremot vänder hon sig mot fasadbyggandet, strävan efter att framstå som någon jag egentligen inte är.
– Det skulle vara intressant om folk kunde lyfta blicken från den sociala soppan och rikta all den där energin utåt i stället. Tänk vad mycket man skulle kunna åstadkomma då.
Fler tjejer som gjort upp med fasaden:
Michaela Forni, bloggare och chefredaktör för devote.se
”Jag kan inte vara perfekt tyvärr.” Så länge hon kunde minnas hade Michaela Forni kämpat för att vara perfekt, sköta kroppen, utseendet, kosten, prestationerna, vännerna. Ända tills det en dag tog stopp och hon skrev ett långt inlägg på sin blogg. I höstas talade hon ut i tv om en osund strävan och att hon sökt hjälp. Även hennes Devote-kollega Henrietta Fromholtz bloggade om sina ätstörningar och om ett låtsasliv där hon bland annat berättade om arrangerade Instabilder på ”aw med tjejgänget”, trots att hon satt isolerad hemma.
Sofia Sjöström, personlig tränare och hälsobloggare
PT-Fia, som hon kallar sig, gjorde karriär som bloggande hälsoprofil men inombords kändes det helt annorlunda. På bloggen bjuder hon numera på sina svaga sidor och har skrivit öppet om sin utbrändhet. ”Vi behöver fler perfekta människor som säger att de mår dåligt ibland och lägger upp osminkade bilder på sig själva”, sa hon i en intervju.
Molly Sandén, sångerska
I videon till låten Freak kastade hon kläderna för att protestera mot pinnsmala ideal och som en revansch mot alla som kritiserat hennes kropp. ”Så länge jag kan minnas har jag varit osäker. I min musikvideo bestämde jag mig för att bli vän med min kropp”, skrev Molly Sandén på Facebook och hyllades som en förebild.
Mia Skäringer, skådespelerska
”Nu räcker det – jag har krånglat klart med min kropp.” Mia Skäringers debattartikel i Aftonbladet blev en klickraket på nätet eftersom många kände igen sig i rädslan för att inte duga och den livslånga jakten på en perfekt kropp. ”Det räcker nu. Alltså på riktigt. Jag hoppar av”, avslutade Mia Skäringer sin artikel.
Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!