Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Katarina Wennstam: "Manliga författare är också ett fåfängt släkte"

Vår krönikör Katarina Wennstam om att till och med författare (även män) känner av utseendehetsen.

Hon ser lite nervös ut, väninnan som jag lunchar med. Hon kommer snart med en ny bok, och jag förstår henne. Inget kan få en att sova så dåligt som ett kommande boksläpp.

Är det recensionerna du oroar dig för, undrar jag. Hon skakar på huvudet. 

Vi pratar i stället om en annan kanske mer udda aspekt på att synas i det offentliga som författare. Något som känns så ytligt att nästan ingen pratar om det. Att bry sig om hur man ser ut på bild. 

Författarkollegan sätter fingret på detta med sin oro. Alla ser så läckra ut på alla bilder, säger hon.

Och hon har ju rätt. Bläddra till bakre fliken i vilken nyutgiven bok som helst och du finner ett glassigt fyrfärgsporträtt på en författare med nyfönat hår, proffsmakeup och armarna i kors. Eller med handen under hakan, alternativt med blicken i fjärran. En del författare är till och med så snygga att de hamnar på omslaget till sina böcker.

Jag är själv en del av det där. Man blir det. Jag minns de lyfta ögonbrynen då jag för ett antal år sedan bad mitt förlag att betala för en sminkös vid en porträttfotografering. Jag som feministisk debattör antogs väl på något sätt hålla mig för god för det där. Men jag erkänner – jag gör inte det. Jag ser inte likadan ut när jag vaknar på morgonen som på mina foton. Ingen gör det.

Författarkollegan och jag diskuterar om det är något typiskt kvinnligt. Är det bara deckardrottningar som bryr sig? Är det här ett nytt fenomen? Lex Liza Marklund, som bröt ny mark när hon frontade sina Annika Bengtzon-deckare?

Nej, kommer vi fram till. Också manliga författare är ett fåfängt släkte, och många av de legendariska författarna är de vars yttre är tätt sammanlänkade med deras persona.

Redan August Strindberg visste hur man skapade en minnesvärd look med mustasch och hög hatt, och långa kappor. Eller för den delen Björn Ranelid med sin ständiga solbränna och sitt kritvita leende, Jens Lapidus med sina skräddarsydda kostymer som andas framgångsrik advokat och därmed trovärdighet. Jan Guillou som åtminstone förr gärna porträtterades framför sina jakttroféer med armarna i kors, i rutig skjorta med uppkavlade ärmar. 

Att en av dem som säljer allra bäst, Camilla Läckberg, ser ut som a million dollar handlar förstås om att det passar hennes tydliga varumärke. Hon har råd och det ska synas. Medan en uppburen poet inte glider in på en författarafton insvept i glamour, men mycket väl kan ha ägnat lång tid framför spegeln. Det finns en författarstil som är något av en anti-look, där en del av poängen är att det ska se ut som att man står över det där med yta och kläder. Också då det är genomtänkt. Tänk Leif GW med sina västar och den till synes slarviga stilen som signalerar att han har viktigare saker att tänka på.

Den kritikerhyllade svenskättade författaren Jonathan Franzen har ett utseende som bäst kan beskrivas som amerikansk intellektuell fakultetstil. En sådan man som alltid kör en gammal Volvo om han är en filmkaraktär. Men till lanseringen av boken Frihet 2011 togs svartvita bilder av Franzen där han ser ut som en hunk till professor, där blicken bakom glasögonen är sugande och mångbottnad. Varför denna omstyling gjordes vet jag inte, men succén blev ett faktum – alla ville nu läsa Jonathan Franzen. 

Sedan tänker jag att det kanske inte är så dumt att det tas fina bilder på författare. Merparten av oss tillbringar våra dagar stirrande in i en dataskärm iförda mjukisbyxor, någon luggsliten gammal kofta och tjocka fulsockor. Och även om det skulle vara en sannare bild av författaren kanske den ändå gör sig bäst bakom stängda dörrar.

Katarina Wennstam

Gör: Författare och debattör.

Ålder: 42 år.

Familj: Särbo, två egna barn och tre bonusbarn.

Du vill kanske även läsa:

Elaine Eksvärd om jämförelsehetsen: Nu får det fan vara nog

Katarina Wennstam: ”När är jag som snyggast. Är den tiden förbi, eller är den nu?”

Foto: Fredrik Skogkvist

Krönikan publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 12 2105. Vill du vara säker på att inte missa fler krönikor kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

Gilla Damernas Värld på Facebook!