Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kate Winslet.Kate Winslet.Kate Winslet.
1 AV 2
Så har skådisstjärnan glänst inför kamerorna
2 AV 2
Kate Winslet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kate Winslet: ”Jag har inget problem med att vara naken framför en massa människor”

Hon är en superstjärna som kan välja och vraka mellan rollerna – men Kate Winslet är också en ganska vanlig person som vägrar acceptera filmbranschens mest stolliga krav och alltid strävar efter att vara sig själv. DV:s Gunnar Rehlin har träffat henne.  

– Jag är modig, men jag är inte orädd. Det är stor skillnad där.

Skådespelaren Kate Winslet sitter i ett rum på Corinthia Hotel i London och talar om hur mod och rädslor påverkar hennes liv och hennes val inom yrket.

Kate Winslet

Gör Skådespelare. Ålder 47 år.  Bor På landet utanför London.

Familj Maken Edward Abel Smith, tre barn. Tidigare roller Mängder, bland annat Förnuft och känsla, Titanic, Eternal sunshine of the spotless mind, Holiday, Mildred Pierce, Revolutionary road och Mare of Easttown. Aktuell Avatar: The way of water, och snart i filmen Lee, där hon spelar modellen Lee Miller som blev känd krigskorrespondent under andra världskriget..

– Jag tycker om att sätta mig själv i situationer där jag vet att jag kommer att lära mig någonting nytt. Många tycks tro att när du har gått klart skolan så är du färdig med att lära dig något. Men så är det ju inte. Samtidigt är jag mycket noga med att inte göra något där jag kan bli skadad, något som skulle kunna påverka min familj och mitt yrke. Det är viktigt.

Kate Winslet: en ganska ovanlig superstjärna.Kate Winslet: en ganska ovanlig superstjärna.Kate Winslet: en ganska ovanlig superstjärna.
Kate Winslet: en ganska ovanlig superstjärna. Foto: SUNDHOLM MAGNUS/ACTION PRESS/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Som exempel nämner hon skidåkning.

– När jag var liten fanns det ingen möjlighet för mig att lära mig det, det var dyrt och vi hade inga pengar. Sen blev jag mamma när jag var 25, och ett tag bodde jag ensam med mitt barn, och då kunde jag ju inte lära mig att göra något som kunde innebära skador. Och nu har jag bestämt mig för att aldrig bry mig om att åka skidor.

Denna diskussion har uppkommit ur en fråga om hur hon lärde sig att hålla andan under vattnet för sin roll Avatar: The way of water. Det är för att göra PR för den filmen som hon denna decemberdag träffar mig på Corinthia. När jag kommer in i rummet möter hon mig med en tekopp i handen och säger glatt:

– Nej men hej. Vad kul att träffa dig på riktigt igen.

Kate på premiären av Avatar: The way of water.Kate på premiären av Avatar: The way of water.Kate på premiären av Avatar: The way of water.
Kate på premiären av Avatar: The way of water. Foto: CAT MORLEY / AVALON / STELLA PICTURES/CAT MORLEY / AVALON AVALON

Detta eftersom vi två gånger under coronapandemin ”träffades” via zoom, något som både Kate Winslet och jag tyckte kändes tråkigt jämfört med känslan när man träffar någon på riktigt och inte tvingas stirra in i en datorskärm. Det finns säkert skådespelare som föredrar detta, men Kate Winslet har alltid känts som en oerhört levande och opretentiös person, någon som tycker om att diskutera med journalister och som inte bryr sig om klichéerna om hur en filmstjärna ska uppföra sig. Jag har träffat henne många gånger under åren, och varit med om hur hon under en intervju rullat sina egna cigaretter och hur hon ofta pepprat sitt språk med ett ”fuck it”.

Glamourösa roller lockar inte

Första gången vi sågs var redan 1994, för den då kontroversiella filmen Svarta änglar. Sedan följde i rask takt Förnuft och känsla, Jude och Hamlet innan det stora genombrottet kom med Titanic, 1997. Sen dess har Kate Winslet gjort både små och stora filmer och tv-serier och hon säger:

Med kompisen och kollegan Leonardo DiCaprio i Titanic.Med kompisen och kollegan Leonardo DiCaprio i Titanic.Med kompisen och kollegan Leonardo DiCaprio i Titanic.
Med kompisen och kollegan Leonardo DiCaprio i Titanic. Foto: / CAPITAL PICTURES / TT / CAPITAL PICTURES TT NYHETSBYRÅN

– Jag har varit så lyckligt lottad i min karriär. Jag har kunnat flyta runt, göra stora filmer, små filmer, tv-serier, biroller, huvudroller... Jag bryr mig inte, så länge det är någonting som jag verkligen känner något för.

Jag har inte det minsta intresse av att spela perfekta personer.

– Jag är intresserad av oglamorösa roller. Jag har inte det minsta intresse av att spela perfekta personer. Jag vill spela riktiga människor med riktiga känslor. Jag har tur, eftersom jag hela tiden får manus som jag tycker är intressanta. Inför inspelningen av tv-serien Mare of Easttown jobbade jag med en sorgterapeut och jag talade med personer i min släkt som hade erfarenhet av mentalsjukdom.

Kate Winslet hyllades för sin roll som kantstött polis i HBO-serien Mare of Easttown. Har du inte sett den, gör det!Kate Winslet hyllades för sin roll som kantstött polis i HBO-serien Mare of Easttown. Har du inte sett den, gör det!Kate Winslet hyllades för sin roll som kantstött polis i HBO-serien Mare of Easttown. Har du inte sett den, gör det!
Kate Winslet hyllades för sin roll som kantstött polis i HBO-serien Mare of Easttown. Har du inte sett den, gör det! Foto: HBO

– För mig är det alltid viktigt att gå djupt in i karaktären, att äga personen, att aldrig släppa det. Och så måste det vara varje dag. Och du måste göra ditt jobb. Även om det har varit tufft hemma på morgonen, om ditt barn har varit uppe med feber – när du kommer till inspelningen så kör du. Och det är viktigt att vara förberedd. Du kan aldrig göra för mycket hemläxa.

Under de senaste åren har vi mest sett henne i ganska mörka berättelser.

– Jag vet, det ser ut som om jag dras till dem, men jag älskar att göra komedier. Och det är alltid jag som skrattar mest och mest högljutt på en inspelning.

Hon säger att det är viktigt att visa sig stark.

– Men för att kunna göra det måste man även kunna visa sina svaga sidor. När jag var 20 sa jag att ”jag ger mig inte, jag slåss”, men det är först nu jag vet vad det betyder.

Kate Winslet.Kate Winslet.Kate Winslet.
Kate Winslet. Foto: ARMANDO GALLO / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Att vara stark innebär att man är sig själv.

– Jag är 47 år gammal nu, jag gör intima kärleksscener, men det här är inte samma kropp som jag hade när jag var 20 eller 25. Att vara stark innebär att man är sig själv. Jag jobbar på det hela tiden. Vi flickor måste vara ett föredöme.

Vill förändra synen på sexscener mellan kvinnor

I Ammonite, som kom 2021, finns en omtalad, tämligen explicit, sexscen mellan Kate Winslet och Saoirse Ronan.

Med Saoirse Ronan i Amonite.Med Saoirse Ronan i Amonite.Med Saoirse Ronan i Amonite.
Med Saoirse Ronan i Amonite. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi koreograferade den själva, Saoirse och jag. Vi ville att det skulle vara autentiskt, vi ville hylla våra karaktärers förbindelse, den skulle vara passionerad utan att visa för mycket. Sexscener mellan kvinnor blir ofta mer av en ”sensation” jämfört med scener mellan heterosexuella. Det vore skönt om det kunde förändras. Och jag struntar i vad folk tycker. Om jobbet innebär att jag ska gå omkring naken framför en massa människor som jag aldrig har träffat förr, tja, då är det så.

Avatar: The way of water regisserades av James Cameron, samme man som gjorde Titanic. Detta är första gången som Kate jobbat med samma regissör två gånger.

Kate Winslet är aktuell i den nya Avatar-filmen och snart i filmen om Lee Miller, modellen som blev krigskorrespondent under andra världskriget.Kate Winslet är aktuell i den nya Avatar-filmen och snart i filmen om Lee Miller, modellen som blev krigskorrespondent under andra världskriget.Kate Winslet är aktuell i den nya Avatar-filmen och snart i filmen om Lee Miller, modellen som blev krigskorrespondent under andra världskriget.
Kate Winslet är aktuell i den nya Avatar-filmen och snart i filmen om Lee Miller, modellen som blev krigskorrespondent under andra världskriget. Foto: ARMANDO GALLO / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

– Det har inte varit någonting medvetet, det har bara blivit så. Jim vill berätta om hur man respekterar andra, och han lät mig spela en stark, gravid kvinna, det är en hyllning till moderskap. Ofta får kvinnor på film vara svaga och överlåta allt till männen. Men min karaktär är stark, och det är så jag är själv. När jag varit gravid har jag jobbat nästa fram till födseln.

Tänker på miljön – och tar med sig matlåda till jobbet

Båda Avatar-filmerna är mitt i all action också berättelser om hur vi måste stoppa skövlingen av vår värld, om hur vi måste stoppa miljöförstöringen. Kate säger:

– Det är det viktigaste budskapet med filmerna. Det är oerhört viktigt. Hemma i min familj försöker vi göra så gott vi kan. Vi bor på landet, vi har egna kycklingar, vi odlar egna grönsaker, vi kör elektrisk bil, vi använder inte plast. Och när jag åker på en inspelning tar jag med mig egen mat, eget te, egen mjölk. Det har jag gjort i åratal.

Kate Winslet är en person med stark karaktär och tydliga åsikter, och hon aldrig varit rädd för att ta till strid mot orättvisor eller att säga ifrån när hon tycker att det behövs. När tidskriften GQ för ett antal år sedan photoshoppade hennes kropp på ett omslag för att hon skulle se smalare ut blev Kate Winslet rasande.

Kate WinsletKate WinsletKate Winslet
Kate Winslet Foto: MA/ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Modet med trådsmala modeller är fasansfullt.

– Jag ser inte ut så, och ännu viktigare: jag har ingen längtan efter att se ut så. De hade retuscherat mina ben till ungefär en tredjedel av normalstorleken. Jag tyckte originalbilden dög utmärkt. Modet med trådsmala modeller är fasansfullt.

LÄS OCKSÅ Penélope Cruz: ”Jag var en mardröm för min familj” 

LÄS OCKSÅ Snygga trenden för grå hår: fiskbens-slingor