Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Stigefelt

Häng med in i Camilla Läckbergs lyxiga (och gigantiska!) walk in-closet

Sveriges bäst säljande deckarförfattare Camilla Läckberg skriver böcker i en rasande takt och är aktuell med sin tionde roman Häxan. Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier besökte Camillas gigantiska walk in-closet och pratade mode, stil och realappar.

Att stiga in i det enorma klädrummet i källaren till 

Camilla Läckbergs villa känns som att kliva in i en budoar från filmen Moulin Rouge. Inte så konstigt kanske, eftersom inredaren Karin Myrenberg hade just den filmen som förlaga när hon inredde rummet: röda sammetsdraperier, teaterspeglar, en guldmålad flamingo, heltäckningsmatta – plus ett hemmabiosystem i fullstorlek med inbjudande Saccosäckar att sitta i.

Martina Bonnier blev hembjuden till modeälskande Camilla Läckberg.Martina Bonnier blev hembjuden till modeälskande Camilla Läckberg.Martina Bonnier blev hembjuden till modeälskande Camilla Läckberg.
Martina Bonnier blev hembjuden till modeälskande Camilla Läckberg.

Plaggen i Camillas gigantiska walk in-closet hänger millimetertätt packade på plastgalgar från Ikea, allt omsorgsfullt färgkoordinerat. På golvet står plexiglaslådor i vilka högar av smycken och solglasögon är noggrant insorterade.

CAMILLA LÄCKBERG

Ålder: 42 år.

Gör: Författare.

Bor: I Enskede i södra Stockholm.

Familj: Gift med Simon Sköld. Fyra barn och fyra katter.

Aktuell: Med sin tionde deckare, Häxan.

Att Camilla Läckberg är Sveriges okrönta deckardrottning, vars böcker har sålt i miljontals exemplar i 60 länder, vet de flesta. Men att hon har ett brinnande intresse för mode är inte lika känt.

Hur modeintresserad skulle du säga att du är?

– Mitt modeintresse har växt gradvis i takt med att jag har lärt mig mer. Jag är osäker i grunden, och de första galorna jag gick på var en total katastrof! Men med tiden har jag lärt mig mer om mode, och min fästman Simon är också jätteintresserad. Vi är två reashoppare som har hittat varandra, det är perfekt. Numera bevakar jag också auktionshusens modeutbud. Vid senaste Bukowskisauktionen köpte jag min första Hermèsväska, en Kelly. Det var en present till mig själv för att jag avslutade Häxan. Jag har lämnat in den på Hermès-butiken på NK, och de ska skicka den till Frankrike och putsa upp den. Det är en ny spännande värld med massor av nördiga kunskaper om hantverk att grotta ner sig i, det passar mig.

Fjäderklänningen hade Camilla på sig första gången hon träffade Simon. Hon firade 10 år som författare och han stod i dörren med bar överkropp!Fjäderklänningen hade Camilla på sig första gången hon träffade Simon. Hon firade 10 år som författare och han stod i dörren med bar överkropp!Fjäderklänningen hade Camilla på sig första gången hon träffade Simon. Hon firade 10 år som författare och han stod i dörren med bar överkropp!
Fjäderklänningen hade Camilla på sig första gången hon träffade Simon. Hon firade 10 år som författare och han stod i dörren med bar överkropp!

Stämmer det att du köpte din första designerväska för att fira att du slog igenom?

– Ja, det började med att jag gått och suktat efter Mulberrys Bayswaterväska, men den var så dyr att den inte fanns på kartan i mitt sparsamma liv. Sen var jag på en författarlunch och hade precis passerat 100 000 sålda exemplar av Olycksfågeln, och kollegorna hetsade mig att unna mig något. Så efter lunchen gick vi tillsammans till Mulberry och köpte väskan. Jag var gift med de äldsta barnens pappa då. Jag visade honom väskan och frågade vad han trodde att den hade kostat. Han tog i och sa: "2 500. " När jag sa att den kostat 8 800 kronor blev han helt tyst. Efter att han hade hämtat sig från chocken sa han: "Det var du värd. " Sedan blev det liksom en tradition.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Spretig men tydlig. Lite tuff, men alltid matchat med något kvinnligt, så det inte blir rockigt. Jag älskar att blanda nytt med vintage. För mig är utmaningen att inte klä mig för ungdomligt eller för damigt. Det är en balans när man är 42 år och är kort och kurvig. Hemma har jag alltid myskläder och Foppatofflor, men jag älskar att klä upp mig. Innan jag ska gå på gala planerar jag noga, tar en paus i skrivandet och går ner i mitt klädrum och provar outfits och visualiserar min look.

Var sak har sin plats – alla solglasögon är noggrant sorterade i plexiglasboxar.Var sak har sin plats – alla solglasögon är noggrant sorterade i plexiglasboxar.Var sak har sin plats – alla solglasögon är noggrant sorterade i plexiglasboxar.
Var sak har sin plats – alla solglasögon är noggrant sorterade i plexiglasboxar.

Det sitter många realappar kvar på kläderna ...

– Jag är bohuslänning, vi är sparsamma. Och Simon är smålänning, du fattar! När jag växte upp i Fjällbacka var mina föräldrar sjukpensionärer, så vi hade det knapert. Jag hade mycket ärvda kläder, mamma sparade allt. Hon har fortfarande kvar vartenda plagg från 1960-talet, och jag har ärvt hennes nitiska samlande. Sen jag var elva år har jag jobbat för att kunna köpa saker, men jag köper sällan något dyrt. För mig är det en sport att fynda. Det spelar ingen roll att jag har råd att köpa dyra saker nu, ända sen barndomen har jag lärt mig att vända på slantarna. På julrean köper jag dyrare saker som jag kan ha på galor under det kommande året.

I Camilla Läckbergs budoar finns bijouterier i massor.I Camilla Läckbergs budoar finns bijouterier i massor.I Camilla Läckbergs budoar finns bijouterier i massor.
I Camilla Läckbergs budoar finns bijouterier i massor.

– Jag har väldigt svårt att göra mig av med saker. Skinnbyxor, myströjor, kavajer, skinnjackor och paljettbyxor har jag mycket av, men alla svarta kavajer som hänger bredvid varandra är lite olika. Mina businesskläder - skinnbyxor, blus och kavaj - använder jag om och om igen, men jag är noga med att inte bli fotograferad två gånger i samma aftonklänning. Även om jag har mycket kläder vet jag ändå exakt vad jag har i garderoben.

Du kallar dig själv för en hoarder (hamstrare)...

– Ja, men jag måste säga till mitt försvar att det går flera generationer tillbaka. Min mormor efterlämnade en imponerande samling av gummiband, plastpåsar och noggrant strukna presentpapper när hon dog. Så det är en arvsynd.

Du verkar gilla leopard?

– Ja, jag har en stor förkärlek för leopardmönstrat, jag har ju till och med haft en leopardmönstrad bil. Att våga ha ett mönster som leopard tycker jag har med självförtroendet att göra. När jag var liten kände jag mig inte hemma bland de coola tjejerna och hade dålig självkänsla. Efter 35 fick jag bättre självförtroende, vågade tro på mig själv och göra saker utan att tillfredsställa andra.

Camilla och Martina matchar i leopardmönstrat och solglasögon Anna-Karin Karlsson.Camilla och Martina matchar i leopardmönstrat och solglasögon Anna-Karin Karlsson.Camilla och Martina matchar i leopardmönstrat och solglasögon Anna-Karin Karlsson.
Camilla och Martina matchar i leopardmönstrat och solglasögon Anna-Karin Karlsson.

På röda mattan känns det som att du tar ut svängarna.

– Ja, jag älskar att gå på fest och klä mig glamouröst. Jag älskar den ekivoka Hollywoodstilen från 1940-talet, du har ju sett mitt Moulin Rouge-rum. Burleskstilen gillar jag också. När man går på röda mattan är det viktigt att utstråla självförtroende och känna sig smashing.

Men vad har du flamingon, maskeradmaskerna och dansdräkten till?

– De är mer som dekoration. Fast jag älskar flamingor! Dansdräkten köpte jag loss när jag var med i Let's dance. Jag har fortsatt att dansa och Tony Irving introducerade mig för pro-am-tävlingar, då en proffsdansare dansar med en amatör. Det är fruktansvärt roligt. Makeupen läggs på med bredspatel, och folk står i korridorerna före tävlingen och spraytannar sig mahognybruna.

Rummet är dekorerat med flamingor och maskeradmasker.Rummet är dekorerat med flamingor och maskeradmasker.Rummet är dekorerat med flamingor och maskeradmasker.
Rummet är dekorerat med flamingor och maskeradmasker.

Vilka är dina nyckelplagg?

– Det är viktigt att följa klädkoder, tycker jag. Hemma är det mysplagg, till fest är det full glamour. Christina Saliba, min agent och vän, har inspirerat mig i mycket och fått mig att ta ut svängarna. Jag är bikinifantast också, jag köper hur många som helst och går loss på färger och mönster. H&M har jättefina bikinier.

Vilken är din bästa hemmamyslook?

– Oversized collegetröjor från Anine Bing och designade joggingbyxor, T-shirts från James Perse. Jag måste känna mig snygg i myskläderna, de får inte vara tjocka, otympliga och oformliga.

Vilken modebutik går du bananas i?

– Zara, H&M, Diane von Furstenberg och Isabel Marant. Skor från Steve Madden är jag tokig i, det köper jag när jag är i USA.

Vad har du för skönhetsrutin?

– Håret är viktigast. Jag går till frisören var sjätte vecka. En gång i månaden gör jag en ansiktsbehandling och fixar naglarna. Hemma är jag osminkad. Bodylotion tycker jag inte alls om, det är för kladdigt, men jag har parfym varje dag. Jag fick Chanel No 5 av Simon häromdagen, och så gillar jag Chloé-dofterna. Jag vill gärna komma i gång med träningen igen. I somras tränade jag mycket och var strikt med kosten för att kunna fotografera bilder till Simons träningsbok Träning för latmaskar. Vi tog alla bilder sex veckor efter Pollys födelse. Det har varit rätt mycket för mig det senaste året med bebis, Simons träningsbok, min nya deckare och nu lanseringen av den.

Camilla Läckberg har en imponerande skosamling. Allra helst köper hon pumps från Steve Madden.Camilla Läckberg har en imponerande skosamling. Allra helst köper hon pumps från Steve Madden.Camilla Läckberg har en imponerande skosamling. Allra helst köper hon pumps från Steve Madden.
Camilla Läckberg har en imponerande skosamling. Allra helst köper hon pumps från Steve Madden.

Ja, berätta om din nya bok!

FJÄLLBACKASERIEN

Isprinsessan, 2003

Predikanten, 2004

Stenhuggaren, 2005

Olycksfågeln, 2006

Tyskungen, 2007

Sjöjungfrun, 2008

Fyrvaktaren, 2009

Änglamakerskan, 2011

Lejontämjaren, 2014

Häxan, 2017

Häxan är min tionde bok i Fjällbackaserien och den tjockaste jag har skrivit, 650 sidor. Den började med två spår: dels såg jag en bild av en kvinna som brändes på bål under häxjakten på 1600-talet, dels blev jag intresserad av barn som begår grova brott. Vad är det som pågår när två unga flickor mördar en fyraåring? Det blev ett samband som ledde till bokens tema. I dag bränns man inte på bål, men hur ser en modern häxjakt ut? Jag har gjort massor av research, med en del hjälp från Bohusläns museum och historiska experter. Hur såg en prästgård ut på 1600-talet? Vad åt de, vilket porslin hade de, vilka kläder? När häxjakten var i full gång under 1670-talet löd Bohuslän under danska lagar som var mycket strängare än svenska i det hänseendet. Fruktansvärda tortyrscener utspelades.

Våld och mord på barn har varit ett tema i många av dina böcker.

– Ja, det är lättare att skriva om saker som verkligen skrämmer en. Min största skräck är att det ska hända mina barn något.

Psst.. Visst blir man inspirerad av Camillas garderob? Häng med Damernas Värld på shoppingweekend till Milano – vem vet, kanske hittar du nya investeringar till din egen garderob! Klicka på bilden för att läsa mer och boka: