Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du också att dina rosor ska hålla sig fina längre?Vill du också att dina rosor ska hålla sig fina längre?Vill du också att dina rosor ska hålla sig fina längre?
Vill du också att dina rosor ska hålla sig fina längre? Foto: Shutterstock

Knepen som gör att dina rosor står längre – även de som börjat nicka

Med lite extra kärlek kan dina rosor stå sig längre – och det behöver inte alls vara krångligt. Vi tipsar om vad som är bra att tänka på redan i butiken, och sedan när du sätter blommorna i vatten!

Rosor – i butiken

Köp rosor som är på väg att öppna sig, de står sig bäst. Rosor med hårt slutna knoppar kan få svårt att slå ut, speciellt nu under vintertid.

Rosor gillar inte att vara utan vatten, risken är att rören som  vanligtvis drar upp vatten genom stjälken suger upp luft, och täpps till av en liten luftbubbla. Är dina rosor utan vatten i mer än en halvtimme, exempelvis på vägen hem från butiken löser du enkelt problemet genom att snitta om dem.

LÄS OCKSÅ: 9 blommor du ska passa dig för att ge bort

Rosor – i vasen

På samma sätt som luftbubblor kan täppa till stjälken på en ros kan bakterier i vasen göra det, tricket för att få dem att stå länge är därför att hålla vasen och blomman så ren från bakterier som möjligt. Det gör du så här:

Börja alltid med att göra en ny ren snittyta, klipp inte blommorna med en sax då den pressar samman luftkanalerna och gör det svårare för blomman att få vatten. Skär istället stjälken med en vass kniv, se till att göra en lång diagonal snittyta istället för en kort rak.

Rosor – i vattnet

Ta bort alla blad från stjälken som kommer att stå under vattennivån, i blöta blad samlas gärna bakterier och det vill vi undvika.

Ställ blommorna i en ren vas, (så undviker vi gamla bakterier.) Rosor har hårda stjälkar och har därför lättare att suga upp varmt vatten, 50-55 grader är vattentemperaturen de gillar bäst!

LÄS OCKSÅ: 6 vackra och enkla blomsterarrangemang du kan göra själv

På bordet

Rosor gillar inte att stå i drag, värme eller direkt sol, däremot står de gärna svalt. Har du möjlighet så kan du exempelvis ställa dem på verandan under natten. Sätt även undan fruktfatet, vissa frukter kan avge etylen och de gör att rosorna vissnar snabbare.

Snitta om blommorna, skölj ur vasen och fyll på med nytt vatten varannan dag.

Om de ändå börjar hänga

Skulle dina rosor börja nicka beror det troligen på att stjälken blivit för mjuk eller att den inte kan suga upp ordentligt med vatten, de kan återhämta sig om du gör så här:

Gör en pappersstrut att vira runt rosen för att stötta den.

Håll stjälken under rinnande ljummet vatten och skär en ny snittyta.

Sätt rosen i varmt vatten med snittblomsnäring och låt pappersstruten sitta kvar för extra stöd några timmar.

Källor:  Interflora, PlantagenBlomsterhörnanSunds.seViola