Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 knep som forskning bevisat får dig att somna snabbare

Få saker är så irriterande som att vara trött men ändå inte kunna somna. Här är ett gäng knep från Lifehack.org för att slockna snabbt på kvällen – och därigenom vakna mer utvilad. Sov gott! :)

1. Läs en bok

Att läsa sig till sömns är ett klassiskt trick för att varva ner och komma till ro. Vad du läser spelar inte så stor roll, så välj något du tycker om.

2. Ha en bestämd läggtid

Det är inte bara barn som kan behöva ha en specifik tid när det är dags att gå och lägga sig. Även vuxna kan må bra av sovrutiner eftersom både kroppen och hjärnan då vet när det är sovdags och ställer in sig på nedvarvning.

3. Ät sömnstimulerande mat

Aminosyran tryptofan hjälper kroppen att reglera dygnsrytmen. Tryptofanrika livsmedel är bland annat banan, kalkon, potatis, mjölk och valnötter. Det gamla husmorstipset att bota insomnia genom att äta banan och dricka ett glas varm mjölk är med andra ord helt rätt.

LÄS OCKSÅ: Fin hy medan du sover – här är nattmaskerna som fått bäst i test

4. Ha svalt i sovrummet

Kroppstemperaturen sjunker automatiskt när du sover. Du kan därför hjälpa John Blund på traven genom att dra ner värmen i ditt sovrum lite grann.

5. Yoga innan du går och lägger dig

Att utföra lugna rörelser kan hjälpa dig att varva ner. Extra bra för att boosta sömnen sägs månhälsningen vara.

6. Meditera

Meditation kan hjälpa dig att komma till ro och att släppa tankar som snurrar. Om du fokuserar på din andning och andas långsamt och rytmiskt kan det bli lättare för dig att slumra in.

LÄS OCKSÅ: Här är bilden som får dig att slappna av på några sekunder

7. Skippa koffeinet

Vi vet, det är ingen nyhet att kaffe på kvällen kan göra det svårt att somna. Men studier visar faktiskt att även kaffe som dricks på eftermiddagen kan påverka sömnen och ett tips är därför att helt skippa kaffet efter klockan två.

8. Stäng av elektroniken

Lämna mobilen och surfplattan utanför sovrummet. Inte nog med att elektronik kan störa din nedvarvning eftersom du pillar med den, undersökningar visar även att det blå skenet från skärmar kan störa hjärnan när den försöker att slappna av.

9. Skaffa mörkläggningsgardiner

Det kan vara lättare att somna om det är helt mörkt i sovrummet. Även att det är tyst runt omkring dig kan ha en positiv påverkan på sömn och sömnproblem.

Vill du ha fler liknande tips? Gilla oss på Facebook eller signa upp på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting!