Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / svetikd

7 gyllene regler för att kombinera vin och mat – enkel guide

Det är få saker som slår en perfekt kombination av mat och vin. Vi har listat sju gyllene regler för hur du kan tänka när du väljer vin till din mat eller lagar mat till ditt vin.

1. Möt kraft med kraft

Kraftfulla smaker kräver kraftfull dryck. Har du en kryddstark hamburgare, servera ett kraftfullt och kryddigt rött vin till. Ett lätt vin till samma mat gör att matens smaker tar över och vinets smaker försvinner.

2. Finstämda smaker kräver finstämd dryck

Serverar du naturella skaldjur vill du inte döda den smaken med ett tufft och smakrikt vin. Därför passar ett vitt torrt vin perfekt. Vi vill att drycken ska höja matens smaker och maten ska höja vinet.

3. Lika smaker leka bäst

Ibland blir det bäst när smakerna går hand i hand så som till exempel ett syrligt vitt vin till en syrlig färsk getost eller ett sött vin till en söt dessert.

LÄS OCKSÅ: Så kombinerar du vin och ost på rätt sätt – 5 smarta tips

4. Opposites attract

Många av de coolaste dryckeskombinationerna som verkligen poppar i munnen är de som bygger på kontrasterande smaker. En salt och kraftfull grönmögelost och ett sött dessertvin är en sådan kombination.

5. Syrligt och bubbligt + fett = rent

Har du en maträtt med mycket fett och krämig sås är syran i vinet matens bästa vän. Syran renar nämligen munnen från fettet i maten. Bubblor i vinet har samma effekt.

6. Tanniner fungerar uttorkande

Strävheten i vinet torkar ur munnen på överflödig saliv som bildas när vi äter, till exempel, en saftig köttbit. Det är därför som ett vin från Chianti passar så bra till den toscanska rätten Bistecca alla Fiorentina.

LÄS OCKSÅ: 10 godaste röda vinerna runt 100-lappen (gott behöver inte vara dyrt!)

7. Glöm inte tillbehören

Ibland är det inte själva huvudråvaran som styr hur en maträtt smakar. Tänk därför på hur helheten smakar när du väljer vin. Pickles, citron och starka såser kan behöva en extra tanke.

PS: Alla känner vi olika och det finns inget rätt eller fel, bara riktlinjer. Är det gott så är det gott, helt enkelt!