Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zara Larsson, Beyoncé och Jennifer Aniston är bara några av de kvinnliga stjärnor som har berättat om alla de kritiska åsikter de får ta emot om sina utseenden.
Zara Larsson, Beyoncé och Jennifer Aniston är bara några av de kvinnliga stjärnor som har berättat om alla de kritiska åsikter de får ta emot om sina utseenden.
Zara Larsson, Beyoncé och Jennifer Aniston är bara några av de kvinnliga stjärnor som har berättat om alla de kritiska åsikter de får ta emot om sina utseenden.
1 AV 2
Experterna om allt du behöver veta om squalane i hudvård
2 AV 2
Zara Larsson, Beyoncé och Jennifer Aniston är bara några av de kvinnliga stjärnor som har berättat om alla de kritiska åsikter de får ta emot om sina utseenden.
Foto: TT

Stjärnorna slår tillbaka mot kroppshetsen

Från veteraner som Jennifer Aniston och Madonna till nykomlingar som Lizzo och Nicola Coughlan: ingen kvinna i strålkastarljuset verkar komma undan kritiska kommentarer om sin kropp. Men det betyder inte att de tänker tiga om saken – fler och fler stjärnor slår tillbaka mot kroppshets och orimliga skönhetskrav. 

Att tjejer och kvinnor – speciellt de som är kända – får utstå floder av elaka kommentarer om sina kroppar är tyvärr ingen nyhet. Men på senare år har ändå påhoppen och den stundtals helt galna ”kritiken” börjat balanseras upp av kroppspositivism, och genom att vissa av de utsatta personerna vägrar att tiga om vad de utsätts för. Vi har förmodligen en bit kvar till den dag då kvinnors kroppar slipper ovälkomna kommentarer, men till dess kan vi alltid låta oss inspireras av några kända kvinnor som inte dragit sig för att slå tillbaka, på lite olika sätt. 

Madonna

Som nybakad stjärna fick Madonna höra att hon var ”knubbig”. I dag får hon kommentarer kring andra saker med sitt utseende, men åsikterna fortsätter envist att ramla in, år efter år. Foto: STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Jag har aldrig bett om ursäkt för mina kreativa val eller hur jag klär mig

Om det är någon som alltid och utan undantag har gjort vad hon själv vill så är det Madonna. Någon bullshit har hon aldrig accepterat och när det efter årets Grammy-gala surrade av kommentarer kring hennes utseende hade hon så klart svar på tal: ”Återigen har jag fångats i det starka ljuset från ålderism och kvinnohat som genomsyrar vår värld. En värld som vägrar hylla kvinnor över 45 och känner ett behov av att straffa henne om hon fortsätter att ha en stark vilja, jobba hårt och vara äventyrlig. Jag har aldrig bett om ursäkt för mina kreativa val eller hur jag klär mig, men jag har inget emot att vara en föregångare som underlättar för andra kvinnor. För att citera Beyoncé: ’You won't break my soul’.” Drottningen har talat. Punkt och slut.

Beyoncé

Var det någon som sa ”bootylicious”? Foto: REX B. CORDELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Låten är en hyllning till kurvor och kvinnors kroppar.

På tal om Beyoncé: en av hennes största hits, Destiny's Childs Bootylicious, är faktiskt resultatet av att Queen B fått elaka kommentarer kring sin vikt – när hon bara var 18 år gammal.

”Folk sätter så hård press på dig att vara smal. Jag var 18 år och borde inte behöva tänka på sånt, utan fokusera på att bygga upp mig själv som person och ha kul”, har hon berättat för magasinet Shape. ”Låten är en uppmaning att inte bry sig om vad andra säger, och en hyllning till kurvor och kvinnors kroppar.”

Och en världsomspännande hit är trots allt ett av de allra bästa sätten att tysta trångsynta kritiker.  

Molly Hammar

Artisten Molly Hammar på röda mattan på årets QX-gala. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mitt värde ligger inte i hur min kropp ser ut.

Den svenska artisten Molly Hammar, som nyligen syntes i folkkära Så mycket bättre, har ofta varit en måltavla för nättrollen. Ibland har det gått så långt att hon har behövt ryta ifrån på sociala medier. Så här skrev hon för ett par år sedan: ”Nu mer än någonsin vet jag att mitt värde inte ligger i hur min kropp ser ut. Även om jag kan vilja förändra saker med mig själv så är det inte det viktiga. Glöm inte det.” 

Serena Williams

Serena Williams har vunnit 23 Grand Slam-turneringar (ett imponerande rekord!) och är en av världens bästa tennisspelare genom tiderna – men får ändå negativa kommentarer om sin kropp. Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK / LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det här är jag, och det här mitt vapen

Den nyligen pensionerade tennisstjärnan har under hela karriären förföljts av elaka kommentarer kring sin kropp – en kropp som alltså varit hennes arbetsredskap under decennier, och som har hjälpt henne att nå den absoluta toppen i den stenhårda tennisvärlden. Men Serena är inte bara slagkraftig på tennisplanen, hon har även gett slagkraftiga svar till dem som kallat hennes kropp för ”okvinnlig” och ”för stark”. I en intervju med brittiska Harper’s Bazaar 2018, då hon året innan fött dottern Olympia, sa hon bland annat så här: ”Jag kommer aldrig att vara en storlek 34, och varför skulle jag vilja vara det? Det här är jag, och det här mitt vapen. Jag är nöjd med mig själv och hur jag ser ut. Olympia har ärvt mina armar, och i stället för att bli ledsen och orolig över vad folk ska säga om henne på grund av det så blir jag glad.” 

Lizzo

Lizzo lägger gärna upp lättklädda och retuscherade bilder. Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Jag tränar inte för att få det som ni anser vara en perfekt kropp, utan för att få min perfekta kropp.

För ett par år sedan la artisten Lizzo upp en video på TikTok där hon visade upp sin träningsrutin och samtidigt meddelade omvärlden: ”Det kanske kommer som en överraskning för vissa av er men jag tränar inte för att få det som ni anser vara en perfekt kropp, utan för att få min perfekta kropp.” 

Hon rundade av med att påpeka att hälsa inte nödvändigtvis beror på hur en kropp ser ut på utsidan och uppmanade omvärlden att sluta ha åsikter om vad folk väljer att äta. 

Zara Larsson

Zara Larson har aldrig låtit elaka kommentarer stå oemotsagda. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Kommentera din mammas bröst om du känner att du måste skratta åt någons kropp. Snuskpatrask.

Artisten Zara Larsson är känd för att våga fräsa ifrån via sociala medier, inte minst när hon får kommentarer om sin kropp. När kommentarsfältet fylldes av negativa åsikter om hennes bröst var Zara inte sen att replikera. ”Newsflash: om man inte råkar ha silikontuttar så plattar brösten till sig när man ligger ner”, skrev hon och la till:

”Bröst är bäst, hur dom än ser ut! Kommentera din mammas bröst om du känner att du måste skratta åt någons kropp. Snuskpatrask.” 

 

Lena Dunham

Manusförfattaren, regissören och skådespelaren Lena Dunham. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA
Självklart kan viktnedgång vara resultatet av positiva förändringar, men vet ni: det kan en viktökning också vara.

Skaparen av succéserien Girls har under alla år i rampljuset fått utstå kommentarer om sin kropp, men trollandet nådde en ny nivå för några år sedan i samband med att Lena gifte sig. Men, Lena Dunham lät sig inte tystas. 

”När ska vi sluta likställa en smal kropp med att personen är sund och lycklig?”, skrev Lena i en kommentar på sociala medier och fortsatte: ”Självklart kan viktnedgång vara resultatet av positiva förändringar, men vet ni: det kan en viktökning också vara. När bilderna av mig som jag nu jämförs med togs, då var jag en aktiv missbrukare med en ännu inte diagnostiserad sjukdom. Sedan dess har jag blivit nykter och påbörjat ett liv där jag strävar mot hälsa, inte bara prestationer.” Hon avslutade: ”Jag riktar detta till alla vars utseende har ändrats av tidens gång, sjukdom eller omständigheter – det är okej att leva i den kropp du har just nu utan att betrakta det som något tillfälligt; det gör jag.”

Jennifer Aniston

Friends-stjärnan Jennifer Aniston har tröttnat på trollens elakheter. Foto: XAVIER COLLIN / AVALON / STELLA PICTURES/XAVIER COLLIN / AVALON AVALON
Kvinnor bedöms utifrån någon sorts skruvad skönhetsstandard.

Jennifer Aniston har varit en världsstjärna i 30 år, och trots sin tryggt cementerade A-list-status har hon aldrig kommit undan omvärldens åsikter, allt från snåla nålstick till rena hatattacker. 2016 skrev hon en text i Huffington Post där hon bland annat uttryckte sig så här: ”Den objektifiering och granskning som kvinnor utsätts för är absurd och upprörande. Hur jag porträtteras i medierna är bara en reflektion av hur vi ser på och skildrar kvinnor generellt, och hur kvinnor bedöms utifrån någon sorts skruvad skönhetsstandard.”

 

Nicola Coughlan

Familjen Bridgerton-stjärnan Nicola Coughlan. Foto: ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Jag är en riktig människa, och det är svårt att hantera att tusentals olika åsikter kring mitt utseende skickas direkt till mig, varje dag.

Den irländska skådespelaren Nicola Coughlan har blivit ett känt namn efter roller i tv-succéer som Familjen Bridgerton och Derry girls. Förra året fick hon nog av de ständiga kroppskommentarerna och bad via sina sociala medier folk att sluta dela sina åsikter med henne: ”Jag är en riktig människa, och det är svårt att hantera att tusentals olika åsikter kring mitt utseende skickas direkt till mig, varje dag. Om du har en åsikt om mig är det okej, jag fattar, jag syns på tv och människor kommer att tycka saker, men jag ber er; skicka inte era åsikter till mig.”

LÄS OCKSÅ Hej då anti-age: nu är mogen hy hett 

LÄS OCKSÅ Är familjen Kardashians tid som stilikoner över?