Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Världs kulturredaktör Jenny Bergquist har plockat ihop en trave böcker som passar fint att läsa under en solhatt i sommar.
Damernas Världs kulturredaktör Jenny Bergquist har plockat ihop en trave böcker som passar fint att läsa under en solhatt i sommar.
Damernas Världs kulturredaktör Jenny Bergquist har plockat ihop en trave böcker som passar fint att läsa under en solhatt i sommar.
Damernas Världs kulturredaktör Jenny Bergquist har plockat ihop en trave böcker som passar fint att läsa under en solhatt i sommar.

Kulturredaktören tipsar: ”Sommarens bästa böcker”

Sommaren är för många av oss årets högsäsong för bokläsande. Deckare och feelgood, historiskt och nutida – Damernas Världs kulturredaktör Jenny Bergquist har valt ut några höjdpunkter ur vårens och sommarens stora bokskörd, allihop perfekta för de långa timmarna i hängmattan! 

Här är tips på 20 böcker i olika generar som du garanterat vill läsa sommaren 2021! 

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

I denna prisvinnande roman blandas röster från flera olika personer, under olika eror och med helt olika livsomständigheter: alla är dock lika fascinerande. Brittiska författaren Bernardine Evaristo mixar frågor som rör klass, kärlek, könstillhörighet, sexuella övergrepp, otrohet, äktenskap, karriärhunger och mycket annat och rör ihop det till en modern klassiker som lockar till både skratt och eftertanke.
Mer info – köp här (länk till Akademibokhandeln) 

God natt Madame av Carina Burman

I det sena 1700-talets Stock­holm rör sig adelsdamen Anna Charlotta Schröderheim (1754–1791) i det sociala livets centrum. Hon är god vän med Carl Michael Bellman och välkommen vid hovet, där en rapp tunga kan vara en tillgång, men även ställa till bekymmer som förflyttar en ut i kylan. I denna ”nästan sanna” roman berättar hon sin historia.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

Blodskam av Caroline Engvall

Under en resa till Thailand försvinner Elizabeths syster Sofia, och hittas senare död. För Elizabeth triggar händelsen i gång minnen från barndomen i norrländska Ormvattnet, som Elizabeth har gjort sitt bästa för att glömma men som hon nu blir tvungen att titta på med nya ögon för att försöka reda ut vad som egentligen hände då – och vad som har hänt hennes syster.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Allt vi inte sa av Sara Osman

På ytan ser Amandas, Sofias och Carolines liv tjusiga och spännande ut, med bra jobb och långa kvällar på Stockholms populäraste krogar och nattlivsplatser. Men för den som skrapar på ytan träder en annan verklighet fram, en där rasistiska kollegor, psykisk ohälsa och lite för djupa blickar ner i vinglaset skapar spänningar som när som helst riskerar att brista.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Men för den som skrapar på ytan träder en annan verklighet fram ...

Väder av Jenny Offill

På ytan handlar amerikanska Jenny Offills senaste roman om den Brooklyn-boende biblio­tek­arien Lizzie. Men vad den egentligen handlar om – tolkat och silat genom Lizzies vardagsliv – är klimatkrisens förödande påverkan på oss som lever i dag och på de generationer som kommer efter, våra barn och barnbarn.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

Anteckningar om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie 

När den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie (känd för bland annat En halv gul sol) förra sommaren förlorade sin far skrev hon denna essä om sorg, saknad och faderns liv. Men texten behandlar även något annat hon tyvärr delar med så många andra: att mitt i sorgen inte kunna träffa sin familj, på grund av pandemin.
Mer info – köp här (länk till Akademibokhandeln) 

Texten behandlar något annat hon tyvärr delar med många andra: att mitt i sorgen inte kunna träffa sin familj, på grund av pandemin.

Att överleva en sommar av Camilla Prell-Weichl

Nioåriga Michelles mamma är sjuk, igen, och hennes pappa dricker för mycket. Så Michelle får tillbringa sommaren hos Irma, som har en trädgård och en hammock och bakar bullar och ger Michelle väldigt mycket uppmärksamhet. Men Irma har hemligheter också, och frågan är vad som döljer sig bakom den mysiga fasaden.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof

I den här hyllade danska romanen, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, följer vi kärleksrelationen mellan Kurt och Maggie, som båda kommer från samhällets så kallade botten, där man ibland måste göra otänkbara saker, som att sälja sin egen kropp, för att få ihop pengar. Just pengar, eller snarare kapitalismen, är ett tydligt tema i denna första bok i en planerad serie av sju, där branden på färjan Scandinavian Star 1990 är en röd tråd.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén

När den aningen vilsna Daphne träffar den självsäkra poeten Leo en sen kväll i en bar vid Stureplan framstår han som allt hon vill ha: vacker, vänlig och världsvan. Men ytan döljer något annat. Ett och ett halvt år senare, i svallvågorna efter metoo, möts Daphne och Leo i en rättegång, med ett stort medieuppbåd utanför dörrarna. Frågan är vems version av det som hänt mellan dem som ska bli den som omvärlden tror på?
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Ett och ett halvt år senare, i svallvågorna efter metoo, möts Daphne och Leo i en rättegång.

Fråga mig igen av Mary Beth Keane

Lena Gleeson känner sig lite ensam i villan i småstaden utanför New York och vill gärna bli vän med sin nya granne Anne Stanhope. Men medan Anne bryskt avvisar Lena blir deras barn, Peter och Kate, bästisar. I den här hyllade romanen hanteras stora ämnen som psykisk ohälsa, vänskap, kärlek och hur en katastrofal händelse kan förändra livet för lång tid fram­över.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

De sanningar som förenar oss av Kamala Harris

USA:s vicepresident, den första kvinnan och den första svarta personen på den posten, är en glastakskrossare lite utöver det vanliga. Här berättar Kamala Harris om de personer som inspirerat henne till ett liv som politiker, och vägarna som ledde henne till Vita Huset, ett av världens absoluta mak­tcentrum. Hon vänder och vrider även på de utmaningar världen står inför och hur vi gemensamt ska klara av att ta oss igenom dem.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Kamala Harris berättar om de personer som inspirerat henne till ett liv som politiker, och vägarna som ledde henne till Vita Huset.

Moder liv av Ewa Fröling

En cancerdiagnos vänder 2016 uppochner på skådespelaren Ewa Frölings liv. I denna självbiografiska bok skriver hon om behandlingen, men även om sina tankar om moderskap, kvinnor som gått före och inspirerat henne, och sin långa och framgångsrika karriär.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Solkräm, grillspett och en grekisk gud av Maria Fallström

När Emmas lyxiga liv kraschar (hej då toppjobb, hej då pojkvän!) bestämmer hon sig för att resa på semester till Kalymnos med storasyster Marie, som försöker hantera det faktum att hennes man varit otrogen. Men när det efter en vecka är dags att resa hem blir Emma kvar på den grekiska ön, där den charmiga lokal­befolkningen får livet att kännas soligare – på alla sätt.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

Fyrvaktarna av Emma Stonex

Tjugo år efter att tre fyrvaktare försvann spårlöst från sin postering på en liten klipp-ö utanför Cornwalls kust försöker en ung författare få klarhet i vad de råkade ut för, genom att tala med deras fruar och andra som kan veta mer om sanningen. En verklighets­inspirerad psykologisk thriller med inslag av det övernaturliga, som hyllats stort hemma i Storbritannien.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

En verklighets­inspirerad psykologisk thriller med inslag av det övernaturliga.

En kväll i juni av Anna Lönnqvist

För vems skull lever vi egentligen, hur mycket ska vi låta andras förväntningar styra våra livsval och med vem ska vi leva för att bli lyckliga? Anna Lönnqvist – som vann Årets feelgoodroman 2019 för boken Julia och Jack – skriver den här gången om Ella och Ben, som hade en magisk kväll ihop för tolv år sedan och nu plötsligt återser varandra, vilket ger upphov till många svåra frågor.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

När underbart inte är nog av Marit Danielsson

50-plussaren Jojo hade inte planerat att vara otrogen mot sin man, Danne, med en betydligt yngre kollega, men nu råkar det visst ha blivit så. Frågan är hur hon ska gå vidare: Ska hon stanna eller gå, byta ut det trygga men lite tråkiga mot något mer spännande? Något som kanske är mer färgstarkt, men kanske också mer flyktigt.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

Ska hon stanna eller gå, byta ut det trygga men lite tråkiga mot något mer spännande?

Så länge hjärtat kan slå av Birgitta Gunnarsson

Vid 59 års ålder måste Bodil tyvärr erkänna att livet inte har blivit fullt så spännande och fantastiskt som hon hade planerat. Och inte blir läget bättre av att hennes nypensionerade make Klas meddelar att han tänker lämna deras gemensamma liv. Så nu måste hon bestämma om hon ska stå kvar med offerkoftan på sig eller leta efter nya vägar framåt i livet.
Mer info – köp här (länk till Bokus)  

Någon annans tidsfördriv av Ann Edliden

Två aktuella ämnen är byggstenar i den här chic-lit-romanen: lurendrejare på dejtingappar och realitysåpor med tveksam moralisk kompass. Mitt i allt står Doris, som utöver påhittade dejter och stökiga tv-produktioner, även måste hantera sin egen familj hemma i Värmland. Inte undra på att hon får nog och startar ett kvinnligt hämndkollektiv. 

Pestön av Marie Hermanson 

Spelplatsen är Göteborg, året 1925. När en oidentifierad man hittas avliden blir över­konstapel Nils Gunnarsson inkallad för att lösa brottet, en uppgift som för honom till den så kallade Pestön, där sjömän förr hölls i karantän för att inte sprida smitta (hmmm, detta ringer en aktuell klocka …). Men ön bär på hemligheter, och något står helt klart inte rätt till.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen

Den snobbiga (och skrivblockerade) författaren Hannah råkar offentligt häva ur sig att ”Vem som helst kan skriva en kriminalroman på en månad”, och hennes förlag skickar genast iväg henne till Island för att bevisa det. Men hon hinner knappt mer än dit förrän sonen till kvinnan hon bor hos hittas livlös i vattnet, och Hannah börjar nysta i vad som hänt.
Mer info – köp här (länk till Bokus) 

LÄS OCKSÅ Författaren Camilla Grebe om sina deckarfavoriter