Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

DV:s kulturredaktör Jenny Bergquist hjälper dig att göra rätt val bland boknyheterna.DV:s kulturredaktör Jenny Bergquist hjälper dig att göra rätt val bland boknyheterna.DV:s kulturredaktör Jenny Bergquist hjälper dig att göra rätt val bland boknyheterna.
DV:s kulturredaktör Jenny Bergquist hjälper dig att göra rätt val bland boknyheterna.

Kulturredaktören väljer: ”10 nya böcker du vill läsa – eller ge bort – i jul”

DV:s erfarna kulturredaktör Jenny Bergquist har handplockat några av säsongens höjdpunkter i bokhyllan. Här kan du förflyttas till italienska slott och norrländska myrar, inspireras av en tidig svensk feminist eller låta en av världens största rockstjärnor berätta för dig om sitt liv. Häng med!

Spänning, romantik, historiska romaner och berättelser direkt ur verkligheten: vad vill du läsa under julledigheten – eller ge bort till någon som du tycker förtjänar en riktigt bra bok? För att du ska få koll på vilka av höstens nyheter som faktiskt är värda din tid har DV valt ut några godbitar.  

Lucrezias porträtt av Maggie O’Farrell

Efter succén med Hamnet är brittiska Maggie O’Farrell tillbaka med ännu en historisk roman. Den här gången beger vi oss till italienska Florens i mitten av 1500-talet, där den unga Lucrezia de Medici tvingas gifta sig med en betydligt äldre man. Plötsligt befinner hon sig i en situation där hon förväntas producera en arvinge åt den mäktiga familjen och lyda sin make – och snart är hennes liv i akut fara.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

Dödsbädden av Katarina Wennstam

I den tolfte boken i Katarina Wennstams populära Justitia-serie ligger fokus på Eddie, som vid sin mors dödsbädd får reda på hemligheter som dolts under decennier, hemligheter som rör de många barnflickor som kom och gick i familjen under hans uppväxt. Parallellt följer vi utredaren Charlotta som försöker skapa reda i envisa rykten som omger en manlig tv-stjärna som just gått ur tiden.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

 

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Romanen Små eldar överallt blev en braksuccé för Celeste Ng, och den har även filmatiserats av Reese Witherspoon. I sin nya bok berättar den amerikanska författaren om ett samhälle där rädsla och censur styr, och där tolvårige Brad letar efter sin mamma som är försvunnen sedan flera år.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

 

Törnrosens triumf av Anna Laestadius Larsson

Sophie Sager (1825–1901) blev känd efter att hon anmälde en man för våldtäkt – något som ytterst få kvinnor vågade göra i mitten av 1800-talet – och dessutom vann. Efter det ägnade hon sig åt kvinnorättsfrågor och anses vara en av de första svenska feministerna. Nu får vi läsa om hennes spännande liv, som började i den småländska skogen och slutade i New York.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

Kallmyren av Liza Marklund

Sveriges verkliga deckardrottning, Liza Marklund, är tillbaka. Den fristående uppföljaren till fram­gångs­rika Polcirkeln kretsar kring en fru som försvinner på en myr, en man som blir kvar med barnen och sorgen, och ett hotfullt brev som väcker nya frågor, många år senare.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

Surrender – 40 låtar, en berättelse av Bono

Vid 62 års ålder har det blivit dags för U2:s frontfigur Paul ”Bono” Hewson att berätta om sitt liv: uppväxten i Dublin, bildandet av bandet som han varit medlem av i stort sett hela livet och de fyra vännernas resa mot toppen av musikvärlden.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

 

En handfull vind av Negar Naseh

Revolutionen i Iran 1978 är startpunkten för denna roman, där tidens trådar sträcker sig många år framåt i tiden: från en gravid kvinna på en balkong i Teheran, till den före detta shahen på flykt i Panama, via en familj i Sverige som plågas av minnen av det som hände och det som aldrig fick bli – och tillbaka till Iran igen.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

 

Tvekan är för veklingar av Ulrika Norberg

Foto: historiska media

Magasins­v­ärlden är spelplanen när före detta chef­redakt­ören (Femina, Elle mm) och nuvarande DV-medarbet­aren Ulrika Norberg romandebuterar. Här möter vi den hårt pressade chefredaktören Vera som börjar samarbeta med pensionerade lyxliraren Lilian och sekre­teraren Sally för att rädda sitt magasin från undergång.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Vad innebär det, mer exakt, att vara förälder och hur ska man kunna vara en bra sådan när ens egen uppväxt bestod av att klara sig så gott det gick medan mamma för det mesta var någon annanstans? Lily brottas med tankar kring arv och föräldraskap när hon efter många års tvekan ändå bär ett eget barn i famnen.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

Liv Strömquists astrologi av Liv Strömquist

Att DV:s läsare älskar astrologi är ingen hemlighet, och vi är givetvis med på tåget när smarta, roliga serie­skaparen Liv Strömquist ger sig på att analysera mänskligheten via några utvalda personer ur historien och deras respektive stjärntecken. Jaha, en Stenbock: det förklarar saken!
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

 

LÄS MER: Författaren Therese Bohman: ”Hur hanterar man att livet inte blev som man tänkt”  

LÄS MER: Åklagaren och författaren Lisa dos Santos om kampen mot gängbrotten