Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så stajlar hovstylisten Tina Törnquist kronprinsessan när det vankas fest
2 AV 2
Foto: Alastair Grant / SCANPIX

Hur Victoria ska klä sig på Charles kröning

Kröningen av kung Charles står för dörren och kungligheterna har fullt upp med att planera garderoben – med en klädkod som fått många att höja på ögonbrynen. 

Den 6 maj kröns kung Charles III i London. På plats finns även kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria och självklart hela den brittiska kungliga familjen – utöver Meghan Markle som stannar hemma i USA med barnen.  

Inbjudan till kröningen är skapad av illustratören Andrew Jamieson. En Green Man (längst ner) står för förnyelse inom den brittiska folkloren.

Buckingham Palace har meddelat kröningen kommer att innehålla många av de traditionella elementen, men den ska också ”reflektera tidens anda”. Kung Charles vill göra sig känd som en modern kung, och således har ceremonin moderniserats och kortats ner. Jämfört med modern Elizabeth II:s kröning så är också antalet gäster mycket färre, gästlistan är mer modern, internationell och har större mångfald och inte minst så är klädkoden något mer nedtonad än vad den var vid förra kröningen.

Kröningen 1953 (kolorerad version). Foto: ILN - Consolidated Archive Holdings / TT NYHETSBYRÅN

Enligt brittiska tidningen The Telegraph så har de som ska närvara vid kröningen blivit informerade om att ”dress down” – hålla igen lite på excesserna – för att matcha den atmosfär kung Charles vill ha under ceremonin. De traditionella mantlarna som representanter ur aristokratin tidigare burit vid kröningar ska inte bäras, utan herrarna ska i stället bära kostym eller jackett. 

Drottning Elizabeth och prins Philip. Foto: www.album-online.com

För Page Six berättar kung Charles tidigare butler Grant Harrold att han tror att de kungliga damerna förvisso kommer att bära klänningar, men inte tiaror. I en intervju med ITV har Kate Middleton dock berättat att färgen blå kommer att finnas med i hennes kröningslook. Vidare spår Harrold att Charles och Camilla med all säkerhet kommer att bära traditionella mantlar och även kronor under ceremonin.

Det arrangeras även ett kvällsevenemang efter kröningen och där spår Harrold att damerna kommer att bära ”ballgowns”, maffiga festklänningar. 

Oavsett klädkod – förbered dig på en kunglig modefest när du slår läger framför tv-sändningen den 6 maj.

Kanske blir det klänningen från Totême med påsyddiga trendiga fjädrar som får följa med till London i juni? Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

LÄS MER Drottningen av budget – vi tittar in i Silvias garderob

LÄS MER Kungliga väskknepet Silvia och Victoria delar