Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inger Moss om vilka plagg du borde skippa efter 50.Inger Moss om vilka plagg du borde skippa efter 50.Inger Moss om vilka plagg du borde skippa efter 50.
Inger Moss om vilka plagg du borde skippa efter 50. Foto: TT/Jason Lloyd Evans

Modellen Inger Moss, 57: "Så klär du dig bäst efter 50"

Hon är bestämd i sina åsikter om vad som är fint och inte. 57-åriga modellen Inger Moss äger sin stil och berättar vad hon (eller någon annan för den delen) aldrig bör bära för plagg. 

De tar mer och mer över. De vet vad de vill, är tydliga i sin stil och har varit i modebranchen länge. Vi pratar om 50+kvinnorna som regerar både catwalken och som ansikten utåt för stora modehus. 57-åriga modellen Inger Moss är en av dem. Förra året (!) signade hon för Models 1 och har inga planer på att sluta modella på grund av sin ålder – tvärtom.

Inger Moss är ursprungligen från Norge och har snabbt gjort sig ett namn i modellkretsar med sina isblå ögon, kortklippta grå hår och androgyna look.

Modellens efternamn får många att haja till, Inger Moss delar efternamn med supermodellen Kate Moss, och det är ingen slump. Inger är nämligen gift med Kates pappa Peter Moss, som tillsammans med sin första fru fick Kate. Inger är även mamma till modellen Lottie Moss.

Inger Moss tillsammans med sin dotter, modellen Lottie Moss.Inger Moss tillsammans med sin dotter, modellen Lottie Moss.Inger Moss tillsammans med sin dotter, modellen Lottie Moss.
Inger Moss tillsammans med sin dotter, modellen Lottie Moss. Foto: TT

Inger Moss har med andra ord ett öga för stil, och vet exakt vad hon vill bära och inte. Till brittiska Who What Wear delar hon med sig av sina fem starkaste modebudord.

1. Shoppa plagg av hög kvalitet

”Med åldern har jag märkt att det på grund av förändringar på kroppsformen är viktigt att handla lite dyrare, eftersom det ofta passar bättre. Även om jag går mycket till Zara och H&M är det bättre att köpa kvalitet snarare än kvantitet. Känn dig inte pressad att shoppa något bara för att det är en trend, och köp inte något du inte trivs i.”

2. Bär aldrig leggings

”Ingen i någon ålder - eller åtminstone över 4 års ålder - ska ha rätt att bära leggings. Jag tycker inte att det är okej. Du kan ha det på gymmet eller åka skidor med leggings som underställ. För mig är det inte ett klädesplagg, men jag försöker att inte döma någon, särskilt inte om det får dem att känna sig lyckliga.”

3. Din hållning är viktigare än dina plagg

"Din personlighet och hållning är viktigare än kläderna du bär är. Jag var riktigt lång från 12 års ålder. Min pappa uppmuntrade mig att börja jobba på min hållning, vilket verkligen höjde mitt självförtroende. Att räta upp dig och ha en stolt hållning är det som får dig att lysa."

Inger bär gärna plagg med en maskulin siluett i grå och svarta nyanser.Inger bär gärna plagg med en maskulin siluett i grå och svarta nyanser.Inger bär gärna plagg med en maskulin siluett i grå och svarta nyanser.
Inger bär gärna plagg med en maskulin siluett i grå och svarta nyanser. Foto: TT

4. Fastna inte i samma mönster

”Jag har aldrig trivts bra i färg och håller mig ofta till en monokromatisk palett. Min mammas generation styrdes mer av regler. Till exempel bar hon aldrig svart och marinblå tillsammans. Just nu är jag lite lat när det kommer till kläder. Jag väljer mestadels smala jeans och en tröja, men jag försöker komma ur den grå-svarta uniformen och bli lite mer vågad. Jag älskar mina läderbyxor från Alice + Olivia, och jag älskar också kostymer från Maje, eftersom min stil är lite maskulin.”

5. Äg det du har

”Den som inte kan göra fel när det kommer till mode är Cate Blanchett. Jag är en enorm beundrare av alla dessa över 50-plus kvinnor. Tidigare förväntades du vara osynlig efter 45, men nu syns det vilket självförtroende de har, och jag älskar det eftersom vi då uppmuntras att omfamna vår ålder och göra det bästa av det. Det handlar inte nödvändigtvis om att försöka se yngre ut, utan om att äga det vi har.”

LÄS MER: 14 plagg att investera i för en komplett basgarderob (steg för steg!)