Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Laga lyxiga langoustines som DV:s bloggare Editor's chef, a.k.a Patric Nadalutti.Laga lyxiga langoustines som DV:s bloggare Editor's chef, a.k.a Patric Nadalutti.Laga lyxiga langoustines som DV:s bloggare Editor's chef, a.k.a Patric Nadalutti.
Laga lyxiga langoustines som DV:s bloggare Editor's chef, a.k.a Patric Nadalutti. Foto: Rickard Sund

Laga lyxiga langoustines med DV:s bloggare Editor's chef

Damernas Världs bloggare Editor’s chef, a.k.a Patric Nadalutti, bjuder på personliga favoriten langoustines med grillad citron och världens godaste aioli.

V i är nog många som länge avundsjukt spanat in middagarna som DV:s matbloggare Editor’s chef, som egentligen heter Patric Nadalutti, lagar åt sin flickvän och DV:s chefredaktör Jonna Bergh på Instagram. För att inte tala om alla onsdagsostron, date nights och helgbruncher. Genom bloggen har vi äntligen fått möjligheten att själva servera samma läcker­heter hemma – och här får vi ett av hans favoritrecept.

Berätta lite om din relation till mat och hur intresset för matlagning uppstod.
– Jag tänker på mat som dagens höjdpunkt, ett sätt att få varje dag att bli kul. Att tänka ut vad vi ska äta, laga maten, äta den – men framför allt att ha den som anledning att sitta ner och svärma med min flickvän eller prata med familjen.

– Jag tänker inte på mat som ”bara” mat. Den är minnen, romantik, livsnjut och en problemlösare. Så många framtidsplaner har skapats och så många problem har lösts över en god middag.

Patric Nadalutti

GÖR: Filmarbetare samt matlagare. 

ÅLDER: 48 år. 

BOR: På Södermalm i Stockholm. 

FAMILJ: Flickvännen Jonna Bergh, två barn och ett bonusbarn. 

INSTAGRAM: @editorschef 

AKTUELL: Med bloggen Editor’s chef på damernasvarld.se.

 

”Langoustines är perfekt som förrätt eller till AW:n”

Hur uppstod namnet Editor’s chef?
– Eftersom Jonna är chefredaktör – på engelska editor-in-chief – och jag lagar mat åt henne, uppkom namnet som en ordlek. Jonna älskar min mat och stämningen runt middagen och ville dela det jag lagade för att andra skulle få inspiration. Det tror jag vi lyckas med, jag kan själv bli inspirerad när jag tittar igenom mat jag lagat och texterna Jonna skrivit på Instagram.

Patric Nadalutti matbloggar hos Damernas Värld under namnet Editor's chef.Patric Nadalutti matbloggar hos Damernas Värld under namnet Editor's chef.Patric Nadalutti matbloggar hos Damernas Värld under namnet Editor's chef.
Patric Nadalutti matbloggar hos Damernas Värld under namnet Editor's chef. Foto: RICKARD SUND

Skaldjur verkar vara en storfavorit hemma hos er – hur uppstod den kärleken?
– Ostron och hummer ingick inte direkt i min dagliga ungdoms-matbudget, så man gör vad man kan för att fylla det tomrummet, haha. Skämt åsido – skaldjur är så perfekt romantisk mat! Det är vackert, behöver oftast inte så mycket tillagning, du äter med händerna, du sitter ofta lite längre, det är lyxigt … Plus att du inte blir så stabbigt mätt att kvällen tar slut direkt efter middagen. 

– Vi äter ostron varje onsdag, det är vår date night som är helig. Jag rekommenderar andra par att införa något liknande. Det behöver förstås inte vara ostron, det är traditionen och romantiken som är grejen. Sedan tycker jag om att servera ett glas vin och en liten rätt – som mina langoustines här intill – kanske på en lördageftermiddag, eller som en AW. 

Editor's chef: ”Så blir middagen romantisk”

Vad är det du älskar så mycket med langoustine-receptet?
– Det är det perfekta snackset att starta en härlig kväll med, som även passar utmärkt som förrätt. En superenkel rätt som går fort att slänga ihop medan man tillsammans tar ett glas vin, lyssnar på skön musik och kommer i stämning inför kvällens middag. Det är också något väldigt fint med rätter som passar att servera på ett fat och dela. 

Vad serverar du att dricka till?
– En välkyld flaska torrt vitt vin. En Bourgogne Cuvée Prestige eller en Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2019 är ett passande val.

Vad gör din aioli till världens godaste?
– Jag har gjort egen aioli så länge jag kan komma ihåg, provat massor av olika sätt och kommit fram till att den här är den godaste. Jag använder mindre olja och mer vinäger än de flesta andra. Det gör att aiolin blir fräsch och inte alls stabbig. Kort sagt: svingod. 

Ni verkar alltid ha en sådan härligt romantisk stämning vid era middagar. Hur skapar ni den mitt i vardagen?
– Man anstränger sig! Man gör fint, serverar god mat och uppvaktar varandra.

Är det något vi kan förvänta oss extra mycket av på din blogg under sommaren?
– Vi skaffade ett litet torp förra sommaren. Det har inget vatten och är väldigt spartanskt, så matlagningen måste anspassas och vara väldigt enkel. Det ska bli spännande att utforska, och det tror jag är något som kan ge andra bra idéer också. 

Har du någon gång funderat på att börja laga mat professionellt?
– Jag älskar att laga mat för två så det skulle nog bli Stockholms minsta, men kanske bästa, restaurang. 

AW:s smarrigaste tilltugg: langoustines à la Editor's chef.AW:s smarrigaste tilltugg: langoustines à la Editor's chef.AW:s smarrigaste tilltugg: langoustines à la Editor's chef.
AW:s smarrigaste tilltugg: langoustines à la Editor's chef. Foto: Patric Nadalutti

Langoustines med grillad citron och aioli

• 6 st råa langoustines
• 2 röda chilifrukter
• 3 skivade vitlöksklyftor
• Några stjälkar persilja
• Rapsolja att steka i
• Citron
• 1,5 dl torrt vin
• En nypa salt

Aioli

• 1 äggula
• 1 tsk dijonsenap
• 1 pressad vitlöksklyfta
• 1 nypa salt
• Nymalen svartpeppar
• 1 dl rapsolja

• 1,5–2 msk vitvinsvinäger (ju torrare, desto bättre)

Gör så här:

1. Skiva chili och vitlök, hacka persilja. Värm oljan i en gryta och stek langoustinerna på ganska hög värme i 2 minuter. Stek samtidigt citronerna i lite olja i 

en stekpanna i cirka 5 minuter.

2. Vänd langoustinerna och sänk värmen lite. Lägg i vitlök och chili och stek ytterligare 2 minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra under lock ytterligare 1 minut.

3. Blanda slutligen ner persiljan och en nypa salt. Jag brukar koka ner spadet snabbt och hälla över langoustinerna innan servering – det finns så mycket smak där.

4. Aioli: Vispa ihop äggula, senap, vitlök, salt och peppar. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa i vinägern. Låt stå kallt 30 minuter innan servering.

5. Servera med aioli, grillad citron och en välkyld flaska torrt vitt vin

LÄS MER: Fler recept och mer matinspiration hittar du på bloggen Editor's chef