Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Lily Rose Depp på filmfestivalen i Cannes där nya serien The Idol med bland annat The Weeknd premiärvisades och togs emot med mixade reaktioner.Skådespelaren Lily Rose Depp på filmfestivalen i Cannes där nya serien The Idol med bland annat The Weeknd premiärvisades och togs emot med mixade reaktioner.Skådespelaren Lily Rose Depp på filmfestivalen i Cannes där nya serien The Idol med bland annat The Weeknd premiärvisades och togs emot med mixade reaktioner.
1 AV 2
2 AV 2
Skådespelaren Lily Rose Depp på filmfestivalen i Cannes där nya serien The Idol med bland annat The Weeknd premiärvisades och togs emot med mixade reaktioner.
Foto: Stella Pictures / Stella Pictures

Lily Rose Depp om serien The Idol och att vara barn till Johnny Depp och Vanessa Paradis

Damernas Världs Gunnar Rehlin träffade skådespelaren och modellen Lily Rose Depp under filmfestivalen i Cannes för att prata om rollen som Jocelyn i nya och redan omtalade serien The Idol. 

Droger, alkohol, onani och strypsex – HBO-serien The Idol håller inte tillbaka när det gäller det kontroversiella.

I mitten av allt hittar vi Lily Rose Depp, som spelar sångerskan Jocelyn. Jocelyn har haft ett nervöst sammanbrott efter en lång turné – nu hetsas hon av sin omgivning att snabbt börja jobba igen. Hennes entourage behöver ju Jocelyns inkomster för att de själva ska få betalt.

En sån här roll har jag alltid drömt om

– En sån här roll har jag alltid drömt om. Det här är det mest meningsfulla och viktigaste jag någonsin har gjort, säger Lily Rose. Hon tillägger:

– Efter att ha levt med Jocelyn så länge är jag fortfarande besatt av henne.

Lily Rose Depp som Jocelyn i serien The Idol.Lily Rose Depp som Jocelyn i serien The Idol.Lily Rose Depp som Jocelyn i serien The Idol.
Lily Rose Depp som Jocelyn i serien The Idol. Foto: HBO / HBO

Jag träffar Lily Rose i ett svalt rum på det nyrenoverade lyxhotellet Carlton i Cannes. Ett par dagar innan har två avsnitt av The Idol visats som en del i den pågående filmfestivalen. Stor uppståndelse, eftersom den amerikanska tidskriften Rolling Stone publicerat en artikel där det hävdats att seriens sexuella övergrepp blev på riktigt under inspelningen. Sådant väcker alltid medias väderkorn, och under en presskonferens har regissören Sam Levinson (mannen bakom kontroversiella Euphoria), medskaparen Abel ”The Weeknd” Tesfaye och Lily Rose Depp fått försvara sin serie. Lily Rose:

– Det är alltid lite sorgligt och nedslående att läsa elaka och falska saker om människor man tycker om. Det där speglade inte alls min bild av inspelningen.

Och The Weeknd, som spelar den manliga huvudrollen, sa:

– Jag ville göra en mörk, skruvad saga om musikindustrin, där jag kunde använda mig av allt jag visste om den, och där jag kunde inspireras av filmer jag gillar.

Nu har det gått ännu en dag och jag sitter och talar med en snabbpratande Lily Rose Depp, klädd i (you guessed it) Chanel. Hon säger:

– Jag började arbeta med Chanel när jag var 15, och jag är oerhört glad över att det samarbetet fortsätter.

Lily Rose Depp

Ålder: 24 år.

Gör: Modell och skådespelare.

Aktuell: Som Jocelyn i HBO-serien The Idol där hon spelar mot bland andra Abel Tesfaye mer känd som artisten The Weeknd.

Lily Rose Depp är född i Paris, här tillsammans med mamma Vanessa Paradis på Chanel-visning i Paris.Lily Rose Depp är född i Paris, här tillsammans med mamma Vanessa Paradis på Chanel-visning i Paris.Lily Rose Depp är född i Paris, här tillsammans med mamma Vanessa Paradis på Chanel-visning i Paris.
Lily Rose Depp är född i Paris, här tillsammans med mamma Vanessa Paradis på Chanel-visning i Paris. Foto: Getty images / GETTY IMAGES FRENCH SELECT

Om att vara en ”nepo-baby”

Pappa är världsberömd skådespelare, mamma är sångerska och supermodell. Jag undrar om Lily Rose, inte minst tack vare sina minst sagt berömda föräldrar, alltid känt att hon ville bli skådespelerska och modell. Hon ler.

– Det är ju svårt att se tillbaka, men det känns som om jag alltid ville komma dit där jag är nu, säger hon.

Härom året träffade jag mamma Vanessa Paradis just här i Cannes. När jag bad henne tala om sin dotter sa hon:

– Hon är en väldigt stark liten kvinna. Hon gör smarta val i yrkeslivet. Hon är mycket artistisk, hon tänker med huvudet och med hjärtat, inte med något annat. Vi hjälper varandra med råd, och vi stöttar varandra om det är någonting vi är tveksamma över.

Vanessa Paradis är själv en liten och spenslig kvinna, men, sa hon medan hon spände armmusklerna, stark i själen.

– Se upp för spensliga människor. Livet är en djungel när man är 13, och när man blir framgångsrik och offentlig när man är 14 då lär man sig snabbt att försvara sig själv. Kanske blir kvinnor mer utsatta för påtryckningar än män. ”Gör detta, det är bra för dig”, säger de.

Jag vet att mina föräldrar gjorde sitt bästa för att ge mig en så normal barndom som de kunde

Lily Rose har varit en av de kända yngre skådespelare som figurerat i debatten om ”nepo babies”, det vill säga barn som vuxit upp med kända föräldrar och som sägs ha fått oerhörda fördelar tack vare detta. Det är inte ett ämne Lily Rose vill fördjupa sig i, men hon har sagt:

– Jag vet att mina föräldrar gjorde sitt bästa för att ge mig en så normal barndom som de kunde. Och jag vet att min barndom självfallet inte såg ut som alla andras. Samtidigt är detta det enda jag känner till, så jag måste finna mig i det. Och jag har varit omgiven av människor som varit normala och det måste man vara i den här världen för att inte bli galen.

Johnny Depp och Vanessa Paradis var tillsammans i 14 år. Här anländer de till Oscarsgalan 2009.Johnny Depp och Vanessa Paradis var tillsammans i 14 år. Här anländer de till Oscarsgalan 2009.Johnny Depp och Vanessa Paradis var tillsammans i 14 år. Här anländer de till Oscarsgalan 2009.
Johnny Depp och Vanessa Paradis var tillsammans i 14 år. Här anländer de till Oscarsgalan 2009. Foto: Amy Sancetta / TT NYHETSBYRÅN

Liksom många andra som beskyllts för att vara ”nepo babies”, till exempel Stellan Skarsgårds många skådespelande barn, vet Lily Rose att detta med att ha kända föräldrar är ett tveeggat svärd.

– Ja, du kommer kanske lättare in genom dörren, men sen blir det dubbelt tufft för dig att bevisa att du verkligen kan någonting.

Party, sex och droger i nya The Idol

The Idol är tveklöst det hittills största Lily Rose har gjort. Hon spelar Jocelyn, en ung sångerska som drabbats av ett sammanbrott efter sin senaste turné. Hon är omgiven av personer som hetsar henne att snabbt börja jobba igen, deras inkomster är ju beroende av att Jocelyn tjänar pengar. In i bilden kommer nu också en karismatisk DJ, spelad av Abel Tesfaye. Kommer hans närvaro i Jocelyns liv att hjälpa eller stjälpa henne? 

Foto: CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Party, sex och droger följer, i alla fall i de två avsnitt som hittills har visats. Det är mycket naket, Lily Rose är klädd i minimala kläder när hon inte är halvnaken, och i ett par scener onanerar hon. Det finns också sexscener som andas sadomasochism. Jag säger till henne att hon verkar vara säker i sin kropp. Hon nickar:

– Jag tänker inte på det. Jag känner mig fri framför kameran. Jocelyns klädstil handlar inte bara om att showa, nakenheten är en del av hennes karaktär. Hon vill berätta någonting om sig själv. Hennes fysiska avkläddhet speglar hennes känslomässiga sårbarhet.

I en scen, där man ska spela in en vågad video, låses produktionens intimitetskoordinator in på toaletten för att inte ”störa” det som händer. Lily Rose skrattar åt det, men påpekar att det under inspelningen av The idol självfallet hela tiden fanns en intimitetskoordinator med i studion.

– Det är otroligt viktigt. Det kan bli komplicerat när man gör en naken- eller sexscen, det är så mycket som händer, och då är det oerhört viktigt att man har någon som håller koll.

Foto: HBO / HBO

Att man gjorde någonting som skulle provocera, det var man medvetna om från början, säger hon.

– Ja, det är sannerligen inte någonting för dem som är puritaner.

Lily Rose Depp på Chanel-visning i Paris.Lily Rose Depp på Chanel-visning i Paris.Lily Rose Depp på Chanel-visning i Paris.
Lily Rose Depp på Chanel-visning i Paris. Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN

Modelljobb, anorexia och nya filmen med Skarsgård   

Lily Rose gjorde filmdebut 2014 och sin första större roll i Dansaren 2016 (i den filmen spelade hon Isadora Duncan). I samma veva gjorde hon debut som modell – hon led av anorexia, men lyckades komma ur detta. Sedan dess har hon samarbetat med Chanel, gått på deras catwalks och bär kläder från modemärket.

Både modell- och skådespelarjobben är tuffa jobb, som kräver mycket. I The Idol har Jocelyn brakat ihop efter en ansträngande turné. Många i hennes entourage hetsar henne att snabbt börja jobba igen. Agenter, managers, sminköser med flera, de är ju beroende av att Jocelyn arbetar och tjänar pengar.

Man är inte säker på vilka man kan lita på

Så vilka erfarenheter har Lily Rose av liknande personer? Även om hon har det, känns det som om hon inte vill gå in närmare på det. Hon säger:

– Jag tror att det är någonting som gäller nöjesindustrin i allmänhet och någonting som drabbar alla som är offentliga personer. Man har ögonen på sig, man är omgiven av människor där man själv inte är säker på vilka man kan lita på. Jocelyn är smart, hon vet vilka personerna runtomkring henne är, och när allt kommer omkring är hon och de lika beroende av varandra. 

Abel ”The Weekend” Tesfaye och Lily Rose Depp.Abel ”The Weekend” Tesfaye och Lily Rose Depp.Abel ”The Weekend” Tesfaye och Lily Rose Depp.
Abel ”The Weekend” Tesfaye och Lily Rose Depp. Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Under presskonferensen om The Idol sa The Weeknd att han tycker att hans karaktär påminner om Dracula. Och någon gång under det närmaste året (inspelningen är nyligen avslutad) kommer vi att få se Lily Rose göra bekantskap med ännu en variant av vampyrgreven. Hon har nämligen en av huvudrollerna i Nosferatu, en ny tolkning av Bram Stokers klassiska bok om den blodsugande Dracula. Denne spelas av Bill Skarsgård. Robert Eggers, som senast regisserade Bills bror Alexander i The Northman, regisserar.

– Jag får inte säga någonting om den ännu, men jag tror det kommer att bli en fantastisk film. Det var så kul att göra den, jag är väldigt spänd på hur den blir. Jag älskade att arbeta med Robert Eggers, säger Lily Rose.  

LÄS MER: Alexander Skarsgård: ”Jag använde mina egna kläder i Succession”

LÄS MER: Netflix-aktuella Hedda Stiernstedt: Hennes tid är nu!