Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Lina Paciello i sitt Medelhavsinspirerade hem.
Lina Paciello i sitt Medelhavsinspirerade hem.
Lina Paciello i sitt Medelhavsinspirerade hem.
Lina Paciello i sitt Medelhavsinspirerade hem. Foto: Lina Paciello

Lina Paciello från En bondgård mitt i stan: ”Så skapar jag min sköna inredningsstil”

Just nu kan du kika in hemma hos entrepenören och inspiratören Lina Paciellos i tv-serien En bondgård mitt i stan. Hennes hem Älvsjö andas tidlöst lantligt Medelhav och för Damernas Värld berättar hon allt om hur hon skapat sin harmoniska stil – och hur du också kan göra det.

Varmt, tidlös, minimalistiskt Medelhav – så beskriver Lina Paciello sin inredningsstil. Just nu ser du henne i En bondgård mitt i stan i TV4, men hon är också entreprenören och inspiratören som vurmar för hållbarhet och slow living. Med en italiensk pappa och semesterlägenhet i spanska Alicante har hon också en särskild känsla för Medelhavet, som hon tagit med en liten – eller faktiskt ganska stor – del av till familjens hus i Älvsjö, Stockholm. Här lever de lantliv i stan och undviker att släppa in trender i inredningsbilden.

Lina Paciello med sin familj i En bondgård mitt i stan. Foto: Sophie Odelberg/TV4


Hur föddes ditt intresse för inredning?
– Det har funnits så länge jag kan minnas. Det började med dockhuset, mitt barnrum och fick nog allra mest fart när vi köpte sekelskiftesvillan som vi bor i i dag. I min pappas familj i Italien finns allt från konstnärer till restauratörer, så det estetiska har alltid varit närvarande.

LINA PACIELLO

GÖR: Entreprenör, grundare av Gröna Gredelina, som säljer hållbara hushållsprodukter tillverkade av Lina och hennes team i Liljeholmen.

ÅLDER: 43 år.

BOR: Älvsjö i Stockholm och semesterlägenhet i Alicante, Spanien.

FAMILJ: Maken Edixon och barnen Alma och Angelo.

AKTUELL: I En bondgård mitt i stan i TV4 och TV4 Play.

INSTAGRAM: @linapaciello

MER INFO: linapaciello.com 

Hur ser din inredningsfilosofi ut?
Mitt mål med inredning är framför allt att det ska kännas som hemma. Att göra om, ta tillvara och köpa begagnat är viktigt för mig. Likaså att inredningen ska kännas tidlös, att man inte ska kunna sätta ett årtal på den.

Harmoni i Lina Paciellos ljusa sovrum. Foto: Lina Paciello

Vad är signifikativt för din stil?
– Matta ljusa ytor, levande material som lin, kalk, trä, strå och lera. I neutrala färger.

Vilken är din favoritplats i hemmet?
– Det blir nog vardagsrummet, förmodligen för att det är högst i tak. Ljuset vandrar så fint där inne och det är där kaminen finns. Att samlas kring eld är så djupt rotat och ger en grundtrygghet.

Vad är ditt nästa projekt på hemmaplan?
– Just nu ligger mycket fokus på att slutföra projektet källare. Vi bygger en liten studio, en rymlig tvättstuga och matkällare. Vi har perfekt temperatur i källaren för mat och vin, vilket jag vill utnyttja. Vi odlar en hel del eget och då är det bra om vi kan förvara sånt som äpplen, morötter, purjolök. Älskar att ha ett välfyllt skafferi!

Skörden ska förvaras i Lina Paciellos nya källare. Foto: Lina Paciello

Lina Paciello: ”Så hittar du din inredningsstil”

Vilka är dina bästa knep för harmoni i hemmet?
– En otroligt viktig punkt är utsikten, vad du ser när du tittar ut genom fönstret, men även hur ljuset vandrar i rummet. En annan sak som alltid funkar är att sänka ljuset och höja volymen på Chet Baker i högtalarna. Omedelbar harmoni.

Vilka måsten finns det i ett vackert hemtrevligt hem?
– Det viktigaste i ett vackert hem är kanske personerna som bor där, och att personligheten får lysa igenom. Oavsett om man älskar färgsprakande samba, avskalad nordisk stil eller en tidlös medelhavsstil. Ett opersonligt hem där allt är enligt senaste trenden kan ge ett lite oroligt och osäkert intryck. Våga lita på din egen smak. 

Medelhavsvibbar hemma hos Lina Paciello. Foto: Lina Paciello
Det viktigaste i ett vackert hem är personerna som bor där

– Och om du inte vet vad din egen smak är brukar jag tipsa om att man kan blicka tillbaka till vad man gillade för 5–10–15 år sedan. Om du fortfarande gillar det så är det din stil. Håll dig till den. Jag har till exempel alltid gillat rustika lantbord och ljusa färger. Ett tag trodde jag att jag ville ha en massa färg, för det var trendigt då och jag föll för trenden. Det tog inte lång tid innan jag var tvungen att plocka bort alla färgklickar för att känna mig som hemma. Det var inte jag.

Vad står högst på önskelistan inredningsmässigt just nu?
– Microcement i köket. Under sommaren experimenterade vi en hel del med microcement både i källaren och i vårt kök i Spanien, så nu vill jag jättegärna klä in vår bänkskiva och stänkskydd i microcement. Älskar hur mångsidigt materialet är och att man inte behöver riva ut något. Man jobbar med yta i stället. Jag kommer även att byta till måttsydda linnegardiner från Gotain i både sovrum och matsal. Det blir så harmoniskt med måttsytt.

Snart flyttar microcementen in i Lina Paciellos kök.

LÄS MER: Elegant, enkel och evig – så inreder du i New England-stil

Lina Paciellos bästa tips för ett personligt hem

1. Skapa egen konst

– Det enklaste sättet att sätta en personlig prägel på sitt hem är nog att skapa sin egen konst. Måla en abstrakt tavla, låt barnen hälla ut färg, dra med en spatel, skapa en egen gipskrumelur. Det är oftast lättare än vad man tror. Perfekt är tråkigt, att våga prova är roligt! 

Perfekt är tråkigt, att våga prova är roligt!

2. Shoppa second hand

– Handla prydnadsföremål second hand eller av mindre kända hantverkare och konstnärer. Jag har många vaser som jag köpt second hand för jag gillade formen men inte färgen, så dem har jag målat över med kalkfärg. Att göra om möbler eller att göra dem själva är typiskt för vår familj. Jag slipar bort lack och bränner bort gammal färg, tar fram grundmaterialet, det råa och det äkta. Patinan. Favoritmöbeln just nu är en träbänk som vi gjort av gamla syllar som vår granne skulle kasta. Den doftar fortfarande lite tjära och jag är kär i den.

Lina Paciello och hennes man skapar ofta egna möbler och bygger om second hand-köp. Foto: Lina Paciello

3. Fixa mys med textilier

– Textilier i form av ett par linnegardiner som kanske är lite charmigt för långa adderar mys. Lin är favoriten när det kommer till textilier, det är hållbart, tidlöst och opretentiöst elegant. Lite som en småskrynklig linneskjorta på semestern. 

Linnegardiner är en favorit hemma hos Lina Paciello. Foto: Lina Paciello

4. Satsa på matta ytor

– Matta ytor är mysigare än blanka. Träbord som man kan spilla på gör att du genast slappnar av mer än vid högblank svart stenskiva – det gäller så väl för ögat som för det taktila. Hellre varmt trä än kall sten.

Rustikt trä med matta ytor höjer mysfaktorn hos Lina Paciello. Foto: Lina Paciello

5. Värm med ljus och eld

– Någon form av eld är alltid en omedelbar myshöjare. Tända ljus eller en brasa i kaminen är ofta allt som behövs för att skapa myskänsla.

6. Rensa bort

– Det snabbaste och enklaste sättet att lyfta ett rum är nog att helt enkelt ta bort något – skapa luft. Man ska inte underskatta effekten och kraften av negative space. I princip allt blir vackrare om det får lite mer utrymmer runt sig i stället för att klämma in så mycket som möjligt.

Lina Paciello njuter av Medelhavet både i Spanien och hemma i Älvsjö. Foto: Lina Paciello

Sno Lina Paciellos minimalistiska medelhavsstil

1. Påslakan från Hemtex

Påslakan från Hemtex.

Skönt påslakanset i tvättat halvlinne: 50 procent bomull och 50 procent linne. Tyget är mjukt och härligt mot huden och perfekt för dig som lätt blir varm när du sover. Knytband nedtill på påslakanet och på kortsidan av örngottet. Mer info och köp här (länk till Hemtex). 

2. Vacker vas i stengods.

Vas från Ellos Home.

Vas i glaserat stengods med handtag, som också kan fungera som kanna. Fina naturliga skiftningar i färgen ger en genuin och rustik känsla. Mer info och köp här (länk till Ellos): 

3. Doftljus från Gröna Gredelina

Doftljus från Gröna Gredelina

Vegetabiliska doftljuset Cottone pulito från Lina Paciellos eget Gröna Gredelina sprider en ljuvlig doft av varm, nytvättad bomull. Handgjort i Stockholm av ekologiskt sojavax. Mer info och köp här (länk till Ellos).  

4. Gardiner i linne från Jotex

Gardiner i linne från Jotex.

Mjuka textilier i naturfärger ger värme, hemtrevnad och en lyxig känsla. Ett tips för att få extra mjukt och fint fall på linnegardiner är att använda en steamer efter att du hängt upp dem – det gör dem mer följsamma. Mer info och köp här (länk till Jotex). 

5. Kruka i terrakotta från HK Living

Kruka i terrakotta från HK Linving.

Terrakotta är ett säkert kort när du vill skapa en härlig medelhavskänsla där hemma. Den här handgjorde blomkrukan med rå finish ger precis rätt känsla. Mer info och köp här (länk till Ellos): 

6. Aleppotvål från Gröna Gredelina

Aleppotvål från Gröna Gredelina

Aleppotvålen har tillverkats på traditionellt sätt i sekler och innehåller bara två ingredienser: 90 procent olivolja och 10 procent lagerbärsolja – som har antibakteriella egenskaper. I Lina Paciellos tappning sprider den en härlig doft av honung. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

7. Vacker duk i linne

Duk i linne från Ellos Home.

Klä på bordet och skapa lite extra värme och mys kring middagen. Välj mellan att stryka duken slät eller att torktumla i låg temperatur för en mjuk känsla och tvättad look. Kombinera gärna med matchande servetter. Finns i flera färger. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

8. Mysig kudde från Himla

Kudde från Himla.

Supermysig kudde i kypertvävt linne med invävda ulltrådar. Vävningen ger ett melerat utseende. Den långa fransen bidrar med extra gos. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

LÄS MER: Åsa Ingrosso om de vanligaste inredningsmissarna och hur man får till hennes stil ”hotel chic”