Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Little Jinder: Jag var inte beredd på konsekvenserna av "Så mycket bättre"

Det har varit ett galet år för artisten Little Jinder. Hon kastades rakt in i hetluften med Så mycket bättre, skapade kvällstidningsrubriker och hamnade i Instagram-stormar. I höst släpper hon en ny skiva och hoppas att fokus den här gången ska hamna på musiken.

En halväten nudelsallad står i en take away-kartong på soffbordet och 

Josefine "Little Jinder" Jinder ligger ner i soffan på skivbolagets kontor. Läpparna är blodröda, ögonskuggan lila och hon är klädd i en glansig ljusblå sidenmorgonrock och vita sockor.

LITTLE JINDER

Namn: Astrid Maria Josefine Jinder

Ålder: 29 år.

Bor: Inneboende i en lägenhet strax söder om Stockholm.

Familj: Singel.

Bakgrund: Släppte sin första EP på engelska redan 2008 och slog igenom 2014 med det självbetitlade albumet på svenska. Deltog i Så mycket bättre 2016, har programlett P3-programmet Musikhjälpen och turnerat nästan konstant i tre år.

Aktuell: Släpper sitt tredje album på svenska i oktober och börjar turnera igen efter årsskiftet.

Att Little Jinder är en av Sveriges hetaste popstjärna just nu är tydligt, men hon har ytterligare något som är unikt: självdistans, öppenhet och humor.

Efter Little Jinders medverkan i TV4-programmet Så mycket bättre förra hösten nådde hon ut till en betydligt större publik och det medförde ett kändisskap som inte har varit helt enkelt att förhålla sig till. Lägg till tre år av oavbrutet turnerande, tre skivsläpp och en och annan mediestorm så förstår man att det börjar blir dags för semester. Och arbetstempot håller just på att lugna ner sig.

Mitt problem är att jag är en impulsiv person

Nu i höst kommer en ny skiva, men det blir ingen turné förrän i början av nästa år. Hösten ska bli Little Jinders återhämtningsperiod där hon ska skapa ett liv med rutiner och jobb i studion.

Little Jinder vill komma bort från kändisstämpeln och fokusera på sin musik. Foto: Märta Thisner

– Jag ser fram emot att inte åka ut på turné tre dagar i veckan. Det känns som semester. Jag längtar efter att bara göra saker jag lust med.

Det senaste året har du verkligen slagit igenom. Hur hanterar du det?

– Jag är mest ledsen att så mycket tid tas från musiken. Det är som att jag är en åsiktsmaskin på två ben. Jag vill vara med i sammanhang där jag gör musik, inte för att jag säger roliga saker. Efter Så mycket bättre kändes det som att folk ville få mig att bli någon sorts mediapersonlighet. Jag fick frågan att vara programledare för Paradise hotel och det var droppen. Då ville jag lägga ner. Jag vill ha fokus på min musik, inte min person.

Jag tror att jag har fått en ganska snedvriden självbild

Kontrasten mellan Little Jinders mjuka, flickaktiga sångstil, frispråkighet, tuffa stil och pastellfärgade image gör henne svår att placera i ett fack. Det är provocerande för en del personer och har lett till att Little Jinder har tvingats hantera hat i sociala medier – så till den milda grad att hon har fått skaffa sig en strategi för att orka.

–  Mitt problem är att jag är en impulsiv person, men jag väljer tillfällen och perioder där jag har styrkan att inte bry mig om responsen. Jag tror att jag har fått en ganska snedvriden självbild för plötsligt har jag hört så mycket saker om mig själv att jag knappt minns vad jag ville från början.

Foto: Märta Thisner

Ångrar du att du var med i Så mycket bättre?

– Nej, men jag var inte beredd på konsekvenserna av det. Det var lite naivt av mig som trodde att jag var där med min musik.

Little Jinder är inte rädd för att sticka ut hakan, vilket har lett till en hel del kontroverser.

I samband med inspelningen av programmet hade det hänt saker i Little Jinders liv. Hon hade just gjort en abort och var inte i sitt livs form.

– Jag mådde inte bra och hade inte kul. När det väl sändes, kändes det inte så bra. Det blev jätteviktigt att direkt släppa en singel och skivan, som kommer nu i oktober, blir så viktigt för att jag vill bara fokusera på musiken. Jag har varit på turné hela året det här året och det har känts renande att vara i mitt sammanhang där jag mår bra, känner mig hemma och är glad.

Killar får så otroligt mycket mer ut av ett kändisskap än vad tjejer får

Har du någon 30-årskris?

– Ja, jag tror att jag har en ganska utpräglad 30-årskris. Om man ska vara helt ärlig har jag börjat oroa mig för att jag ska bli irrelevant. Ungdomen har ju något. Ska jag lägga ner? Det är typiskt krisiga tankar för det finns ju folk som är som jag och vill identifiera sig med något. Jag har varit så hårt förknippad med ungdom och snart är jag 30 och får tydligen inte leva så längre. Mina vänner börjar skaffa barn, folk har varit ihop med någon i åtta år, skaffat utbildning och gjort bostadskarriär medan jag bara har brytt mig om musik, är inneboende hos en kompis och vill inte ens ha en kille. Då hamnar man längre och längre utanför samhället och det är ganska mörkt.

Little Jinder ler och lägger till:

– När började jag egentligen tänka på vad folk ska tycka?

För oss som står på utsidan kan det säkert se ut som att berömmelse ger många beundrare, men om du frågar Little Jinder gäller det bara för killar.

– Det är aldrig någon som raggar på mig, förutom män som är jättemycket äldre än jag, som också är musiker och redan har en relation. Fy, alltså! Ju bättre det går för en, desto mindre vill folk vara med en. Killar får så otroligt mycket mer ut av ett kändisskap än vad tjejer får. Vi får bara svartsjuka, otrevliga kommentarer och vi får inte ens ligga, skrattar hon.

Jag hade satt mig i en situation där jag är en kändis i stället för en artist.

I höstas drog Little Jinder sig ur ett samarbete med H&M och under våren hamnade hon i ett Instagrambråk med författaren Camilla Läckberg. Det blev omskakande.

– Jag fick panik på att jag hade blivit en kvällstidningsperson och det vill jag inte vara. Det var en konsekvens av Så mycket bättre som jag inte hade tänkt på. Det var frustrerande för jag hade satt mig i en situation där jag är en kändis i stället för en artist.

I Damernas Värld nummer 10, där den här intervjun först publicerades, står det att Little Jinder ska släppa en singel ihop med Veronica Maggio under hösten, något som tyvärr inte stämmer. Damernas Värld ber om ursäkt för denna felaktighet.

Av: Malin Collin