Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Mari Jungstedt är aktuell med nya deckaren ”Innan molnen kommer”.
Mari Jungstedt är aktuell med nya deckaren ”Innan molnen kommer”.
Mari Jungstedt är aktuell med nya deckaren ”Innan molnen kommer”.
Mari Jungstedt är aktuell med nya deckaren ”Innan molnen kommer”. Foto: Albert Bonniers Förlag

Deckarförfattaren Mari Jungstedt: ”Jag älskar att bestämma själv och göra vad jag känner för”

Deckarförfattaren Mari Jungstedt är högaktuell med sin nya bok, Innan molnen kommer. Den här gången har handlingen flyttat från Gotland till den spanska solkusten. DV bad njutningsmänniskan Mari berätta om det hon tycker är allra härligaste med livet. 

Mari Jungstedt började sin karriär som journalist men är sedan många år författare på heltid. Hennes deckare om polisen Anders Knutas på Gotland har varit enormt framgångsrika, men i sin nya bok Innan molnen kommer får vi träffa en ny huvudperson och handlingen är flyttad till solskenet på den spanska sydkusten. För DV berättar Mari om stränder, självständighet, viktiga böcker och allt det där andra som hon tycker gör livet härligt att leva. 

Mari Jungstedt om... 

... fartfyllda aktiviteter 

– Att susa ner för en svart slalombacke i Trysil är bland det bästa jag vet. Eller att galoppera på en häst och känna att det går på gränsen till för fort. Jag tycker om känslan att jag själv är delaktig i utövandet, att galoppera får mig att känna mig oövervinnerlig, haha! 

Att susa ner för en svart slalombacke i Trysil är bland det bästa jag vet. Eller att galoppera på en häst och känna att det går på gränsen till för fort.

...  den nya boken, ”Innan molnen kommer” 

– Det var en vän som gav mig idén till bokens namn. Vi befann oss i Spanien för tillfället när sa: ”Det är nog bäst att vi skyndar oss ut innan molnen kommer”, och jag insåg att han precis sagt det perfekta namnet till min nästa bok. Efter det kom idéerna till mig, jag bestämde mig för att den skulle utspela sig på den spanska solkusten och att ett mord som skulle ske någonstans uppe bland bergen. Eftersom jag är väldigt förtjust i Spanien och har varit mycket i den lilla bergsbyn Ronda, fick det bli platsen. 

”Innan molen kommer” är Mari Jungstetds nya deckare.

Läs mer om boken och köp den här.

... avslappnade och kvinnliga kläder

– Jag gillar avslappnade plagg som är kvinnliga i mjuka, luftiga tyger. Volanger och pärlor tycker jag också om. 

... att skriva om viktiga ämnen

– Min första bok, Den du inte ser, handlar om mobbning och hur det kan upplevas. Jag blev själv mobbad under en period och ville skriva om den typen av utsatthet. Min andra bok, I denna stilla natt, handlar om en 14-årig tjej som bor med sin alkoholiserade mamma. Den bygger på mina egna erfarenheter av en pappa som är alkoholist. När jag skriver är det utsattheten under barndomen som mer eller mindre återkommer i varje bok, det är något jag vill berätta om.  

Jag blev själv mobbad under en period och ville skriva om den typen av utsatthet.

... tålamod 

– En av mina bästa egenskaper som författare är nog att jag har ett stort tålamod. Även om jag är en intensiv människa med mycket energi är jag också tålmodig, vilket är viktigt. Som författare måste man kunna sitta ensam i många timmar och skriva.  

... favoritböckerna

– Böcker påverkar mig olika mycket beroende på vart jag är i livet för tillfället. Jag kommer aldrig glömma när jag läste De blåaste ögonen av Toni Morrison. Den handlar om en mörkhyad tjej vars högsta önskan är att få blå ögon. Morrison berör samma ämnen som jag själv gör, just det här med utanförskap och utsatthet. När jag var 15 år läste jag Kvinnorummet av Marilyn French. Den boken innebar ett stort uppvaknande för mig när det kom till kvinnors rättigheter och påverkade mig mycket under en tid då jag var både sårbar och påverkbar. 

Toni Morrisons moderna klassiker ”De blåaste ögonen” känns högaktuell fortfarande. Foto: Bokantikvariatet Boknörden

LÄS ÄVEN : Elaine Eksvärd om hur vi kan hjälpas åt att utradera rasismen.  

... en författares frihet 

– Som författare är du din egen chef. Eftersom jag är journalist i grunden är jag van vid att andra säger till mig hur och vad jag ska göra, och just det här att få bestämma helt själv och göra precis vad jag känner för, det älskar jag.  

... Sandkvinnan 

– När jag var 27 år köpte jag en liten keramikfigur i Grekland, föreställande en sandkvinna. Det var en tid då jag kände mig vilsen. Jag hade sökt in till Journalisthögskolan men kom inte in, jag fick inte mina relationer att fungera, jag reste runt mellan olika länder och var nog lite orolig över att det aldrig skulle bli någon ordning på mig. Men när jag kom hem fick jag reda på att jag kommit in som reserv på Journalisthögskolan, den första killen jag pratade med i klassen blev min man i 23 år och jag lyckades bra med min karriär som journalist. Efter att jag köpte sandkvinnan kom mitt liv i ordning, vilket får mig att undra om det kanske är något lite magiskt med henne ändå. 

... det bästa karriärrådet 

– Jämför dig inte med andra, det tror jag är det viktigaste. Du har din egen röst! 

LÄS ÄVEN: Svenska kändisars bästa boktips för sommaren. 

... att skriva på morgonen

– Jag skriver alltid bäst på morgonen och är som mest effektiv om jag sätter mig och skriver det första jag göra när jag vaknar, efter en kopp kaffe så klart! 

Jag skriver alltid bäst på morgonen och är som mest effektiv om jag sätter mig och skriver det första jag göra när jag vaknar.

... strandpromenader

– Att gå en promenad i bikini på en solig sandstrand är nog bland det bästa jag vet, inom alla kategorier. Det ska vara en ljus, finkornig sandstrand som bara fortsätter och fortsätter. Jag älskar verkligen Playa del Inglés på Gran Canaria, den är helt fantastisk tidigt på morgonen eller på kvällen. Sedan tycker jag väldigt mycket om Norsta Auren på Fårö. 

Stranden vid Playa del Inglés på Gran Canaria är en av Maris favoritställen. Foto: IMAGEBROKER/FRANK RÖDER / IMAGEBROKER TT NYHETSBYRÅN

...  att njuta av livet 

– Jag är en riktig njutningsmänniska som tycker om att ta pauser för att bara njuta av livet och göra roliga saker. Därför kan det ta ganska lång tid för mig att komma i gång med nya böcker, jag väntar ofta alldeles för länge, haha! Efter en arbetsdag har jag nästan alltid något roligt inplanerat på kvällen, annars skulle jag inte få någon motivation till att skriva.  

Jag är en riktig njutningsmänniska som tycker om att ta pauser för att bara njuta av livet och göra roliga saker.

...  favoritrestaurangen 

– En av mina favoritrestauranger heter Samsara och ligger i Maspalomas på Gran Canaria. De serverar asiatisk kryddstark mat och är väldigt mysig. Restaurangen ligger egentligen i ett ganska tråkigt område, men där inne är det helt fantastisk.