Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie Olsson Nylander har ett nytt spännande jobb.Marie Olsson Nylander har ett nytt spännande jobb.Marie Olsson Nylander har ett nytt spännande jobb.
Marie Olsson Nylander har ett nytt spännande jobb. Foto: Rickard Eriksson/Odd Molly

Marie Olsson Nylander om cancern, skilsmässan, återfunna kärleken – och nya karriären

Marie Olsson Nylander är underdogen som skriver sitt eget lyckliga slut. Varken cancer eller skilsmässa har kunnat stoppa Husdrömmar-profilens framgångar – nu har hon greppat mode-rodret på Odd Molly.

Med skilsmässan kom bröstcancern – två olyckor hand i hand. Under loppet av en månad ställdes livet som Marie Olsson Nylander kände det på sin spets, samtidigt som hon spelade in en tv-serie.

– Jag kände att så här skulle det ju inte sluta, det här var en dålig film, säger Marie.

Så hon gjorde en ny tagning. Men det var först efter ett år av tuffa behandlingar som insikterna sjönk in och sorgen och saknaden efter exmaken Bill blev påtagliga. För påtagliga.

– Under cancerbehandlingen fokuserade jag på det praktiska, och det var på ett sätt skönt. Jag grät inte så mycket under den tiden, utan tog mina mediciner och fyllde i min lilla loggbok tillsammans med sköterskan på kliniken. 

– Och jag tänkte hela tiden att jag måste överleva så länge att min dotter Ingrid, som då var tre, kan minnas mig. 

Marie Olsson Nylander

GÖR Creative director på Odd Molly, inredare, designer och stylist.
ÅLDER 48 år. 

BOR Lämnar Kaptensvillan i Höganäs för nya äventyr, semestrar och renoverar i sitt rosa kråkslott Palazzo Cirillo på Sicilien.
FAMILJ Maken Bill och fyra barn.
INSTAGRAM @marieolssonnylander  

AKTUELL Ny creative director på Odd Molly.

Marie Olsson Nylander lutar sig mot de mjuka, lurviga kuddarna i soffan hemma i Höganäs, bevakad av shar peien Bosse, som väntar på att matte ska hitta på något mer spännande. Tv-tittarna har fått möta Marie och hennes stora familj i en rad säsonger av SVT:s Husdrömmar och Husdrömmar Sicilien, där hon sveper oss med i sina stora visioner och sitt höga tempo. Nu har hon tagit sig an ett nytt uppdrag i en ny bransch, som creative director på Odd Molly. Mode har alltid legat textilälskaren Marie varmt om hjärtat, även om hon aldrig följt trender utan odlat en helt egen stil.

"Ett plagg sedan klar" är Mari Olsson Nylanders devis, och jumpsuiten är ett favoritplagg."Ett plagg sedan klar" är Mari Olsson Nylanders devis, och jumpsuiten är ett favoritplagg."Ett plagg sedan klar" är Mari Olsson Nylanders devis, och jumpsuiten är ett favoritplagg.
"Ett plagg sedan klar" är Mari Olsson Nylanders devis, och jumpsuiten är ett favoritplagg. Foto: Rasmus Lindahl/Odd Molly

Du har nått och berört otroligt många via dina tv-program. Vad tror du det är hos dig som gör att folk tar dig och ditt liv till sig?
– Jag tror kanske att det är för att jag är en vanlig, enkel, människa som inte kommer från någon känd familj eller så. Och att jag vågar. Jag vet inte om jag är modig eller tokig eller kanske bara levnadsglad, men jag är en snart 50-årig kvinna som tänker ”Jag kan”. Alldeles för många kvinnor tänker tyvärr ”Jag kan inte”. 

Marie klickade med sin Bill när Bo Kaspers spelade

Var kommer det där ”Jag kan” ifrån?
– Från min pappa. Mina föräldrar skilde sig när jag var liten och jag växte upp med pappa, min lillasyster Susanne och farmor i Lerberget utanför Helsingborg. Pappa är entreprenör, väldigt äventyrlig och har ett finskt sisu som nog smittat av sig på mig. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och driven, och jag tycker inte om nej – jag gillar ja. Och jag älskar att jobba.

Vilket var ditt första jobb?
– Jag började sommarjobba för pappa när jag var elva, jag och min syster inventerade reservdelar. Sedan blev det korvkiosker och hamburgerställen och när jag var 23 startade jag och pappa en cowboybar. Medan jag pluggade på högskolan var jag baransvarig på en nattklubb och sedan var jag säljare på Nationalencyklopedin.

Och hur kom du in på inredning?
– Det gick från flickrummet via trädkojor och min första egna lägenhet. Sedan när jag träffade Bill växte det fram organiskt. Vårt första hus var i princip en ruin som vi rustade upp, sedan blev det missionshuset i Höganäs och den renoveringen skrev tidningarna mycket om. Då började förfrågningarna komma, både från privatpersoner och mäklare.

Han sa 'Här kommer Helsingborgs snyggaste tjej'

– Så jag bestämde mig för att öppna butik och börja med homestyling, även om det inte ens fanns i Skåne då. Sedan har det ena gett det andra. Jag är helt självlärd och det har varit väldigt dyrt, med många felköp – men det har gjort mig trygg i min roll.

Hur träffades du och Bill?
– När jag och pappa drev vår bar åkte jag runt och satte upp affischer om liveband som spelade hos oss. Bill var dj och hängde i en skivaffär där jag brukade annonsera. Han var väldigt flörtig och jag blev blyg, särskilt när ägaren sa ”Här kommer Helsingborgs snyggaste tjej”. Så jag slutade åka dit, haha.

Marie och Bill i ”Husdrömmar Sicilien”.Marie och Bill i ”Husdrömmar Sicilien”.Marie och Bill i ”Husdrömmar Sicilien”.
Marie och Bill i ”Husdrömmar Sicilien”. Foto: Janne Danielsson / SVT

– Men sedan träffades vi igen på en konsert med Bo Kaspers Orkester och där hände något, han doftade gott och dansade bra. En avgörande faktor för att jag föll för Bill är att han är väldigt rolig, vi har så roligt ihop. Han är öppen och fri och har inga problem med att jag också är det. Jag tycker inte om när jag hör kvinnor säga ”Jag ska fråga min man först”, när de vill köpa eller göra något. Män gör så ofta precis som de vill, det borde kvinnor också göra. Jag är jättebra på att ge mig själv vackra saker – men jag jobbar hårt också.

Marie Olsson Nylander växte upp utan sin mamma

Ni har renoverat otaliga hus tillsammans, ändå är det inget du rekommenderar för andra par?
– Nej, absolut inte. Och absolut inte när man har små barn, jag tror att många äktenskap hade kunnat räddas om man låtit bli att renovera under småbarnsåren. Men för mig är renoveringen en hobby och en livsstil.

Marie har precis kommit ut ur ett möte med sitt nya gäng på Odd Molly. De har pratat klänningar hela morgonen och Marie säger att hon märker hur mycket hon gestikulerar nu när hon har ett team på ett sätt som hon aldrig haft när hon drivit eget.

Jag tror många äktenskap hade kunnat räddas om man låtit bli att renovera

– Jag är ovan vid större grupper och känner att jag är ganska yvig, men det är spännande och kul att ha kolleger, att möta andras åsikter. Jag har bra självförtroende, men är ganska dålig på att ta kritik. Jag är inte rädd för det och jag inser att det är utvecklande, fast det är ändå jobbigt – och aldrig kul. Men min utgångspunkt är att jag alltid måste göra mitt bästa, jag har jättehöga krav på mig själv.

Varifrån kommer det?
– Det är liksom inbyggt. Att växa upp utan mamma gjorde nog att jag alltid kände mig lite som en underdog, jag ville bevisa att jag var bättre och snabbare än alla andra. Fast jag måste tycka om det jag jobbar med, annars gör jag ingenting.

Foto: Rickard Eriksson/Odd Molly

På vilka andra sätt har det format dig att din mamma inte fanns där?
– Det är svårt att säga, eftersom jag inte har något att jämföra med. Trots att mamma inte fanns där växte jag upp i en kärnfamilj – vi var vår egen kärna. Men jag fick så klart ta mycket ansvar i och med att jag var storasyster.

Mode-visionen för Odd Molly

Vilken blir din största utmaning på nya jobbet?
– Många känner till Odd Molly, men vi har hamnat lite under radarn på senare år. Så utmaningen blir nog att berätta för världen om vilka vackra kläder vi gör. Jag får många frågor om mina egna kläder, som oftast är vintage. Så jag utgår från mig själv och vill göra en sådan stil tillgänglig för dem som inte har tid att leta på loppis.

– Jag utgår från kvinnan som bär plagget i stället för från trender, och min dröm är att göra kläder som alla åldrar kan bära, plagg som min dotter kan låna av mig.

Och du går i gång på en utmaning?
– Ja! Jag älskar revanscher, för både människor och företag. Hur ett fult hus kan bli fint – när jag ser en potential vill jag inte att den ska få gå förlorad.

Du har man och fyra barn, har alla alltid varit med på noterna med tv-projekten?
– Vi har alltid en dialog där hela familjen är med och bestämmer, och barnen har varit positiva till inspelningarna. Sedan kan det ändå vara jobbigt när det pågår, när man till exempel är tonåring och vill sova länge och så kommer SVT med sina kameror … 

Marie Olsson Nylander med hela sin stora familj i ”Husdrömmar Sicilien”.Marie Olsson Nylander med hela sin stora familj i ”Husdrömmar Sicilien”.Marie Olsson Nylander med hela sin stora familj i ”Husdrömmar Sicilien”.
Marie Olsson Nylander med hela sin stora familj i ”Husdrömmar Sicilien”. Foto: Janne Danielsson / SVT

– Det är så klart väldigt intensivt, men barnen är alltid stöttande och stolta över det vi gör. Jag är så tacksam över våra barn, att vi har dem – man ska aldrig ta sina barn för givet. Genom åren har jag också varit bra på att bromsa när det behövs, klivit av projekt som jag känt att vi inte mått bra av.

Marie Olsson Nylander om skilsmässan och cancern

Men ibland har det ändå rusat iväg och blivit för mycket, innan någon hunnit dra i bromsen. När vi kommer till det svåra, till skilsmässan och cancern, stockar sig Maries röst och hon måste torka bort tårarna. Det är fortfarande smärtsamt att ta i.

Vad var det som ledde fram till skilsmässan?
– Jag hade jobbat väldigt mycket och inte haft semester på väldigt länge. Både jag och Bill var nog i en formsvacka där det inte fanns plats för kärlek, och när skilsmässa väl nämnts gick det liksom inte att backa bandet. När jag sedan fick cancer blev det det viktigaste för mig, medan skilsmässan blev det viktigaste för Bill. 

En skilsmässa är väldigt tuff, den tog hårt på mig.

Hur hittade ni tillbaka till varandra?
– Vi bodde isär i ett år, men hördes varje dag. När den intensivaste behandlingen var över fick jag tid att tänka efter och jag kände att jag inte kunde släppa Bill. Och han kunde inte släppa mig.

– En skilsmässa är väldigt tuff, den tog hårt på mig. Jag mådde väldigt dåligt under tiden vi var isär och kände mig som en robot, helt fokuserad på att ta mig igenom sjukdomen och att jobba, för jag hade så låg sjukpenning.

"Vardagen är det finaste vi har", säger Marie Olsson Nylander, vars inställning till livet ändrats efter hennes cancersjukdom."Vardagen är det finaste vi har", säger Marie Olsson Nylander, vars inställning till livet ändrats efter hennes cancersjukdom."Vardagen är det finaste vi har", säger Marie Olsson Nylander, vars inställning till livet ändrats efter hennes cancersjukdom.
"Vardagen är det finaste vi har", säger Marie Olsson Nylander, vars inställning till livet ändrats efter hennes cancersjukdom. Foto: Rickard Eriksson/Odd Molly

Marie och Bill gifte sig – igen

Men sedan fick filmen ett lyckligt slut – det blev bröllop igen!
– Ja, det var vårt finaste bröllop, bara för familjen. Det var en vecka innan vår yngsta dotter Solveig skulle födas, så jag var jättetjock och vi var jätteglada. Ingen trodde att jag skulle kunna bli gravid igen, med tanke på min ålder och de starka medicinerna jag tagit. Jag berättade om graviditeten väldigt sent för utomstående, jag var så rädd för folks åsikter och att något skulle gå fel.

Vilka lärdomar drog ni av skilsmässan?
– Vikten av ödmjukhet, tillit och förlåtelse. Insikten i att alla kan göra misstag.

Har sjukdomen förändrat din inställning till livet?
– Ja, mycket. Jag njuter av de små sakerna. Varje dag känns det väldigt fint att bara få vakna och dra undan gardinerna för att kolla vilket väder det är. Vardagen är det finaste vi har. Jag skjuter inte upp saker längre, väljer bort saker jag verkligen inte vill göra och har inga problem att tacka nej till en fest. Man måste inte hinna allt.

Fast det känns som att du hinner väldigt mycket?
– Jag har mycket rastlöshet inom mig, men det finns mycket som jag bara låter vara också, som att städa garderoben, tvätta, putsa fönster. Sådant jag tycker är tråkigt helt enkelt, haha.

Om man ska vänta tills det blir passande så blir det aldrig passande

– Min farmor brukade säga att ska man vänta tills det blir passande så blir det aldrig passande. Den devisen lever jag mycket efter. Varför vänta med att köpa ett hus på Sicilien, du vet aldrig vad som händer i morgon. Varför vänta med att köpa en fin soffa tills barnen blir större och mindre kladdiga – små barn vill också ha en fin soffa!

Vilka stunder är de bästa i ert palats på Sicilien?
– Tidig morgon innan det har blivit för varmt. Och att sitta hela familjen i vardagsrummet på kvällarna och titta på tv-serier när vinden drar in genom den öppna balkongdörren. 

Vad längtar du efter när du längtar dit?
– Att komma in i entrén, öppna fönsterluckorna och tända doftljus. Och att äta en riktigt god pasta! 

LÄS MER: Marie Olsson Nylanders nya spännande mode-jobb 

LÄS MER: Horoskop: Så blir sommaren 2023