Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zlatan Ibrahimovich och Marion Cotillard på premiären av nya filmen om Astérix och Obélix.Zlatan Ibrahimovich och Marion Cotillard på premiären av nya filmen om Astérix och Obélix.Zlatan Ibrahimovich och Marion Cotillard på premiären av nya filmen om Astérix och Obélix.
Zlatan Ibrahimovich och Marion Cotillard på premiären av nya filmen om Astérix och Obélix. Foto: BERTRAND RINDOFF PETROFF / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

Marion Cotillard om mötet med Zlatan och hans skådespelarinsats i nya filmen

Den Oscarsbelönade skådespelaren Marion Cotillard är precis som vi andra: Hon vill helst ta selfies med Zlatan Ibrahimovic.  

Hon har filmat med världsstjärnor som Leonardo DiCaprio, Woody Allen, Russell Crowe, Christian Bale, Michael Fassbender och Charlotte Rampling. Hon har vunnit alla priser som går att vinna, inte minst en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Men allt detta förbleknade för Marion Cotillard när hon mötte Zlatan Ibrahimovic.

– Jag var tvungen att be att få ta en selfie, säger hon blygt och slår med blicken.

https://www.instagram.com/p/CnmpUI8Kned/

Det ska sägas att det känns lite udda att se en hyllad världsstjärna som Marion Cotillard rodna. Alltsedan Oscarvinsten 2008 för rollen som Edith Piaf i La vie en rose har hennes redan då lysande stjärna lyst allt starkare. Hon har gjort en rad uppmärksammade internationella produktioner, hon hör till den generation av franska aktriser som håller på att ta över efter den sedan länge etablerade trojkan Deneuve/Huppert/Binoche. Men uppenbarligen var mötet med den svenske fotbollsspelaren Zlatan något som trumfade allt annat hon gjort.

Marion Cotillard iklädd Chanel under haute couture-veckan i januari 2023.Marion Cotillard iklädd Chanel under haute couture-veckan i januari 2023.Marion Cotillard iklädd Chanel under haute couture-veckan i januari 2023.
Marion Cotillard iklädd Chanel under haute couture-veckan i januari 2023. Foto: CHANEL
Zlatan tackade ja, och trots att han hade skadat benet och läkaren förbjudit honom att resa

De möttes på inspelningen av Asterix & Obelix: I drakens rike. Den regisserades av Cotillards make Guillaume Canet (som också spelar Asterix) och Zlatan spelade rollen som Caesar livvakt Antivirus. Cotillard säger:

– När dom kom på idén om att fråga honom sa alla ”det är omöjligt”. Men Zlatan tackade ja, och trots att han hade skadat benet och läkaren förbjudit honom att resa, så kom han. Han är en så trevlig person. Han har skapat den här ”jag är den störste”-bilden av sig själv, och han har så roligt med det. Den här rollen skrevs för honom, och han hade väldigt roligt på inspelningen. Mellan tagningarna var Zlatan mycket nyfiken och ville kolla hur det gick till att göra film.
(Vill du veta hur Marion Cotillard rankar Zlatans insats som skådespelare så får du svaret i slutet av artikeln, reds. anm). 

Zlatan Ibrahimovic som Caius Antivirus i Asterix & Obelix: I drakens rike.Zlatan Ibrahimovic som Caius Antivirus i Asterix & Obelix: I drakens rike.Zlatan Ibrahimovic som Caius Antivirus i Asterix & Obelix: I drakens rike.
Zlatan Ibrahimovic som Caius Antivirus i Asterix & Obelix: I drakens rike. Foto: CHRISTOPHE BRACHET / Noble Entertainment
Mellan tagningarna var Zlatan mycket nyfiken och ville kolla hur det gick till att göra film.

Dagen innan jag träffar Cotillard i ett rum på lyxiga Paris-hotellet Hotel du Collectionneur har det varit galavisning i Paris. Hon berättar:

– Det var mängder med skådespelare och stjärnor där. Och så Zlatan. Det var det enda alla brydde sig om. ”Har du sett honom”, ”var är han”, alla ville synas med honom.

Guillaume Canet, Zlatan Ibrahimovic och Marion Cotillard.Guillaume Canet, Zlatan Ibrahimovic och Marion Cotillard.Guillaume Canet, Zlatan Ibrahimovic och Marion Cotillard.
Guillaume Canet, Zlatan Ibrahimovic och Marion Cotillard. Foto: BERTRAND RINDOFF PETROFF / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

Den nya Asterix-filmen är en komedi, en genre som Marion Cotillard sällan har synts i. Det är inte hennes val att i princip bara göra drama.

– Jag vet inte varför. Jag blir mest erbjuden drama. Jag skulle gärna göra mer komedi. Men det är en svår genre, tuffare än drama. Det gäller att hitta balansen mellan att inte göra för mycket och att inte göra för lite. Jag vill få publiken att skratta, men om man gör för mycket så blir det inte bra.

Hon säger att det viktiga för henne är att få utforska saker hon aldrig har upplevt förr, att (som Noomi Rapace) ställa sig på en klippkant och hoppa.

– Jag vill känna att jag har hamnat utanför min bekvämlighetszon, att jag får en möjlighet att utforska nya världar. Kan jag göra det? Om jag gör en komedi, kan jag hitta clownen i mig själv?

Marion Cotillard

ÅLDER 47.

Familj: maken Guillaume Canet, två barn.

Bor: Paris.

Yrke: skådespelare.

Tidigare filmer: bland annat A good year, La vie en rose (Oscarbelönad för bästa kvinnliga huvudroll), Inception, Midnatt i Paris, The dark knight rises, Rust and bone, Två dagar en natt, Assassin´s creed, Doolittle.

Hon kommer från en familj där båda föräldrarna var skådespelare. Marion debuterade redan som barn i en av faderns teateruppsättningar och gick senare vidare till teaterskola. Hon fick en återkommande roll i Luc Bessons korkade, men ekonomiskt framgångsrika, actionfilmstrilogi Taxi (med en viss Emma Wiklund som en av motspelarna). 2006 fick hon sin första riktigt uppmärksammade roll med den kvinnliga huvudrollen i A good year, en verklighetsbaserad film om livet i en liten fransk by (huvudrollen spelades av Russell Crowe och jag ångrar fortfarande bittert att jag inte nappade när jag av honom, ja, faktiskt, fick en personlig inbjudan att besöka inspelningen). 

Året efter såg vi Cotillard i La vie en rose. En Oscarstatyett för bästa kvinnliga huvudroll och resten är, för att citera ett uttjatat uttryck, historia. Hon har gjort allt från storfilmer som Christopher Nolans The dark knight rises till bröderna Dardennes lågbudgetfilm Två dagar, en natt.

Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose som gav henne en Oscar.Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose som gav henne en Oscar.Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose som gav henne en Oscar.
Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose som gav henne en Oscar. Foto: SANDREWS och LISA OCONNOR / STELLA PICTURES ZUMA PRESS

– Det gör detsamma vilket det är, stor eller liten budget. Det som betyder något är de som man jobbar med. Det är det nödvändiga. Om man ger allt man har, så lär man sig alltid något.

Under en inspelning 2010 träffade hon regissören Guillaume Canet och de blev ett par. De bor i Paris och har två söner. En av dom har en liten roll i Asterix-filmen, han spelar Asterix som liten.

– Han hade bara kul, även om det var nervöst för mig, ”är han verkligen bra”. Han hade gjort en liten roll i en av Guillaumes filmer härom året, och han tyckte så mycket om det att han fick göra det igen. Om han vill bli skådespelare som vuxen, är det upp till honom. Jag är lycklig om han är lycklig. Det viktiga som förälder är att vi stöder våra barn i de val som de gör. Jag vet hur tufft det här jobbet är.

Marion Cotillard på Chanel-middag i oktober förra året.Marion Cotillard på Chanel-middag i oktober förra året.Marion Cotillard på Chanel-middag i oktober förra året.
Marion Cotillard på Chanel-middag i oktober förra året. Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Marion Cotillard säger att hennes mål i livet är att leva i nuet.

– Jag är rätt bra på det, säger hon. Jag vill uppleva livet helt, och jag vill göra det omgiven av människor som känner samma sak. Det bästa som finns i livet är att dela upplevelser med människor som man älskar. 

Men medger att livet i dag är tufft.

– Vi måste respektera alla former av liv på planeten. När jag växte upp kunde det vara oerhört mörkt, men vi kände ändå hopp. Men det känns som om de unga i dag inte känner det längre. Finns det verkligen en framtid som är bättre? Inte minst med klimatförändringen är framtiden mycket mörk. Samtidigt har jag förtroende för människan. Men det är tufft. Om vi människor försvinner, så kommer planeten att må bättre. Vi är den enda formen av liv på den här planeten som förstör allting omkring oss. Det är så dumt. Det är ologiskt.

– Mina barn är unga. Vi berättar verkligheten för dom, men vi är också noga med att de ska vara lyckliga och känna hopp. Det behöver vi alla.

Sin egen lycka och sitt eget lugn hittar hon inte bara genom familjen utan också genom meditation. 

– Jag vet att det finns många som fnyser åt det, men det är inte koko. Transcendental meditation får dig att känna kontakt med dig själv och världen. Respektera det som finns omkring dig. Om du undviker det, kommer det inte att fungera. Du måste själv vara den förändring som du vill se, det startar med dig. Men det tog lång tid för mig att förstå meditation, konstaterar hon.

Någon gång senare i år kommer vi att få se henne i Lee, filmen om krigsfotografen Lee Miller. Cotillard spelar chefredaktören för modemagasinet Vogue. Huvudrollen spelas av Kate Winslet.

– Jag blev så lycklig när hon hörde av sig. Jag har beundrat henne ända sedan hennes första film, Svarta änglar. Jag har alltid varit helt överväldigad över det hon har gjort, och att bli erbjuden att filma med henne och dela scener med henne…

– Hon har sådan kraft. Hon har velat göra den här filmen i sex år, det är hon som fixat allt för att se till att hennes dröm blev sann. Kate är en fantastisk kvinna och dessutom världens bästa skådespelerska.

Marion Cotillard.Marion Cotillard.Marion Cotillard.
Marion Cotillard. Foto: LAURENT VU/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

När jag nyligen talade med Winslet, berättade hon om hur hon och hennes familj försöker leva så grönt som det går – de bor på landet, de har egna höns, de kör elbil och så vidare. När jag frågar Marion Cotillard om hur det går att leva grönt om man bor i Paris märks det att i det här fallet har Winslet inte direkt inspirerat henne till att föda upp egna höns.

– Målet ska vara att man gör det bästa man kan, och man måste vara medveten on vad man gör. Jag har en iPhone, jag vet, det är inte bra, men jag måste ha det. Vi måste se till att regeringarna föregår med gott exempel, dom måste pusha människor i rätt riktning.

Innan jag lämnar intervjun jag Marion om hon tror att Zlatan är redo för en César, Frankrikes motsvarighet till Guldbaggen. Hon svarar med ett leende.

– Inte riktigt än.

LÄS MER Intervju med Kate Winslet: ”Jag har inget problem med att vara naken framför en massa människor”