Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Julia Savchenko

Så kan mjölk göra underverk för torr hy (och 9 andra ingredienser som boostar dig i vinter)

Redan Kleopatra uppskattade mjölk som ett skönhetselixir, och det finns gott om andra exempel med naturliga ingredienser som gör gott både inifrån och ut!

Mjölk

Häll några deciliter mjölk i badkaret nästa gång du badar. Laktossyra löser upp de proteiner som håller samman döda hudceller och blir därmed naturligt mjukgörande samtidigt som den tämjer sträv vinterhud!

Kokosolja

En multifunktionell guldgruva! Kokosolja kan du använda som lotion, makeupremover och till och med rakningskräm. Inte nog med det – den är fantastiskt för att skölja håret med.  Som om det inte vore nog är kokosolja dessutom antiinflamatoriskt – och luktar gott.

 

Granatäppel

Granatäppelolja är en naturlig superprodukt som stimulerar cellförnyelse och skjuter upp hudens åldrande. Som pricken även i är oljan både härligt återfuktande och inflammationshämmande.

Foto: Rick Lord Photography 2007

Honung

Här är ett riktigt skönhetselixir. Honung blandat med olivolja kan du använda som hårinpackning och kombinerat med havregryn kan det bli en ansiktsskrubb. Ren honung fungerar också utmärkt återfuktning för dina läppar. Du som har torra läppar kan läsa mer om hur du åtgärdar det här.

Kaffesump

Mixa en halv kopp kaffesump med olivolja och lite brunt socker och du har en fantastisk bodyskrubb!

Kakao

Choklad är fullt av antioxidanter så det är inte bara dina smaklökar som jublar, kakao gör sig även ypperligt i en ansiktsmask. Blanda tre teskedar kakao med tre teskedar yoghurt och vips har du en återfuktande ansiktsmask. Är din hy känslig kan du kombinera det med en tesked honung för en extra fuktboost.

Tepåsar

För att bli kvitt puffighet kan du lägga två bryggda, men svala påsar svart te under ögonen. Låt dem ligga i fem minuter. Det  funkar bättre än gurkskivor!

Olivolja

Fungerar utmärkt som återfuktande lotion eller massageolja!

Foto: Dusan Zidar

Äggvita 

Äggvitan är rik på två ingredienser som passar din hud, collagen och proteiner. En ansiktsmask gjord på ägg är därför sedan länge en husmorskur mot rynkor, och visst kan äggen göra att huden tillfälligt stramas upp och får mer elasticitet. Vispa om lite äggvita och applicera den jämnt på huden. Låt torka och skölj av. Är du känslig mot A-vitamin så testa först på handen så att du inte reagerar mot ansiktsmasken.

Öl

Catherine Zeta Jones har länge hävdat att hemligheten bakom hennes tjocka hårman är att hon sköljer håret med öl efter varje tvätt. Faktum är att öl har ett lågt pH-värde, effektivt avlägsnar smuts och stänger igen dina hårstrån. Det är också proppat med B-vitamin, protein, järn, zink och magnesium!

Du vill kanske även läsa:

Systrar är bra för hälsan

Därför kan det löna sig att vara uppe en timme extra (din IQ kommer tacka dig)

Bilder iStockKällaKälla , Källa, Källa, Källa.